Gazete Vatan Logo

Kışın kuruyan ciltten evde alınacak önlemlerle kurtulmak mümkün

Havaların soğuması saçlarda ve cilt üzerinde olumsuz etkilere neden oluyor. Pek çok kişi mevsim değişimlerinde saçlarının dökülmesinden şikayet ederken, havaların soğuması ciltte kurumaya yol açıyor. Cilt kuruluğunda PRP ve mezoterapi gibi klinik çözümler bulunurken, evde alınacak önlemler ve maskeler ile de cilt kuruluğunun önüne geçilebilir .

Kışın kuruyan ciltten evde alınacak önlemlerle kurtulmak mümkün

Mevsimler değiştikçe cildimiz birçok değişikliğe uğruyor. Her cilt tipi geçiş dönemine farklı şekillerde uyum sağlıyor. Bu dönemlerde en sık karşılaşılan sorun nem ise nem kaybı. Cildinizi mevsim geçişine hazırlamak için önlemler alınabileceği için bu süreçte oluşabilecek sorunlar en aza indirilebilir. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, sonbahara özel cilt bakım tavsiyelerinde bulundu. 

Güneşin zararlı etkilerine dikkat çeken Askeroğlu, "Güneşte geçirilen zamanda bronzlaşmış cilt yavaş yavaş rengini kaybediyor ve yaz sona erdiğinde matlaşıyor. Cilde zamanında müdahale edilmeden yazın olumsuz etkilerine maruz kaldığında cildi genç tutan elastin ve kollajen zarar görüyor ve cilt hızla yaşlanıyor.

KOLEJEN ÖNEMLİ

Özellikle çevresel faktörler nedeniyle cildin hassaslaştığı dönemlerde su tüketimini artırmak en etkili yöntem oluyor. Bu sayede cilt içeriden nemleniyor ve daha sağlıklı görünüyor. Su tüketiminin yanı sıra kollajen miktarını artırmak da önem taşıyor. Kollajen; saç, tırnak, yüz gibi vücudumuzun her yerinde bulunuyor ve kollajen üretimi çevresel faktörler ve yaşlanma ile azalıyor. Cilt mevsimsel değişikliklere karşı çok hassas olduğu için bu zamanlarda kollajen açısından zengin bir diyet cildin elastikiyetini yeniden kazanmasına yardımcı oluyor. Topikal nemlendirmenin faydaları ise zamanla ortaya çıkıyor." diye konuştu. 

Haberin Devamı

Nem ihtiyacına ek olarak, cildi yenilemek ve ölü deriden kurtulmak için de peeling uygulmanın önemine değinen Dr. Ufuk Askeroğlu, "Düzenli peeling uygulamaları ile parlak cilde sahip olunabiliyor. Atlanmaması gereken diğer bir adım güneş kremi kullanımı oluyor. Kişilerim güneşe çıkmadan önce cilt tiplerine uygun güneş kremi sürmeleri gerekiyor. Güneş kremi kullanma alışkanlığının geliştirilmesi cildi güneşin zararlı etkilerinden koruyor.

30 DAKİKA SÜRÜYOR

PRP tedavisi; kırışıklık, leke, akne ve yara izi, cilt çatlaklarının tedavisinde kullanılıyor. Uygulama sonrası sarkma ve kırışıklık izlerinde azalma gözlemleniyor. Peeling ve lazer gibi topikal tedavileri PRP ile birleştirmek tedavi sürecini hızlandırabiliyor ve kalıcı sonuçları destekleyebiliyor. Her yaş grubuna ve cinsiyete uygulanabilen PRP tedavisi, 2 hafta ara ile 3-4 kez uygulanırken, her 10-12 ayda bir tekrarlanabiliyor. Seans süresi ortalama 30 dakika kadar sürüyor. PRP derin kırışıklıklar için kullanılabildiği gibi mezoterapi veya yüz maskesi olarak da kullanılabiliyor."dedi 

Haberin Devamı

Mezoterapi ile ilgili de bilgi veren Askerolı, "cildin alt tabakasındaki kollajen ve elastin yapıları uyarılıyor. Uyarı sonucunda kan ve lenf dolaşımı düzeliyor ve tepki oluşuyor. Mezoterapi sürecinde kişilerin istek ve ihtiyaçlarına göre belirlenen mineraller ve amino asitler karıştırılarak belirli oranlarda enjekte ediliyor. Mezoterapi sonrası beklenen yan etkiler kızarıklık ve morarma oluyor. Beklenen yan etkiler oldukları için herhangi bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden kayboluyor. Operasyondan sonra kişiden kişiye değişmekle birlikte etkisi ikinci veya üçüncü uygulamadan sonra görülmeye başlıyor. Yüz mezoterapisinde kişinin cilt problemine göre ilaç belirleniyor ve cilt altına uygulanıyor. İlgili ilaçların az miktarda olması nedeniyle yan etki olasılığı azalıyor. Yüz mezoterapisi sayesinde ciltteki kırışıklıklar ve sarkmalar gideriliyor, cilt daha parlak ve genç görünüyor." ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

Cilt kuruluğundan şikayet edenlerin öncelikle yeterince su tekitklerinden emin olması gerekiyor. Neblendirici ürünler ile desteklenen cildin uzun süre suya maruz bırakılmaması gerekiyor. 

KURUYAN CİLTLERE HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI MASKESİ

Hindistan cevizi yağı, soğuk havadan etkilenen ciltler için çok kullanılan tedavilerden biridir. Nem kaybını dengeleyen yağ asitlerini barındırır. Aynı zamanda cildi nemlendiren E vitaminine sahiptir. Nasıl uygulanır? Banyodan önce biraz hindistan cevizi yağını birkaç dakika mikrodalgada ısıtın. Masaj yaparak cildinize uygulayın. 10 dakika beklettikten sonra duş alın. Günde bir kez bu tedaviyi yapın. Cildinizde aşırı bir kuruluk varsa, banyodan sonra nemli cildinize hindistan cevizi yağını uygulayın.

Haberin Devamı

BAL MASKESİ

Bal, antioksidan oranı fazla olduğu için doğal nemlendirici ürün olarak görülür.Cilt için gerekli vitamin ve minerale de sahip olan bal, cildi yumuşatır.Nasıl uygulanır? Banyoya girmeden önce, balı vücudunuzda iyice ovun. Masaj yaparak dairesel şekilde uygulayın. 10 dakika bekletin ve duş alın. Diğer bir seçenek ise, aynı miktarda bal ile gliserini karıştırın. Ellerinize uygulayıp 10 dakika bekleyin. Ilık suyla durulayın.