Gazete Vatan Logo

Streptokok nedir? Streptokok bakterisi belirtileri nelerdir, streptokok nasıl fark edilir?

Streptokok bakterisi 3 yaşındaki oğlunu kaybeden babanın anlattıklarıyla gündem oldu. Strep A bakterisi İngiltere’de art arda pek çok çocuğun hayatını kaybetmesiyle de gündeme gelmişti. 13 gün önce yaşadıklarını bir platform üzerinden aktaran baba “Hayattaki en değerli varlığımı, 3 yaşındaki oğlumu daha pastası dolapta dururken kaybettim” diyerek Streptokok bakterisine yönelik dikkat çekti. Peki, Streptokok nedir? Streptokok bakterisi belirtileri nelerdir, streptokok nasıl fark edilir?

Streptokok nedir? Streptokok bakterisi belirtileri nelerdir, streptokok nasıl fark edilir?

Streptococcus'un kısaltması olan streptokok bir babanın başından geçenleri anlatmasıyla gündem oldu. Bilgi paylaşım platformu üzerinden “Öğlen doktora götürdüğümde oğlumun cildinde hafif kızarıklık, hafif soğuk algınlığı ve hafif halsizlik vardı ile kaşınma vardı. “Boğazları hafif kızarıkmış ciğerleri iyiymiş, hafif soğuk algınlığı denildi ve eve geldik “diyen baba oğlunun o gecenin sabahında toksik şoka girdiğini aktardı. Söz konusu anlatılanların ardından Streptokok bakterisi hakkında araştırma yapılmaya başlandı.

STREPTOKOK NEDİR?

Strep, bir bakteri türü olan Streptococcus'un kısaltmasıdır. Birkaç tür var. İnsanlardaki strep enfeksiyonlarının çoğuna iki tanesi neden olur: grup A ve grup B.

STREPTOKOK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kızıl olarak bilinen hastalık, impetigo ve selülit gibi cilt enfeksiyonlarına yol açabilir. Nadir durumlarda bakteri, invaziv grup A streptokok hastalığı (iGAS) olarak bilinen ciddi, yaşamı tehdit eden bir nejrotizan fasiit ve toksik şok sendromu tablolarına da sebebiyet verebilir.

Haberin Devamı

- Boğaz ağrısı

- Ateş

- Ciltte kızıl benzeri döküntülerin olması

- Boğazda beyaz iltihaplı görünüm

- Lenf bezlerinde büyüme

- Damakta oluşan kırmızı noktalar

- Halsizlik, yorgunluk

- Kas ağrıları

- Baş ağrısı

Grup B strep yenidoğanlarda kan enfeksiyonlarına, pnömoniye ve menenjite neden olabilir. Hamilelik sırasında bir tarama testi sizde olup olmadığını söyleyebilir. Bunu yaparsanız, doğum sırasında intravenöz (IV) antibiyotikler bebeğinizin hayatını kurtarabilir. Yetişkinler, özellikle 65 yaş ve üzerindeyse veya zaten sağlık sorunları varsa, B grubu strep enfeksiyonlarına da yakalanabilir. Strep B yetişkinlerde idrar yolu enfeksiyonlarına, kan enfeksiyonlarına, cilt enfeksiyonlarına ve zatürreye neden olabili