Gazete Vatan Logo

Engelli olduğuna 7 yıl sonra karar verdiler! Aziz Nesin hikâyelerini aratmayan olay...

Devletin 'engel' kararsızlığı. ‘Elverişsiz’ denilerek askere alınmayan Gökhan Özdemir’e 3 hastanede 3 farklı ‘engelli’ raporu verildi. Engelli kadrosundan devlet memuru olarak işe yerleştirildi. Ancak 5 yıl sonra ‘Engelli değilsin’ denildi ve işine son verildi. Mahkeme ‘engellidir’ kararı verince de 1.5 yıl sonra görevine iade edildi.

Engelli olduğuna 7 yıl sonra karar verdiler! Aziz Nesin hikâyelerini aratmayan olay...

Engeli olduğuna 7 yıl sonra karar verdiler. Kırşehir’de yaşayan Gökhan Özdemir’in hukuk mücadelesi, Aziz Nesin hikâyelerini aratmıyor. Şu an 33 yaşında olan Gökhan Özdemir, 20 yaşına geldiği 2010 yılında vatani görevini yapmak için askerlik şubesine gitti. Askeri Hastane’de yapılan kontroller sonrasında “Askerliğe elverişli değildir” raporu verildi. Sağlık Kurulu raporu almak için başvurduğu Kırşehir Devlet Hastanesi’nde yüzde 14, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden yüzde 41, Ankara Yıldırım Beyazıt Hastanesi’nde yüzde 33 oranında görme ve zeka engeli olduğuna dair heyet raporu verildi. Özdemir, 3 farklı hastaneden aldığı 3 farklı raporla, engellilere tanınan devlet memurluğu hakkından yararlanmak için başvuru yaptı. Kayseri’de verilen yüzde 41 oranında engelli olduğuna dair raporu kabul edilen Özdemir, 2016 yılında engelli kadrosundan hizmetli olarak Kırşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne atandı.

Öte yandan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından engelli vatandaşların kendilerine yönelik tüm hak ve hizmetler hakkındaki bilgiye erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla bir rehber hazırlandı. Rehberin sunuş kısmını Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık kaleme aldı. Bakan Yanık, 2020 yılının tüm kurum ve kuruluşların erişilebilirlik çalışmalarını planlı, programlı ve standartlara uygun bir şekilde yürütmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Erişilebilirlik Yılı” olarak ilan edildiğini hatırlattı. Bakan Yanık, “Hayatın her alanını erişilebilir kılmak ve bilgiye erişimi kolaylaştırmak için dijital dönüşümü başlattık. Engellilik alanında gerçekleştirdiğimiz kapsamlı çalışmalar ve sunulan hizmetlere kolay ulaşılabilmesi için yol haritası oluşturacak Engelliler İçin Bilgilendirme Rehberi’mizi hazırladık. Erişilebilir bir Türkiye, engelsiz bir yaşam için buradayız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Engelliler İçin Bilgilendirme Rehberi'nde; “Engelliler İçin Sağlık Kurulu Raporu”, “Sağlık Hizmetleri”, “Engelliler İçin Kimlik Kartı”, “Eğitim”, “İstihdam”, “Erişilebilirlik”, “Engelliler İçin Motorlu Taşıt Alımında Sunulan Hizmet ve Muafiyetler”, “Engellilere Sağlanan Diğer İndirim ve Muafiyetler Sosyal Yardımlar Engelli Bakım Hizmeti”, “Alo 183 Sosyal Destek Hattı” başlıklar altında engellilere sunulan hak ve hizmetlere ilişkin bilgiler yer alıyor.

Haberin Devamı

Rehberde, bu alanların yanı sıra engellilerin tüm insan hak ve temel özgürlüklerinden tam ve eşit şekilde yararlanmasını teşvik ve temin etmek, insanlık onurlarına saygıyı güçlendirmeyi amaçlayan “Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme (EHİS)” ile ilgili bilgilerde bulunuyor. EHİS başlığı, bireysel başvuru mekanizmaları ve haklarının ihlal edildiğini düşünen engellilerin nerelere başvuruda bulunabileceği, Türk Ceza Kanunu ve diğer kanunlarda engellilere yönelik ayrımcılığa ilişkin yer alan düzenlemeler hakkındaki bilgileri içeriyor.

Rehbere ulaşmak isteyen vatandaşlar https://www.aile.gov.tr/media/94446/engelliler_icin_bilgilendirme_rehberi_2021.pdf adresinden istedikleri an erişim sağlayabiliyor.

Haberin Devamı