Gazete Vatan Logo

İnsülin duyarlılığını artırıyor, kan şekerini düşürüyor! Diyabet ve kalp hastaları için şifa

İnsülin duyarlılığını artırıyor, kan şekerini düzenliyor. Kalp ve damar hastalıklarına iyi geliyor, tip 2 diyabet ile savaşıyor. Lif açısından zengindir, diyabetlilere şifa oluyor. Kan şekerinin uzun süre yüksek olması pek çok organ ve doku için tehlikelidir. Tedavi edilmeyen hiperglisemi uzun vadede şu komplikasyonlara neden olabilir. İşte kan şekerini düşürüp, insülin duyarlılığını artıran besinler...

İnsülin duyarlılığını artırıyor, kan şekerini düşürüyor! Diyabet ve kalp hastaları için şifa

an şekerinin uzun süre yüksek olması pek çok organ ve doku için tehlikelidir. Tedavi edilmeyen hiperglisemi uzun vadede şu komplikasyonlara neden olabilir: Kalp ve damar hastalıkları (kalp damarlarında tıkanıklık ve damar sertliği) Kan şekeri yüksekliği uzun süre devam ederse sinirlere zarar verebilir. Kan şekerini düşürmeye yardımcı besinleri Posta.com.tr okurları için uzmanına sorduk.

Susuzluk hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, görme bulanıklığı, yara iyileştirmesinde gecikme, ciltte kuruma ve kaşıntı, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı kan şekerinin yükseldiğinin (hipergliseminin) belirtileridir. Kan şekeri yükselmesinin birçok nedeni olabilir. Kan şekerinin dengelenmesi için doğru beslenme çok önemlidir. Diyetisyen Pınar Demirkaya, anlattı. 

TAM TAHILLARI TERCİH EDİN

Posta.com.tr'nin haberine göre; kahverengi pirinç gibi kepekli tahıllar yemenin kan şekeri düzeyleriniz üzerinde daha az aşırı bir etkiye sahiptir çünkü hızlı bir şekilde sindirilemez. Bunun nedeni tam tahılların daha fazla lif içermesidir.

Haberin Devamı

2018'de yapılan bir inceleme, daha yüksek tam tahıl alımını daha düşük Tip 2 diyabet riski ile ilişkilendirdi. Kepekli tahılların obezite ve insülin direnci gibi diyabet risk faktörlerini azaltmada da faydalı olduğu bulunmuştur.

Tam tahıl örnekleri şunları içerir:

  • Arpa
  • Bulgur
  • Karabuğday

BOL MEYVE VE SEBZE ALIN

Meyve ve sebzeler, lif açısından zengin sağlıklı karbonhidrat örnekleridir.

Olgun meyveler, daha az olgun meyvelerden daha yüksek glisemik indekse sahip olma eğilimindedir. Glisemik indeks, gıdaları vücuttaki glikoz seviyelerini nasıl yükselttiklerine göre sıralar. Glisemik indeksi yüksek yiyecekler glikoz seviyelerini daha hızlı yükseltir ve potansiyel olarak kan şekeri yükselmelerine neden olurken, düşük glisemik indeksli yiyecekler glikoz seviyelerini daha yavaş yükseltir.

Meyveleri kabuğuyla yemek faydalıdır, çünkü kabuğun daha fazla lif içerdiğini ve kan şekerinizi düzenlemeye yardımcı olabilir. Tüm meyveler besin sağlasa da, kurutulmuş meyve ve meyve suları daha konsantre doğal şeker kaynaklarına sahiptir. Mümkün olduğunda, taze veya dondurulmuş gibi bütün meyve biçimlerini seçin.

Haberin Devamı

Düşük glisemik meyve ve sebzelerin bazı örnekleri şunları içerir:

  • Elma
  • Portakal
  • Brokoli

KAHVALTIDA YULAF EZMESİ YİYİN

Yulaf, düşük glisemik indeks değeri ve yüksek lif içeriği nedeniyle diyabetli kişiler için iyi bir seçimdir.

2015 yılında yapılan bir inceleme, günde en az 3 gram çözünür lif içeren tam yulaf yemenin, Tip 2 diyabet hastalarının insülin duyarlılığını artırarak kan şekeri düzeylerini kontrol etmesine yardımcı olabileceğini buldu.

Yulaf ezmesi çeşitleri daha az işlendiğinden, bu da kan dolaşımına daha yavaş emildikleri anlamına geldiğinden, çelik kesilmiş veya haddelenmiş yulafları tercih ettiğinizden emin olmalısınız.

Şeker eklenmiş hazır yulaf ezmesinden kaçınmaya çalışın ve yulaf ezmenize meyve veya diğer malzemeleri karıştırıyorsanız, bunların eklenmiş şeker ve toplam karbonhidrat içeriğine dikkat edin.

FINDIKLI ATIŞTIRMALIK

Kuruyemişler düşük glisemik, yüksek lif ve sağlıklı bir yağ kaynağıdır. Ayrıca, kalp sağlığını iyileştiren ve dengeli beslenmeye katkıda bulunan E vitamini, omega-3 yağ asitleri ve magnezyum gibi yararlı besinler ve vitaminler içerirler. Kan şekeri seviyelerini kontrol etmek isteyen kişiler için özellikle yararlı olabilirler.

Haberin Devamı

2014 yılında yapılan küçük bir araştırma, katılımcıların 12 hafta boyunca günde iki kez 15 gram antep fıstığı yemesini sağladı. Katılımcılar daha düşük kan şekeri seviyelerine ve daha düşük açlık glikoz seviyelerine sahipti ve bilim adamları, günlük olarak antep fıstığı yemenin glisemik kontrol için faydalı olduğu sonucuna vardılar.

Kuruyemişler protein ve sağlıklı yağlar bakımından yüksek olduğundan, onları atıştırmak daha uzun süre tok hissetmenize ve kan şekerindeki ani yükselmeleri önlemenize yardımcı olur.

Diyabetli insanlar için bazı sağlıklı kuruyemişler şunları içerir:

  • Ceviz
  • Badem
  • Kaju fıstığı
  • Yer fıstığı
  • Antep fıstığı

SARIMSAKLA PİŞİRİN

Sarımsağın kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olabileceğini gösteren kanıtlar vardır. Bunun nedeni, sarımsaktaki alil propil disülfit ve S-alil sistein sülfoksit dahil olmak üzere bazı bileşiklerin insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olabilmesidir.

Haberin Devamı

Örneğin, 2017'de yapılan bir araştırma, günde 0,05 ila 1,5 gram sarımsak (takviyelerden) tüketmenin, Tip 2 diyabet hastalarında düşük kan şekeri seviyeleri ile ilişkili olduğunu buldu.

Yemeklerinizi sarımsak tozuyla baharatlamayı veya yemek pişirirken biraz ezilmiş sarımsak karanfil eklemeyi deneyin. Bununla birlikte, çok fazla sarımsak tüketmeyi planlıyorsanız, doktorunuza danışmalısınız çünkü sarımsak aynı zamanda gaz, mide bulantısı ve mide ekşimesine (artı, ağız kokusuna) da katkıda bulunabilir. Sarımsak, kan sulandırıcı kullanan kişiler için de tehlikeli olabilir.