Urartu

Urartu

Son dakika urartu haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan urartu ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını urartu haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Urartu

haberleri sayfasında son dakika yaşanan urartu gelişmeleri de dahil olmak üzere 83 urartu haberi bulunmuştur. Tüm urartu haberleri aşağıda listelenmiştir.
Adapana Nedir, Özellikleri Nelerdir? Adapana Hangi Uygarlığa Aittir?
Adapana Nedir, Özellikleri Nelerdir? Adapana Hangi Uygarlığa Aittir? Taht salonu olarak ifade edilen Adapana, antik dönemin önemli kültürel yapıları içerisinde yer alır. Çatısında çok fazla sütun ile beraber fil ayağının bulunduğu bu yapı, kültürel miraslar içerisinde önemli yer taşır. Aynı zamanda bir saray olarak bilinir ve antik dönemin Persleri ile Urartu uygarlıklarına aittir. O yüzden bölgesel açıdan İran mimari özelliği taşıyan bir tasarım üzerinden değerlendirilir.
21.01.2024 Eğitim
Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi rakibi belli oldu
Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi rakibi belli oldu Süper Lig sezonunu şampiyon tamamlayan ve UEFA Şampiyonlar Ligi'ne 2. ön eleme turundan dahil olacak olan Galatasaray'ın rakipleri belli oldu. Sarı Kırmızılı temsilcimiz, Zalgiris - FC Struga eşleşmesi galibi ile eşleşecek.
21.06.2023 Şampiyonlar Ligi
Türkiye merkezli tarihi DNA araştırmasında ilginç sonuçlar
Türkiye merkezli tarihi DNA araştırmasında ilginç sonuçlar Bursa'nın Orhangazi ilçesindeki Ilıpınar höyüğünde 15 yıl süren arkeolojik kazılarda antropolog olarak buluntuları inceleyen Songül Alpaslan-Rodenberg’in de içinde olduğu Anadolu merkezli antik DNA projesinin sonuçları, dünyanın saygın bilim dergilerinden Science’de 25 ve 26 Ağustos’ta yayımlandı.
8.09.2022 Kültür Sanat
3 bin yıllık Urartu eserleri Kars’ta ziyarete açıldı
3 bin yıllık Urartu eserleri Kars’ta ziyarete açıldı Ağrı'da 7 yıl önce düzenlenen operasyonlarda ele geçirilen Urartular dönemine ait 3 bin yıllık tarihi eserler, Kars Müzesi'nde ilk kez ziyaretçilerle buluştu.
1.02.2022 Kültür Sanat
Bakan Ersoy: Sinema sektörüne 94 milyon 797 bin TL destek sağladık
Bakan Ersoy: Sinema sektörüne 94 milyon 797 bin TL destek sağladık Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Dışişleri ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları ve bağlı kuruluşların 2022 yılı bütçeleriyle ilgili milletvekillerine bilgi verdi. TBMM Genel Kurulunda konuşan Bakan Ersoy, “2021 yılında sinema sektörüne toplamda 94 milyon 797 bin TL destek sağladık. Yine 1 Ekim 2021 tarihine kadar KDV oranını yüzde 1’e indirip, sinema bileti üzerinden alınan yüzde 10 eğlence vergisini de 31 Mayıs 2022’ye kadar sıfırladık” dedi.
13.12.2021 Gündem
Türkiye'den 3 müze Avrupa finalinde
Türkiye'den 3 müze Avrupa finalinde Avrupa Konseyi himayesindeki 'European Museum Forum' tarafından düzenlenen 'Avrupa Yılın Müzesi Ödülü 2022' için Türkiye'den Göbeklitepe Örenyeri, Van Müzesi ve Tunceli Müzesi finale kaldı.
11.12.2021 Kültür Sanat
Bakan Ersoy: 2021’de 525 eserimizi yurt dışından getirdik
Bakan Ersoy: 2021’de 525 eserimizi yurt dışından getirdik Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele kapsamında, 2021 yılında son 10 yılın en yüksek sayısına ulaşarak 525 eserimizi yurt dışından getirdik. Böylece 2002 yılından itibaren yurt dışından getirilen toplam eser sayımız da 4 bin 967'ye yükselmiştir" dedi.
19.11.2021 Kültür Sanat
Macaristan Başbakanı, Türkiye'ye ait tarihi eserleri Erdoğan'a iade etti
Macaristan Başbakanı, Türkiye'ye ait tarihi eserleri Erdoğan'a iade etti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ı resmi törenle karşıladı. Orban, Macaristan'da 2016 yılında güvenlik güçleri tarafından ele geçirilen ve Türkiye'ye ait olduğu belirlenen 101 parça tarihi eseri Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iade etti.
11.11.2021 Gündem
Kef Kalesi kazılarında Urartu izleri bulundu
Kef Kalesi kazılarında Urartu izleri bulundu Bitlis’in Adilcevaz ilçesine hakim bir noktada bulunan Urartular dönemine ait Kef Kalesi’nde başlatılan kazılarda, çivi yazılı belge ve boyalar bulundu.
28.10.2021 Kültür Sanat
Mardin'de 12 bin yıllık tapınak gün yüzüne çıkarıldı
Mardin'de 12 bin yıllık tapınak gün yüzüne çıkarıldı Mardin'in Dargeçit ilçesinde sürdürülen kazı çalışmalarında bulunan ve 12 bin yıllık olduğunu değerlendirilen tapınak, gün yüzüne çıkarıldı. Kazı Başkanı ve Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergül Kodaş, 2020 yılına kadar kurtarma kazıları olarak devam eden çalışmaların bu yıl itibarıyla 'Cumhurbaşkanlığı Kazısı, Türk Tarih Kurumu' statüsünde yürütüldüğünü söyledi.
21.10.2021 Yaşam
Satala'da Urartu savaşçısının bronz kemeri bulundu
Satala'da Urartu savaşçısının bronz kemeri bulundu Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde bulunan, Roma’nın 15'inci Lejyonu'nun 600 yıl hüküm sürdüğü Satala Antik Kenti'ndeki kazılarda; Urartu döneminden kalma, üzerinde baş tanrı Haldi ile bitki ve hayvan sembollerinin yer aldığı savaşçılara ait bronz kemer ile galeri, seramik parça ve taş figürlere ulaşıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Şahin Yıldırım, "Satala Antik Kenti günümüzden 5 bin yıl öncesine kadar uzanan geçmişe sahip” dedi.
14.10.2021 Kültür Sanat
Tarihi kazıda çarpıcı keşif! Hepsini yemişler...
Tarihi kazıda çarpıcı keşif! Hepsini yemişler... Van’da Urartu Kralı 2. Rusa tarafından 2 bin 700 yıl önce inşa edilen ve Urartu medeniyetinin son görkemli kalesi olarak bilinen Ayanis Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarında Urartuların çöplüğünde bulunan hayvan kemikleri incelemeye alındı. Kazı başkanı yardımcısı Uzman Arkeolog Vedat Sezer, "Şu anda elde ettiğimiz sonuçlar çok çarpıcı. Urartuların çok yoğun bir şekilde koyun ve keçi hatta buradaki göçmen kuşları bile tükettiklerini gördük. Bu konudaki araştırmalarımız devam ediyor" dedi.
21.09.2021 Gündem
Van'ın arkeolojik keşif! Böylesine ilk kez rastlandı
Van'ın arkeolojik keşif! Böylesine ilk kez rastlandı Van'ın Gürpınar ilçesindeki Çavuştepe Kalesi'nde 5 yıldır devam eden kazı çalışmaları sırasında Urartular dönemine ait iki mezar bulundu. Ortaya çıkarılan nekropolde ulaşılan mezarlarda, daha önce görülenlerden daha farklı bulgular elde edildi.
19.09.2021 Gündem
Delta, Alfa, Beta, Kovid-22... Hepsi için geçerli! Dünyada ilk, Türkiye'de üretilecek
Delta, Alfa, Beta, Kovid-22... Hepsi için geçerli! Dünyada ilk, Türkiye'de üretilecek Ankara, Bilkent ve Hacettepe Üniversitesi bilim insanları tarafından geliştirilen ve hayvan deneyleri başarıyla tamamlanan Kovid-19'a karşı burundan sprey şeklindeki "koruyucu ilaç" için geri sayım başladı. İlacın Faz 1 çalışmaları için gerçekleştirilecek numune üretimlerinin ardından etik kurul onayı ile gönüllüler üzerindeki araştırmalar başlayacak. Her şey yolunda giderse aralık ayında kullanıma sunulması planlanan ilaç, Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) bünyesinde geliştirildi. Sprey ilacın, var olan ya da ortaya çıkabilecek tüm varyantlara karşı etkili olması bekleniyor. Griffithsin (GRFT) adı verilen bir proteinle geliştirilen ilaç, Sars-Cov2 virüsünü bloke edecek protein tabanlı bir ilaç adayı olarak da dünyada ilk olacak.
25.08.2021 Gündem
3 bin yıllık tarihi Şamran Kanalı UNESCO yolunda
3 bin yıllık tarihi Şamran Kanalı UNESCO yolunda Van'ın Edremit Belediyesi, 3000 yıllık tarihi Şamran Kanalı'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması için hazırlıklarını tamamladı.
8.12.2020 Kültür Sanat
Türk bilim insanlarından koronaya karşı burun spreyi
Türk bilim insanlarından koronaya karşı burun spreyi Bilkent Üniversitesi, Ankara ve Hacettepe Üniversiteleri ile işbirliğinde koronavirüsün hücreye girişini engelleyecek burun spreyi geliştirildi. Hayvan deneyleri başarıyla sonuçlanan burun spreyi, şimdi gönüllüler üzerinde uygulanacak. Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Urartu Şeker, spreyin salgını yavaşlatacağına inandığını söyledi.
3.12.2020 Bilim ve Teknoloji
Van'da 5 bin yıllık heyecanlandıran keşif!
Van'da 5 bin yıllık heyecanlandıran keşif! Van'ın Gürpınar ilçesindeki İremir Höyüğü'nde bu yıl başlatılan kazı çalışmalarında Erken Tunç Çağı'na ait buluntulara rastlandı.
9.10.2020 Kültür Sanat
Van'da 5 bin yıl öncesine ait yaşamın izleri bulundu
Van'da 5 bin yıl öncesine ait yaşamın izleri bulundu Van'ın Gürpınar ilçesindeki İremir Höyüğü'nde bu yıl başlatılan kazı çalışmalarında Erken Tunç Çağı'na ait buluntulara rastlandı.
9.10.2020 Bilim ve Teknoloji
Transgenik fareler çalışmaları hızlandıracak
Transgenik fareler çalışmaları hızlandıracak Kovid-19 için aşı ve ilaç geliştirme projelerinde ihtiyaç duyulan ve insan ACE2 reseptörü taşıyan transgenik farelerin Türkiye'ye getirilmesi, bu konuda yürütülen projeleri hızlandırarak daha etkin sonuçların elde edilmesini sağlayacak.
27.08.2020 Bilim ve Teknoloji
Türk bilim insanları geliştirdi! Corona virüs tanısı için kullanılacak
Türk bilim insanları geliştirdi! Corona virüs tanısı için kullanılacak Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, corona virüs tanısı için Türk bilim insanları tarafından yeni bir sistem geliştirildiğini bildirdi.
31.07.2020 Gündem
Mardin'de 11 bin 300 yıllık tapınak bulundu!
Mardin'de 11 bin 300 yıllık tapınak bulundu! Mardin'in Dargeçit ilçesinde 11 bin 300 yıllık olduğu tahmin edilen tapınak bulundu.
30.10.2019 Gündem
Kafatası olmayan 2 bin 700 yıllık iskelet araştırılıyor
Kafatası olmayan 2 bin 700 yıllık iskelet araştırılıyor Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Van Kalesi'nin kuzeyindeki höyükte yürütülen kazı çalışmalarında, 2 bin 700 yıl öncesine ait kafatası olmayan kadın iskeleti bulundu.
28.07.2019 Yaşam
Van’da 334 parça tarihi eser ele geçirildi
Van’da 334 parça tarihi eser ele geçirildi Van İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, kaçakçılıkla mücadele kapsamında yaptıkları çalışmalar sonucunda bir araçta 334 parça tarihi eser ele geçirdi. Olayla ilgili yakalanan 2 şahıs gözaltına alındı.
30.12.2018 Gündem
Harput'taki kazılarda Urartular döneminine ait 5 kaya mezar bulundu
Harput'taki kazılarda Urartular döneminine ait 5 kaya mezar bulundu ELAZIĞ'ın antik kenti Harput'ta yürütülen kazı çalışmalarında Urartular döneminde yapılan ve Roma döneminde de kullanılan aristokratlara ait olduğu tahmin edilen 5 kaya mezarı bulundu.
20.09.2018 Gündem
Harput'ta 2 bin 700 yıllık mühür bulundu
Harput'ta 2 bin 700 yıllık mühür bulundu MÖ 8. yüzyılda Urartu Krallığı tarafından kurulan ve tarihe ışık tutan Harput Kalesi’nde, 2 bin 700 yıllık silindir mührü bulundu. Mühür ile beraber Urartuların da kalede yaşadığı kesin olarak kanıtlanırken, önemli yetkililerin de yer aldığı kesinleşmiş oldu.
11.09.2018 Yaşam

Benzer Haber Etiketleri

Urartu ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki urartu haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.