Gazete Vatan Logo

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Haftaya belediyelerin terör örgütlerine nasıl peşkeş çekildiğini açıklayacağım

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Komisyonda milletvekillerinin bütçeye ilişkin görüş bildirildiği esnada söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç'un eleştirileri üzerine Bakan Soylu, Terör Soruşturmaları (Belediyeler) yazılı kırmızı bir defter alıp havaya kaldırarak “Önümüzdeki hafta basın toplantısı ile açıkladığımda sizin söylediğinizin nasıl yalan olduğunu, belediyelerin terör örgütlerine nasıl peşkeş çekildiğini söylerim. Bütün belgeleri ile beraber Mersin Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Adana Seyhan Belediyesi, Ataşehir Belediyesi olmak üzere bütün belediyelerle ilgili terör örgütlerine neler yapıldığını göstereceğim” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Haftaya belediyelerin terör örgütlerine nasıl peşkeş çekildiğini açıklayacağım

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Göç İdaresi Başkanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) 2021 yılı kesin hesap kanun teklifi, 2023 yılı bütçe kanun teklifi ve Sayıştay raporları görüşüldü.


"NE ZAMAN SEÇİMLERE DOĞRU GİDİLSE HEP BU TİP PROVOKASYONLAR OLMUŞTUR"

Komisyonda milletvekillerinin bütçeye ilişkin görüş bildirmesi esnasında, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, İstiklal Caddesi’nde bombalı saldırı yapan Ahlam Albashır’ı ele alarak, şunları söyledi:
“Bir kadın var. Yüzü gözü morarmış. Belli ki işkence görmüş gözaltında. Orada bir ifadesi alınmış. Daha bu ifade alınmadan. İfadesini zaten (İçişleri Bakanı Süleyman) Soylu açıkladı. İtiraf etti dedi. ‘Ben istihbarat elemanıyım’ dedi. Siz böyle bir istihbarat elemanı gördünüz mü hiç? Şaşkın bir genç kadın. Olayı yapıyor ve evine gidiyor. Evinde yakalanıyor. Olayın kodlarına bakın. Kobani’den talimat geldi diyor Soylu. Daha sonra İdlib’den girdiğini söylüyor. Burada soru işaretleri kafanıza gelmiyor mu? Benim kafama pek çok soru işareti takılıyor. Neden biliyor musunuz? Çünkü geçmişte bu tip provokasyonların içinde her zaman devletin içindeki bir karanlığın parmağı olmuştur. Her zaman bir parmağı olmuştur. Toplumsal barışa ekmek kadar su kadar ihtiyacımız var. Toplumsal barışa ulaşmamız için somut olayların üzerinden yürümemiz gerekiyor. Seçimlere giriyoruz. Ne zaman seçimlere doğru gidilse hep bu tip provokasyonlar olmuştur.”

Haberin Devamı

"DEVLETE BÖYLE BİR İFTİRA ATAN ŞEREFSİZDİR"

Bunun üzerine, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tepki göstererek, “Sen PKK’yı savunuyorsun, sen PKK’yı temizliyorsun, sen PYD’yi temizliyorsun. Sen sorgulayacaksan PKK’yı, terör örgütlerini sorgula. Devlete böyle bir iftira atan şerefsizdir. Yalan söylüyorsun. İftira ediyorsun. Seni oraya kim milletvekili yaptıysa onu sorgula” ifadelerini kullandı.

'BEN TERÖRİSTLERE HAKARET ETTİM'

Haberin Devamı

Öte yandan Bakan Soylu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kimseye hakaret etmediğini söyledi. Bunun üzerine HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Bize ettiniz ama” diyerek tepki gösterdi.

Bunun üzerine Soylu, Beştaş'a şu yanıtı verdi; Ben sunumumda CHP’li Engin Özkoç’un konuşmasında yaptığı gibi kimseye hakaret etmedim. Ben teröriste hakaret ettim. Kendinizi terörist olarak görüyorsanız ben bilmem. Şahsımızı ve kimliğimizi hedef alıyor gibi gözükse de hedef alınan şahsımız ve kimliğimiz değil. Çok hakaretlerde bulunuldu. Tamamen ağır hakaretler olarak seçilmiş bir bütçe konuşması olarak değerlendirildi. Kötü söz sahibinindir. Bu sözlerin her birini kendisine iade ediyoruz. Ancak fotoğraflarla konuşmak gerekirse kendi genel başkanının uyuşturucu, taciz ve teröristlerle beraber çekilmiş, arkadaşlarının çekilmiş onlarca fotoğrafı burada (hazırladıkları Kılıçdaroğlu hatırası kitabı) var. Kendisine verebilirim. Eğer fotoğraflarla konuşulması gerekirse hala sitemizde duran tutuklu gazetecilerde terörist olarak değerlendirilen fotoğrafları var. Türkiye’nin en büyük terör örgütlerinden biri olan FETÖ’cülerle nasıl bir ‘fetöroman’ içinde olduğunun yüzlerce fotoğrafları var. Bu ucuz siyaset ve ucuz anlayış elbette ne TBMM çatısında ne bizim nezdimizde bir karşılık bulamamıştır.”

Haberin Devamı

 

BİR TEPKİ DE CHP'Lİ BAŞARIR'A: MAHKEME BASAN EŞKIYALARSINIZ

Komisyonda milletvekilleri bütçeye ilişkin görüşlerini bildirdiği esnada Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır söz aldı. Başarır, “Türkiye Cumhuriyeti’nin güvenliğinden bahsediyoruz. Sınırımız ne hale geldi. Kim bu kadın (İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırı yapan Ahlam Albashır), bu ülkeye geliyor? Tekstil fabrikasında iş buluyor. Yazışmaları, sosyal medyaları. Suçsuz yere insanlara algı yapılıyor. Ben Şırnak ilçe başkanınız (Albashır ile telefonla konuştuğu öne sürülen MHP Güçlükonak İlçe Başkanı İlhan) suçlu demiyorum. Lütfen, şu muhalefetteki partilerin birinin ilçe başkanı telefon kaydı ve görüşmesi olsa panzerlerle, tanklarla o evi kırıp almıştınız. E-Devlet'teki mobil hat sorgulamayı herkes tek tuşla kullanabiliyor. Bu iddialar başka bir muhalefet partisinin olsaydı suçsuz suçsuz linç edilmişti. Tutuklanmıştı. Bu algıyı yapıyorsunuz siz” dedi.

Haberin Devamı

Bunun üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Başarır’ın sözünü keserek, “Sen Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) satılık dedin. Senin ne olduğunu bilmiyor muyuz biz? Ne konuşuyorsun? Sen mahkeme basan eşkıyasın. Eşkıyasınız. Mahkeme basan eşkıyalarsınız. Senin ne mahkemeye ne de TSK’ya saygın var. Senin nasıl bir TSK düşmanı olduğun apaçık ortada” diyerek tepki gösterdi.

CHP'Lİ BAKAN'A TEPKİ: CEVHERİ GÜVEN'İN ADAMISIN

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Göç İdaresi Başkanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) 2021 Yılı Kesin Hesap Kanun Teklifi, 2023 Yılı Bütçe Kanun Teklifi ve Sayıştay raporları görüşülüyor. Komisyonda milletvekilleri bütçeye ilişkin görüşlerini bildirdiği esnada söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Baş polislerin komiser yardımcısı olması lazım. Hepsi deneyimli. FETÖ gittiğinde bu teşkilatın yükünü onlar çekti. Şu an polisleri ikiye bölüyorsun eski polis, yeni polis diye. Sen Jandarma Teşkilatı’ndaki Kurtoğlu ve Menzil yapılanmasını anlat, cemaat konuşacaksan. Komuta kademesinde Kurtoğlu, aşağıda Menzil yapılanması. FETÖ’cüler Menzil'in içinde nasıl saklanıyorlar onu anlat. Polis intiharlarının dışında 3600 ek göstergelerde ortaokul, lise mezunu polisleri niye ayırdın onu anlat. Bu insanlar emekliliğinin son günlerinde refah içinde yaşayacakları durumda Polis Meslek Yüksekokulu vardı da bu polisler oradan mezun olmadılar mı? Boş konuşma burada. Eğer cevap vereceksen polis intiharlarına cevap vereceksin. Benim verdiğim soru önergesine Twitter’dan bakan yardımcıların cevap vermeyecek, sen cevap vereceksin. Bu iş devlet geleneğiyle olur. Devlet terbiyesi almamış adam Twitter’dan cevap verir. Böyle bir usul mü var?” ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine Soylu, CHP’li Bakan’a tepki göstererek, “FETÖ’cülerden çok iyi bilgi alıyorsun. Tam bir FETÖ ağzısın. (Firari FETÖ'cü) Cevheri Güven’in adamısın. Cevheri Güven’in elemanı” dedi.

MİLLETVEKİLLERİ BİRBİRİNİN ÜZERİNE YÜRÜDÜ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Göç İdaresi Başkanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) 2021 yılı kesin hesap kanun teklifi, 2023 yılı bütçe kanun teklifi ve Sayıştay raporları görüşülüyor. Komisyonda milletvekillerinin bütçeye ilişkin görüş bildirdiği esnada, söz alan Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sözlerinin ardından tartışma yaşandı. Bakan Soylu, Şık’a “Parayı basanın sahibi olduğu bir insansın sen. Öyle haysiyetsizsin. Paraya satılıksın. Öyle bir adamsın sen. Senin 5 paralık değerin var. 5 paralık adamsın sen. Fiyatını söyle. Senin kaç paralık değerinin olduğunu herkes biliyor” ifadelerini kullandı.

Tartışma sonrasında milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürüdü. Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz oturuma 10 dakika ara verdi.

CHP'Lİ ÖZKOÇ'TAN BAKAN SOYLU'YA SERT SÖZLER

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, İçişleri Bakanlığının bütçe görüşmeleri sürerken, CHP'li milletvekilleri ile Bakan Süleyman Soylu arasında 'ispat' tartışması yaşandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, komisyonda milletvekillerinin eleştiri ve sorularına yanıt verdiği sırada; CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç elindeki dosyayı sallayarak, "Kara para aklayan şdir, uyuşturucu ticareti yapan şdir" dedi.

Bu sözlere tepki gösteren Bakan Soylu, "İspatlamayan şdir, bu iddiaları ispatlamayan Kemal Kılıçdaroğlu da şdir" diye konuştu. Bunun üzerine CHP'li milletvekilleri ile Soylu arasında karşılıklı sözlü atışma başladı. O sırada AK Parti'li milletvekilleri ile CHP'li milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürüdü.  

Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç'u komisyonun düzenini bozmakla eleştirdi. CHP'li milletvekilleri de Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz'ı, Soylu'yu korumakla suçladı.

Özkoç söz alarak, "Ben burada hiç kimseye Genel Başkanına şez sözünü kullandırmam. Biz burada Cumhurbaşkanına aynı lafı söylersek sizler burada oturur musunuz?" ifadelerini kullandı.

AK Parti'li vekiller de, "Tabii ki oturmayız" karşılığını verdi.

Soylu da söz alarak, bu tartışmayı kendilerinin değil, CHPnin başlattığını belirterek, "Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bizi suçlamazsa ve suçlamalarını ispat etmiyorsa, devleti suçlayıp ispat etmiyorsa kim olursa olsun şdir. Kara para aklayan da şdir. Ama ispat etmeyen de şdir" dedi.

Özkoç, Soylu'ya laf atmaya devam edince Soylu da, "Senin zeka sorunun var" ifadesini kullandı.

CHP'li milletvekilleri Soylu'nun, Kemal Kılıçdaroğlu için kullandığı, 'şez' sözünü geri almasını istedi. Komisyon Başkanı Yılmaz sık sık görüşmelere ara vermek zorunda kaldı.

BAKAN SOYLU: HAFTAYA BELEDİYELERİN TERÖR ÖRGÜTLERİNE NASIL PEŞKEŞ ÇEKİLDİĞİNİ AÇIKLAYACAĞIM

Komisyonda milletvekillerinin bütçeye ilişkin görüş bildirildiği esnada söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç'un eleştirileri üzerine Bakan Soylu, geçen yıl yaptığı bütçe sunumunda bir değerlendirme ortaya koyduğunu hatırlatarak, “Bu değerlendirmeden sonra devletin işleyişi içinde elbette PKK’nın yönettiği belediyelere nasıl terör örgütleri sızdırılmış ve orayı yönetmişlerse acaba diğer belediyelerde de böyle bir durum söz konusu mudur diye yaptığımız değerlendirmede bir sonuca ulaştık” dedi.

Ardından Soylu, Terör Soruşturmaları (Belediyeler) yazılı kırmızı bir defter alıp havaya kaldırarak şunları söyledi:
“Sonuç burada. Hiç kimseyi suçlamanın bir anlamı yok. Önümüzdeki hafta basın toplantısı ile açıkladığımda sizin söylediğinizin nasıl yalan olduğunu, belediyelerin nasıl terör örgütlerine peşkeş çekildiğini söylerim. Bütün belgeleri ile beraber Mersin Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Adana Seyhan Belediyesi, Ataşehir Belediyesi olmak üzere bütün belediyelerle ilgili terör örgütlerine neler yapıldığını göstereceğim. Hem anlaşma yapacaksın HDP ve PKK ile hem terör örgütlerinin üyelerini oraya koyacaksın hem de diyeceksin ki: Bunun suçlusu İçişleri Bakanlığıdır. Yok öyle.”

Daha sonra Özkoç, Soylu’ya, “Neden haftaya açıklıyorsun, burada açıkla” diyerek tepki gösterdi. Bunun üzerine Soylu, “Sana o keyfi bu akşam yaşatmayacağım, önümüzdeki hafta yaşatacağım” dedi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN 2023 MALİ YILI BÜTÇESİ KABUL EDİLDİ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda AK Parti ve CHP'li milletvekilleri arasında yaşanan sert tartışmaların ardından İçişleri Bakanlığı'nın, 2023 Mali Yılı Bütçesi kabul edildi.