Gazete Vatan Logo

Sahurda ve iftarda nasıl beslenmeli? Ramazanda sağlıklı beslenme tüyoları!

Ramazan ayı ile birlikte yeme düzenindeki değişiklik uzun süren açlık kan şekerinde ani düşmelere neden olabilir. Yorgunluk ve uyku hali şikayetleri azaltmak için mutlaka sahura kalkılmalı ve günlük alınması gereken besin öğelerinin önemli kısmı karşılanmalıdır. Peki, Ramazan ayında sahurda ve iftarda nasıl beslenmeli? Sahur öğününde hangi besinler tüketilmelidir? İftarda hangi besinleri tercih etmeliyiz? Ramazanda neden kilo alınır? Kimler oruç tutmamalıdır? Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Derya Fidan, Ramazan ayı beslenmesine dair merak edilenleri anlattı.

Sahurda ve iftarda nasıl beslenmeli? Ramazanda sağlıklı beslenme tüyoları!

Ramazan ayında uzun süren açlıkların, kan şekerinde belirgin düzeyde düşmelere sebep olabildiğini ifade ede eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Derya Fidan, iftar anında hızlı besin alımının kan şekerini hızla yükseltebileceğini söyledi. Kan şekerinin hızla yükselmesine karşı uyarılarda bulunan Diyetisyen Derya Fidan bu durumun ağırlık çökmesi hissi, yorgunluk ve uyku hali şikayetlerini yaşanabileceğini söyledi.

Ağırlık çökmesi hissi, yorgunluk ve uyku hali şikayetlerinin oluşmaması ve günlük enerjinin daha iyi olabilmesi için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini dikkat çeken Fidan, sahurda özellikle günlük alınması gereken besin öğelerinin önemli kısmı karşılanması gerektiğini ifade etti. Derya Fidan, "İftar sofrasında ise çorba ile başlangıç yapılmalı ve devamında 10 dakika ara verilerek, kan şekeri dengesi sağlandıktan sonra ana yemeğe geçilmelidir." uyarısında bulundu. Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Derya Fidan, sahur ve iftarda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Sahur öğününde hangi besinler tüketilmelidir?

Haberin Devamı

Sahur öğününde; hafif yiyecekler tercih edilmeli, kahvaltılıklar masada yerini almalıdır. Protein kaynaklarından; süt, yoğurt, ayran, yumurta, peynir çeşitlerinden zengin bir sofra olarak planlama yapılmalı, yağlı ve tuzlu yiyeceklerden, kızartmalardan uzak durulmalıdır. Sahurda zeytin ve zeytin ezmesi gibi tuzlu besinler yerine yağlı tohum kaynaklarından ceviz, badem, fındık tercih edilmelidir. Ekmek, en önemli karbonhidrat kaynağıdır ve kişinin gün içinde ki sağlanacak enerjisinin büyük kısmını karşılamaktadır. Eğer ertesi gün daha uzun süre tok kalmak ve daha dinç bir gün geçirmek istiyorsanız ekmeğinizi beyaz undan yapılmış değil, tam buğday unu veya çavdar unundan yapılmış olmasına dikkat etmelisiniz.

İftarda hangi besinleri tercih etmeliyiz?

Uzun süren açlığın ardından iftar sofrasında hızlı başlangıçlar yapmak, mide şikayetlerinin yanı sıra kan şekeri dengesizliğine sebep olacağından bu noktaya dikkat edilmesi gerekmektedir. İftarın ilk kısmında; başlangıç olarak iftariyeliklerden hurma veya kayısı tercih edilerek kan şekeri dengesi sağlanmalıdır. Çorba ile devam edilerek sonrasında en az 15 dakika ara verilmeli ve mide rahatsızlıklarının önüne geçilmelidir. Ana yemekte, yağlı ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Etin pişirme yöntemlerine dikkat edilerek proteini denatüre etmeden vücut için gerekli miktarda alınmalı, salata çeşitlerine önem verilmelidir. Kilo problemi yaşayan kişilerin, karbonhidrat kaynaklarından olan pideye dikkat etmeli, bir avuç büyüklüğünden fazla olacak şekilde tüketmemelidir.

Haberin Devamı

Ramazanda neden kilo alınır?

Ramazanda kilo almanın bir kaç sebebi vardır. Bunlardan birincisi sahur yapmadan, akşamdan yemek yenip yatılması olabilmektedir. Uzun süren açlıkların metabolizma hızını düşürdüğünü ve vücut yağ yapımına neden olduğunu düşünürsek, sahura kalkmadan oruca niyetlenmek buna neden olabilmektedir.

Metabolizma hızını arttıran ve vücudu toksinlerden arındıran su, bedenimiz için çok önemli bir yere sahiptir. Günlük vücut su ihtiyacının, iftardan sahura kadar olan zaman zarfında karşılanamaması metabolizma hızını düşüreceğinden kilo alımına sebep olabilmektedir.

Haberin Devamı

Ramazan tatlılarının miktarını ve sıklığını fazla kaçırmak, sebze ve meyveye beslenme tablomuzda az yer vermek kilo alımını hızlandırmaktadır.

Ramazanda kilo alımının önüne geçmek için; gün boyu aç kalarak metabolizma çalışma hızının azaldığı bu durumda, iftarda yemeklere hızlı geçiş yapılmamalı, sofrada daha yavaş yemek yenerek besinlerin tolerasyonunu arttırmaya yardımcı olunmalıdır.

Kimler oruç tutmamalıdır?

Kronik hastalığı olup sürekli ilaç kullanması gerekenler ilaç saati ve dozlarıyla alakalı mutlaka hekimine danışmalı, gerekirse bir beslenme uzmanı takibinde oruç tutmalıdır. Diyabet tanısı olan, insülin kullanan veya aktif hipoglisemik ataklar geçiren bireylerin genel sağlık durumları açısından oruç tutmaları sakıncalı olabilmektedir. Emziren annelerin oruç tutması süt verimini ve kalitesini etkileyebileceğinden, hamile bayanların ise gerekli besin ihtiyacının karşılanamayabileceğinden oruç tutmaları risk oluşturabilmektedir.

Haberin Devamı