Gazete Vatan Logo

Gıdada ‘helal’ numaraları!

287 başvuru yapıldı ancak 3’ü sertifika alabildi

Helal Gıda Denetim ve Sertifikalandırma Merkezi’ne son iki yılda 287 başvuru yapıldı ancak 3’ü sertifika alabildi

Türkiye’de bir çok firma ürünlerinin ‘helal’ olduğunu kanıtlamak için sertifika almak istiyor. Ancak bu sertifakanın alınabildiği sadece 3 adres bulunuyor. Bunlar TSE, GİMDES ve HEDEM. Helal sertifkası veren ‘Helal Gıda Denetik ve Sertifikalandırma Merkezi’den (HEDEM) ise son 3 yıl içinde sadece 3 firma sertifika alabildi. 284 firmanın başvurusu ise reddedildi.

‘Sahtekarlığa vize yok’

Helal Gıda Denetim ve Sertifikalandırma Merkezi Başkanı Selahaddin Alıç, bu durumu ise şöyle açıklıyor: “Biz sertifikamızı sadece Kuran’da haram olarak belirtilmiş sınırlara göre vermiyoruz. İnsan sağlığına, hayvan sağlığına ve çevreye zarar veren madde içeren firmalara da sertifikamızı vermiyoruz. Çünkü helal gıda da sahtekarlık olmaz.”

Helal sertifikası nasıl veriliyor?

Firma sektörü gıda ise 3 gıda mühendisi, eğer tarım ise 3 ziraat mühendisi 3 ayrı örnek alarak, 3 farklı laboratuvara bu örnekleri gönderiyor. Alınan örnekler TÜBİTAK, İstanbul, Hacettepe Üniversitesi gibi kurumların labortuvarlarında inceleniyor. Sonuçları bilim ve teknoloji yüksek kuruluna gönderiliyor. Kurulun raporu ilahiyat ve fıkıh yüksek kuruluna gidiyor.




Haberin Devamı