Gazete Vatan Logo

Vekiller isyan etti!

Milletvekilleri, yeni yasama yılında taşınacakları yeni Halkla İlişkiler Binası ve milletvekilleri odalarına ilişkin beklentilerini ve taleplerini dile getirdi.

AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, milletvekillerinin Meclis'te spor yapacağı alanların daha fazla olmasını istediklerini belirterek, "Yeni yapılan binada odalarımızda banyo olmadığını duydum. Bu da bizi son derece üzdü" dedi.

Güneş, şöyle konuştu:

"Ben buraya geldiğim zaman, diyelim ki koşacağım, tenis oynayacağım, başka sportif faaliyetlerimi yapacağım, ondan sonra da duşumu alıp, giyinip Genel Kurul'a, yasama faaliyetine geçmek isterim. Zaten Genel Kurul'da, komisyonlarda hep oturuyoruz, hiç hareket etmiyoruz. Bu hem kaslarımız hem de damar yapımız için son derece zararlı. Özellikle yaş ilerleyince, orta ve ileri yaşlarda uzun süreli oturmalar hastalığa neden olmaktadır. Spor yaparsanız hastalık riskini ortadan kaldırırsınız.

ODALARDA BANYO OLMALIYDI

Meclis'te sportif faaliyet alanlarının daha çok olmasını istiyorum. Mesela burada rahat koşu yapabileceğimiz bir alanımız yok. Geçen gün bahçede tur attım ama bir taraftan arabalar geliyor, bir taraftan siz koşuyorsunuz, egzos gazları var. Dolayısıyla bu koşudan bir şey anlamıyorsunuz. Şöyle de olabilir: Diyelim Genel Kurul 1-1,5 saat ara verdi. Bu saatlerde üzerimize değiştirebileceğimiz ve banyo yapabileceğimiz bir alan olsa... Odaya kadar gidip gelmekte her zaman kolay değil. Böyle bir imkan olsa bizim için çok iyi olur."

AK Parti'li Güneş, yeni odalarda tuvaletin bulunduğuna işaret ederek banyo olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu dile getirdi.

AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, yeni halkla ilişkiler binasının teknoloji bakımından iyi konumda olduğunu ancak, parlamento kimliğini ve ülkenin tarihini yansıtan bir bina olmadığını söyledi.

Binadaki milletvekili ile sekreterya ve danışman odalarının daha havadar ve geniş olabileceğini belirten Kılıç, şöyle konuştu:

"Odalar biraz sıkışık, danışman ve sekreterlerin hemen ard arda dizildiği, otobüste oturuyor gibi, birbirinin sırtına bakacağı şekilde tasarlanmış. Binayı kabası yapılırken gezmiştim, bazı tavsiyelerde bulunmuştum. Ama her gelen tavsiyede bulunacağı ve işin içinden çıkılamayacak bir hal alacağı için çok ciddiye alabildiklerini düşünmüyorum. Milletvekili odalarının dışarıdan görünmeyecek şekilde olması lazım. Milletvekilllerinin özel görüşmeler yapabilecekleri, dinlenebilecekleri bir alan olarak şekillenmesinde fayda vardı. Odalar çok ortada olmuş, her gelen milletvekillerini dışarıdan görüyor.

Hafif bir bölme ile odanın en azından bir bölümü kapatılmalıydı. Milletvekili çalışırken, özelinde kendi ile başbaşa kalacağı bir alanı olmalıydı. Ona çok uygun bir mekan değil açıkcası. Her gelen ziyaretçinin sizi istediği anda dakikada görebileceği bir alan. Şu an kullandığımız binada da sıkıntılarımız var. Odalar küçük, yetmiyor. Vatandaşın rahat edeceği bir ortam da olmalı. Bina geniş ama, bu zamandan sonra özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin elinin bu kadar döndüğü, suyun bu kadar aktığı zamanda yapılacak herşey ülkenin kimliğini yansıtmalı, kalıcı olarak düşünülüp planlanmalı, parlamento binası ülkenin tarihini yansıtmalı. Meclis Başkanı'na ve binayı yapan mühendislere de söyledim. Son anlarda bir şeyler yaptılar ama binanın genel konseptini değiştiremediler."

'İÇ DİZAYN İYİ DEĞİL'

AK Parti Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım, yeni Halkla İlişkiler Binası'nın, yeni ofisler olması bakımından güzel olduğunu ancak binanın iç dizaynının iyi olmadığını söyledi.

Binayı bazı milletvekilleriyle birlikte gezip dolaştıklarını belirten Yıldırım, "Döşemesi hoş olmamış, iç dizaynı çok şık değil, malzeme kalitesi de iyi değil" dedi.

Yıldırım, yeni odaların daha şık ve ferah olduğunu ancak mefruşat anlamında başarılı olmadığını ifade ederek, odaların güzel dizayn edilemediğini savundu. Odaların büyüklüğünün idare edecek konumda olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Ama çok uzun kanepe ve masa koymuşlar. Milletvekili akşama kadar masada oturmayacak ki çalışma saatlerinde Genel Kurul'da olacak. Daha şık bir masa olabilirdi. Dışarıdan misafiriniz geldiği zaman gene dışarıdan sandalye toplayacaksınız" diye konuştu.

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, bazı mimar ve mühendis milletvekilleriyle birlikte iki kez binayı gezdiğini söyledi.

En son mobilyalarına bakmak için gittiğini belirten Öz, "Nisan ayında biteceği söylenmişti ama nisan da mayıs da geçti, bitmedi. Biz o tarihte bitmeyeceğini o zaman da söylemiştik. Çünkü çok eksiklikleri vardı, bize gösterdikleri oda bile bitmiş değildi" dedi.

Öz, binada, bazı milletvekillerinin talebi üzerine giriş katında spor odası yapmak istendiğinin kendilerine söylendiğini ifade ederek, "Ancak biz bunun mümkün olmayacağını, spor bölümünün o binadan daha farklı bir yerde yapılmasının daha uygun olacağını söyledik. Bildiğim kadarıyla da bu proje daha sonra rafa kaldırıldı" diye konuştu. Öz, odalardaki mobilyaların ve dekorasyonun daha farklı olması gerektiğini de söylediklerini ifade etti.


'KENARA İTİLMİŞ'

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, yeni binanın yapı itibariyle bakıldığı zaman, Meclis binasının yanında çok eklektik, yani uyumsuz, estetiği olmayan bir bina olarak kaldığını söyledi.

Yeni binanın, Ana bina ve halkla ilişkiler binaları dikkate alınarak onlara parelel bir şekilde yapılması gerektiğine işaret eden Vural, "Ama kenara itilmiş bir bina yapıldı, Meclis'e de hakim değil" dedi.

MÜHENDİSLİK REZALETİ

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, binanın felaket bir halde olduğunu iddia ederek, "Sorumluların açığa çıkartılması için 3 ay önce Meclis Araştırma önergesi, soru önergesi verdim. Başbakan da geçenlerde şikayet etmiş bu konudan. 11 yıldır parlamentodasın, senin iktidarında yapıldı bu, sen yatıyor muydun, hiç kafanı kaldırıp da bakmadın mı? Bir mühendislik rezaletidir" diye konuştu.

Haberin Devamı