Gazete Vatan Logo

Hamileler oruç tutabilir mi? Hamileyken oruç tutmamak kefaret gerektirir mi, kaç aylık hamileyken oruç tutulur, yeni hamile kadın oruç tutabilir mi?

Üç ayların son ayı olan ve Onbir Ayın Sultanı olarak adlandırılan Ramazan ayı bu yıl 11 Mart’ta başlıyor. Buna göre; 2024 Ramazan ayı 11 Mart 2024 Pazartesi günü idrak edilecek. İlk oruç için sahura 10 Mart'ı 11 Mart'a bağlayan gece kalkılacak. Ramazan ayı için geri sayım başlarken, oruç ile ilgili sorular da başladı. Peki, Hamileler oruç tutabilir mi? Hamile oruç fidyesi ne kadar?

Hamileler oruç tutabilir mi? Hamileyken oruç tutmamak kefaret gerektirir mi, kaç aylık hamileyken oruç tutulur, yeni hamile kadın oruç tutabilir mi?

İslam aleminde mübarek üç aylar olarak bilinen Recep, Şaban aylarından sonra gelen Ramazan ayı için sabırsız bekleyiş başladı. Oruç ibadetini yerine getirecek vatandaşların aramaları da başladı. Peki, Hamileler oruç tutabilir mi?

Hamileler oruç tutabilir mi?

Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları hâlinde oruç tutmayabilirler. Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır (Nesâî, Sıyâm, 52 [2274], 62 [2315]; İbn Mâce, Sıyâm, 12 [1667]).
Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise gebe ve çocuk emziren kadın oruç tutabilir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğinânî, el-Hidâye, 1/124).

Hamile oruç fidyesi ne kadar?

Haberin Devamı

Emzirme ve hamilelik sebebiyle çocuğunun sağlığı hakkında endişe duyan annelerin, oruç tutamadıkları günleri hem kaza etmeleri hem de fidye vermeleri gerekir. Diyanet tarafından duyurulan 2024 yılı asgari oruç fidye bedeli 130 TL'dir.