Gazete Vatan Logo

Kafa göz yardıran HSYK teklifi donduruldu

Cumhurbaşkanı Gül’ün de hassasiyetlerini dikkate alan AK Parti, HSYK teklifini dondurarak, anayasa değişikliği çağrısı yaptı.

Meclis’te kavga gürültü görüşmeleri süren AK Parti’nin HSYK ile ilgili yasa değişikliği teklifinin görüşmelerinin durdurulması kararı alındı. TBMM Genel Kurulu’nda salı günü HSYK teklifi değil, torba kanun teklifi görüşülecek. AK Parti kanadından HSYK teklifinin akıbetine ilişkin dün ilk açıklama Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop’tan geldi. Şentop, “Teklifin askıya alınma ihtimali değerlendiriliyor” dedi. Ardından da Cuma namazı çıkışında Başbakan Erdoğan şunları söyledi: “Ama HSYK’yı geri çekmek gibi bir şey söz konusu değil. Arkadaşlarımızla yaptığımız değerlendirmede en azından Adalet Akademisi ile ilgili 22 maddelik konuyu Genel Kurul’dan geçirmekte kararlıyız. Bunun dışında belki bir 2-3 madde daha geçebilir. Kalan kısmını şimdilik kenara çekip donduracağız. Ama ileride herhangi bir gereklilik olursa tekrar bu süreci devam ettirebiliriz.” Cumhurbaşkanı Gül’ün bu konudaki değerlendirmesinin sorulması üzerine Erdoğan, “Cumhurbaşkanımızla da bu konuları enine boyuna müzakere ettik. Cumhurbaşkanımızın ‘bunu çekin’ istikametinde bir talebi söz konusu değil” diye konuştu.

Erdoğan, dün aday tanıtım töreninde de konuyla ilgili şöyle konuştu:

Erdoğan: Emirle iş yapmam

“Adalet Akademisi ile ilgili kısmı Meclis’ten geçirelim, HSYK ile olan kısmı şimdilik kaydıyla donduralım dedim. Yerel seçimler nedeniyle 1 Mart’tan itibaren Meclis’te çalışmaları duracak... Bazılarının “bir yerden emir mi aldın” diyor. Tayyip Erdoğan emirle iş yapmaz. Bizimle ancak müzakere yapılır, ondan sonra ortak karar verilir. Biz aldığımız kararları istişareyle alırız.”

Yanıt gelmezse devam!

Bir açıklama da AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’tan geldi. Elitaş, HSYK teklifiyle ilgili CHP’ye çağrı yaptı: “Eğer anumuhalefet Anayasa değişikliği konusunda samimi davranış içinde bulunursa arkadaşlarımızla görüşürler, umarım ortak noktada buluşup anayasa değişikliği ile çözülür. İnşallah cevap verir. Karşılık verilmediği takdirde teklif kaldığı yerden devam eder...”

Çiçek uzlaşı mesaisi yaptı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek dün hem Meclis’te tansiyonun düşmesi hem de Anayasa değişikliği konusunda uzlaşma zemini yaratılması için devreye girdi. Sabah partilerin grup başkanvekilleriyle kahvaltı yapan Çiçek, AK Parti’nin HSYK teklifini dondurma kararı üzerine de öğleden sonra yeniden parti temsilcileriyle görüştü. Çiçek görüşme maratonun ardından, önceki günkü kavgayla ilgili, “Bundan dolayı milletimizden özür diliyorum” dedi. HSYK düzenlemesiyle ilgili de, “Bu kanun, sorunu kökten çözen bir kanun değil. Bu sorun Anayasa değişikliği ile kalıcı bir şekilde çözülür” diyen Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda üzerinde yüzde 98 uzlaşılan bir metin olduğunu hatırlattı.

Haberin Devamı