Gazete Vatan Logo

Datça'da yıldız yağmuru

Festival Filiz Akın gecesi ile başladı...

Muğla’nın Datça İlçesi’nde, belediye tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen, Altın Badem Sinema ve Kültür Festivali’nin yedincisi Filiz Akın gecesi ile başladı.

Datça Açık hava tiyatrosunda gerçekleştirilen etkinlikte, Türk sinemasının önemli ismi Filiz Akın’a, onur ödülü; Türk televizyonlarının en uzun soluklu dizilerinden "Bizimkiler"e imza atan senarist, yapımcı ve yönetmen Umur Bugay’a ise, emek ödülü verildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın birer kutlama mesajı gönderdiği gece, Şırnak Beytüşşebap’ta şehit olan 10 askerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Sunuculuğunu Ece Uslu’nun yaptığı geceye, Fatma Girik, Eşref Kolçak, Süleyman Turan, Şener Şen, Şevket Altuğ, Açelya Elmas ve Güzin Özyağcılar gibi sanatçılar katıldı.

Datça Belediye Başkanı CHP’li Şener Tokcan, gecenin açılışında yaptığı konuşmada festivale destek veren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Sinema Genel Müdürlüğü’ne teşekkür ederek, "Toplumun dokusunda sanat, sanatın dokusunda insan yatar. Biz gençlerimizi sanatla yetiştirelim derken, onları teröre kurban vermemiz sizce de hazin değil mi? Bu sorunun yanıtını halkımıza bırakıyorum" dedi.

ORTAÇAĞ KARANLIĞINA DUR DİYELİM

Tokcan’ın konuşmasının ardından yönetmen Umur Bugay’a ödülü, usta sanatçılar Şener Şen ve Şevket Altuğ tarafından verildi. Bugay, festivalin düzenlenmesinde emeği geçenleri kutlayarak, "Ülkemizin dış egemen güçler tarafından içeride etnik, dışarıda mezhepsel savaşlarla parçalanmaya, sürüklenmeye, özgürlüklerimizin gittikçe sınırlandırıldığı yazarlarımızın, sanatçılarımızın, aydınlarımız ve bilim adamlarımızın hapis cezalarıyla korkutularak susturulmaya çalışıldığı bu ortaçağ karanlığına doğru gidişe, çocuklarımızın geleceği adına susmayalım, dur diyelim. Yaşasın özgür sanat, yaşasın özgür Türk sineması" diye konuştu. Sanatta 50 inci yılını geride bırakan Şevket Altuğ’a, Belediye Başkanı Şener Tokcan tarafından ayrıca teşekkür plaketi verildi.

TUNÇ BAŞARAN’A TEŞEKKÜR

Gecenin onur konuğu Filiz Akın’a ise ödülü, geçen yılın onur ödülü sahibi Türk sinemasının usta ismi Fatma Girik tarafından verildi. Onur ödülünü aldıktan sonra duygu ve düşüncelerini aktaran Akın, "Bugün benim sektöre adım atışımın 50’inci yılı. Onur gecesini hazırlayanlara ve festivale emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Bugün ayrı bir heyecanım daha var. Sete ilk adımımı attığımda o kadar heyecanlıydımki, bana yardımcı olan en büyük desteği veren Tunç Başaran’a teşekkür etmek istiyorum. O olmasaydı belki de ben Ankara’ya dönebilirdim. Çok teşekkürler Tunç. Ne mutlu ki seninle aynı festivalde ödül alıyoruz" dedi.

SAHNEDE DUYGULU ANLAR

Filiz Akın’a ödülünün verilmesinin ardından sahneye gelen sanatçı Açelya Elmas, herkesi duygulandıran bir konuşma yaptı. Yakalandığı kanser hastalığı ile mücadeleden başarıyla çıkan sanatçı, Filiz Akın gecesine gelirken çok heyecanlandığını belirterek, "Filiz Akın’ın adını bile duymak beni heyecanlandırıyor. Biz ayrı yerlerde, aynı kaderi paylaştık ve birbirimize gönülden duygusal bağlarla bağlandık. O tarif edilemez bir insan. En zor zamanımda, asaleti ve gücü ile elimden tutarak bana cesaret aşılayan, hayalimin ve gönlümün insanı seni tarifsiz seviyorum" dedi.

VE SAHNEDE EMEL SAYIN

Gecenin sonunda Türk Sanat Müziği’nin sevilen sesi Emel Sayın, hayranlarının gönlünü bir kez daha fethetti. "Eller eller, eller" isimli şarkısı ile konserine başlayan sanatçı, kendisinin rol aldığı bazı filmlerin şarkılarından sonra, Yemen türküsü ile izleyenleri duygulandırdı. Emel Sayın, "Mavi boncuk" isimli şarkısını ise sahneye çağırdığı çocuklarla birlikle seslendirirken bir ara kendisine Filiz Akın da eşlik etti. Gece, Filiz Akın’ın rol aldığı "İstanbul Geceleri" isimli filmin gösterimi ile sona erdi.

Haberin Devamı