Nefroloji

Nefroloji

Son dakika nefroloji haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan nefroloji ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını nefroloji haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Nefroloji

haberleri sayfasında son dakika yaşanan nefroloji gelişmeleri de dahil olmak üzere 202 nefroloji haberi bulunmuştur. Tüm nefroloji haberleri aşağıda listelenmiştir.
İki çocuğunun annesi eşinin kötü gününde de yanında oldu!
İki çocuğunun annesi eşinin kötü gününde de yanında oldu! Antalya'da kronik böbrek yetmezliği hastası diş hekimi Zeynep Şengün (42), 17 yıllık eşi Alperen Şengün'ün (43) bağışladığı böbrekle yaşama tutundu. Eşine can olan Alperen Şengün, "Hiç düşünmeden böbreğimi verdim. Evlilik iyi günde, kötü günde beraber olmak demek" dedi.
27.03.2024 Gündem
Ramazanda su tüketimi uyarısı! Uzman isim kritik miktarı açıkladı
Ramazanda su tüketimi uyarısı! Uzman isim kritik miktarı açıkladı Bugünlerde vücudunun susuz kalmaması için ramazan ayı boyunca iftarla başlayıp sahur bitimine kadar geçen sürede tüketilecek su miktarı büyük önem taşırken, Doç. Dr. Ramazan Danış, “Bir kişinin günde en az 2,5 litre su alması gerekiyor” diyerek uyarıda bulundu.
19.03.2024 Sağlık
Böbrekleri tehdit ediyor! Erken tespit hayati önem taşıyor
Böbrekleri tehdit ediyor! Erken tespit hayati önem taşıyor Mevsim sıcaklıkları, susuz kalmaya bağlı olarak böbrek hastalıklarına yol açtığını vurgulayan Türk Nefroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Arıcı, iklim krizinin en çok böbrekleri etkilediğini söyledi. Arıcı," Hastalıklarının erkenden tespiti mümkün" dedi.
14.03.2024 Yaşam
“Reçetesiz ve kolay ulaşılan soğuk algınlığı ilaçları tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor”
“Reçetesiz ve kolay ulaşılan soğuk algınlığı ilaçları tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor”  Soğuk algınlığı ilaçlarının reçetesiz alınabilmesinin ve kolay ulaşılmasının tehlikeli sonuçlara yol açabildiğini söyleyen Prof. Dr. Şehmus Özmen, “Bu ilaçlar kalp hızını arttır, kaygı ve uykusuzluğa neden olur. Kalp ve damar hastalığı, hipertansiyon, diyabet, anjina ve çarpıntı sorunu olan hastalarda ise durumu kötüleştirebilir” uyarısında bulundu.    
21.12.2023 Yaşam
Mineral kaynağı maden suyunun aşırı tüketimi böbrek taşı riskini artırabilir
Mineral kaynağı maden suyunun aşırı tüketimi böbrek taşı riskini artırabilir Aşırı maden suyu tüketiminin böbrek sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceğini söyleyen Nefroloji Uzmanı Dr. Bahtışen Güven, “Yüksek mineral içeriği ve sodyum miktarı, böbreklerin normal çalışmasını bozabilir ve böbrek taşı riskini artırabilir. Her şeyin olduğu gibi maden suyunun da fazlası zarar. Günde 1-2 şişe, en fazla 600 ml maden suyu tüketimi böbrek taşı oluşum riskini azaltabilir. Ancak özellikle böbrek taşı hastalığı olan kişilerde 4-5 şişe tüketilmesi tam tersi etki göstererek taşların artışına neden olabilir” dedi.
9.08.2023 Sağlık
Enkaz çıkan depremzedeleri bekleyen ikinci büyük tehlike!
Enkaz çıkan depremzedeleri bekleyen ikinci büyük tehlike! Deprem sonrası ortaya çıkıyor, enkazdan çıkanların ölümüne neden oluyor. Göçük altından çıkarılan vatandaşlarda görülen crush (ezilme) sendromu hakkında önemli uyarılar geldi. Crush sendromunun, deprem sonrası görülen en önemli komplikasyonlarda ikinci sırada olduğunu ifade eden uzmanlar, sendromun ölüme götüren nedenini açıkladı.
13.02.2023 Gündem
Sahte doktor Ayşe Özkiraz skandalında yeni detay! Ve ortaya çıktı, cezaevinde bakın ne istemiş
Sahte doktor Ayşe Özkiraz skandalında yeni detay! Ve ortaya çıktı, cezaevinde bakın ne istemiş Sahte doktor olayında son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor. Tekirdağ'daki Çerkezköy Devlet Hastanesi'nde kendisini 'pratisyen hekim' olarak tanıtan, sahte diploma ile görev yaptığı anlaşılan Ayşe Özkiraz ile ilgili yeni bir detay daha ortaya çıktı. Ayşe Özkiraz (20) hakkında 13 yıla kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. Sahte doktor skandalı sonrası ülke gündemine oturan Çerkezköy Devlet Hastanesi ile ilgili sıcak bir gelişme daha yaşanırken Ayşe Özkiraz’ın son planı da ifşa oldu. Çerkezköy'den sonraki hedefinin Ankara Şehir Hastanesi olduğu belirlenen Özkiraz'ın cezaevi yönetiminden istekleri de ortaya çıktı. İşte son dakika haberinin detayları...
24.12.2022 Gündem
Organ Bağışı Haftası’nda çarpıcı detay! 31 bin 295 kişi organ ve doku bağışı bekliyor!
Organ Bağışı Haftası’nda çarpıcı detay! 31 bin 295 kişi organ ve doku bağışı bekliyor! Türkiye’de 31 bin 295 kişi organ ve doku bekliyor. Sadece böbrek nakli alanında yılda yaklaşık 4 bin 500 civarında operasyon gerçekleştiriliyor. Dünyada ilk beş ülke arasında yer alan Türkiye’de organ naklinin yüzde 75’i canlı, yüzde 25’i kadavradan yapılıyor ancak uzmanlara göre bu oran kadavra açısından yeterli değil. 3-9 Kasım Organ Bağışı haftasında bu duruma dikkat çeken uzmanlar özellikle aile onamında önyargıların olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, organ bağışçılarının ailelerine bildirmeleri ve bunun vasiyet olarak değerlendirilmesi gerektiğini dikkat çekiyor. Türkiye Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Alaattin Yıldız ve Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Başkanı Uluğ Eldeğez, organ nakli süreci ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Doku, Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Organ Nakli ve Ulusal Koordinasyon Merkezi Birim Sorumlusu Seher Taş ise organ bağışı sürecini anlattı.
7.11.2022 Sağlık
Sıcakta hipertansiyon hastalarının beyin kanaması riski 7 kat fazla
Sıcakta hipertansiyon hastalarının beyin kanaması riski 7 kat fazla Yaz sıcaklarında hipertansiyon hastalarına dikkatli olmaları çağrısında bulunan Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Memnune Sena Ulu, “Sıcak havalarda vücut ısısının yükselmesiyle birlikte kan basıncı da olumsuz etkilenebilir. Özellikle yaşlı yüksek tansiyon hastalarında, sıcak havalar beyin kanaması riskini de artırabilmektedir. Çünkü hipertansiyon hastalarının normal bireylere göre beyin kanaması geçirme riski 7 kat daha fazladır” dedi.
23.08.2022 Sağlık
HÜS hastalığı nedir, HÜS sendromunun belirtileri nelerdir? Hemolitik Üremik Sendrom virüsünün tedavisi nedir?
HÜS hastalığı nedir, HÜS sendromunun belirtileri nelerdir? Hemolitik Üremik Sendrom virüsünün tedavisi nedir? BOLU Çaydurt Yuva köyünde içme suyundan zehirlenen çoğu çocuk pek çok kişi hastanede tedavi altına alındı. Bazı hastaların tetkiklerinde kanlı ishalle ortaya çıkan, anemi ve akut böbrek yetmezliği ile seyreden Hemolitik Üremik Sendrom (HÜS) tanısına ulaşıldı. Söz konusu gelişmenin ardından HÜS ile ilgili yapılan aramalar arttı. Peki, HÜS nedir, HÜS sendromunun belirtileri nelerdir? Hemolitik Üremik Sendrom (HÜS) hastalığı tedavisi nedir?
22.07.2022 Sağlık
Bolu Belediye Başkanı kimdir, hangi partiden? Bolu Çaydurt Yuva Köyü zehirlenme olayı nedir, Bolu’daki zehirlenme neden oldu?
Bolu Belediye Başkanı kimdir, hangi partiden? Bolu Çaydurt Yuva Köyü zehirlenme olayı nedir, Bolu’daki zehirlenme neden oldu? Bolu'daki zehirlenme vakaları artmaya devam ediyor. Bolu Çaydurt Yuva Köyü bölgesinde içme suyundan etkilenenlerin sayısı 45’i yetişkin, 53’ü çocuk olmak üzere 98’e ulaştı. 4’ü yoğun bakımda olan 43 hastanın tedavisi devam ediyor. 17 hasta başka şehirlerdeki hastanelere sevk edildi, can kaybı ise yok. Söz konusu olayın ardından Bolu Çaydurt Yuva Köyü zehirlenme olayı nedir, Bolu’daki zehirlenme neden oldu? sorularına yanıt aranırken Bolu Belediye başkanı kimdir, hangi partiden? sorularının da yanıtı merak ediliyor.
21.07.2022 Gündem
Bolu'da çocukların da aralarında olduğu onlarca kişi zehirlendi! 32 kişinin tedavisi sürüyor: Hastaneden flaş açıklama!
Bolu'da çocukların da aralarında olduğu onlarca kişi zehirlendi! 32 kişinin tedavisi sürüyor: Hastaneden flaş açıklama! Bolu'nun Yuva köyünde içme suyundan zehirlendiği düşünülen 63 kişiden 31'i taburcu edildi. 7'si yoğun bakımda olmak üzere 32 kişinin tedavisinin sürdüğünü belirten Bolu Valisi Erkan Kılıç, "Su kaynaklı olarak düşünüyoruz. Ama tam olarak netleşmedi. Sonuçların çıkması, birkaç gün sürer" dedi. Konuya ilişkin Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimliği'nden de açıklama geldi.
20.07.2022 Yaşam
Kalp krizi riskini “gözünden” tanıyor
Kalp krizi riskini “gözünden” tanıyor Dinamik damar analizi cihazı, hastanın göz damarlarından kalp krizi riskini ölçüyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gökhan Kerci, “Akıllı saatler, kalp krizi riskinizi söylemez. Kalp krizi geçirirken size ‘Kalp krizi geçiriyorsunuz’ der. Bu cihaz ise kriz gerçekleşmeden önce riskin oluşma ihtimalini orantısal olarak veriyor” dedi.
12.07.2022 Sağlık
Sinsi düşman hipertansiyon
Sinsi düşman hipertansiyon Yüksek tansiyon hastalarının yüzde 50’sinin tansiyon hastası olduklarını bilmediğini belirten Nefroloji Uzmanı Dr. İsmail Özer, “Yüksek tansiyon, uzun süre belirti vermeden sinsice ilerleyerek kalp, büyük damarlar, göz, böbrek ve beyin gibi hayati organlara zarar verir. Sinsi düşman olarak da adlandırılan tansiyonu tespit etmenin tek yolu, belli aralıklarla tansiyonu ölçtürmektir” dedi.
17.05.2022 Sağlık
Çocuklarda hipertansiyon belirtilerine dikkat edilmeli
Çocuklarda hipertansiyon belirtilerine dikkat edilmeli Hipertansiyon hastalığının çocukluk döneminde ortaya çıkabildiğini belirten Çocuk Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Duygu Övünç Hacıhamdioğlu, “Geceleri uyanıp idrara gitmek, uç organlarda (el, ayak gibi) soğukluk, yürüme sırasında kalça ya da bacaktaki bir ağrıdan dolayı aksama, çarpıntı, terleme, ateş basması hissi gibi belirtiler hipertansiyona bağlı yakınmalar olabilir. 3 yaşını doldurmuş tüm çocuklara sağlık kontrolleri sırasında tansiyon ölçümü de yapılması çok önemlidir” dedi.
16.05.2022 Sağlık
Hastane içinde doktordan, doktor eşine şiddet! 'Çocuklarımı ve beni yıllardır dövüyor'
Hastane içinde doktordan, doktor eşine şiddet! 'Çocuklarımı ve beni yıllardır dövüyor' İzmir’de rahatsızlığından dolayı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine giden kadın doktor, bağımlılık polikliniğinde yatan ve ayrı yaşadığı doktor eşi tarafından darp edildi. Darp raporu alan doktor, hastanede uğradığı saldırı esnasında kimsenin kendisine yardım etmediğini öne sürdü.
28.04.2022 Yaşam
Böbrekleri bitiriyor, inme riskini artırıyor! Kalp yetmezliği, hipertansiyon, osteoporoz, obezite..
Böbrekleri bitiriyor, inme riskini artırıyor! Kalp yetmezliği, hipertansiyon, osteoporoz, obezite.. Kan basıncını artırarak kalp yetmezliği, kalp büyümesi ve kalp krizine neden oluyor, böbreklerde hasara yol açıyor. İnme riskini artırıyor, hipertansiyonu tetikliyor. Kemik yapısının zayıflamasına, kırılganlığının artmasına ve basit düşmelerin bile kırıkla sonuçlanmasına neden oluyor. Akciğer ödemine yol açıyor , fazla tüketimi protein kaçağına neden oluyor. Uzmanların tüm uyarılarına karşın bir türlü önü alınamayan aşırı tuz tüketimi sağlığı ciddi şekilde tehdit ediyor! İçerdiği minerallerle dozunda yani günlük ortalama 5 gram tüketildiğinde önemli faydaları bulunan tuzun fazla tüketildiğinde vücuda verdiği 6 önemli zararı, Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Rıfkı Evrenkaya açıkladı.
19.03.2022 Sağlık
Az su içenler dikkat! İdrar yolu enfeksiyonu gelişme riski daha yüksek!
Az su içenler dikkat! İdrar yolu enfeksiyonu gelişme riski daha yüksek! Halk arasında idrar yolu enfeksiyonu olarak bilinen “böbrek iltihabı” veya “böbrek enfeksiyonu” tedavi edilmediğinde ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Böbrek iltihabının etkilerinin genellikle bakteri ve virüs kaynaklı olduğunu söyleyen İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Böbrek enfeksiyonuna yol açan bakterilerin büyük bir bölümü bağırsaklarda bulunan ve sindirime yardımcı olan mikroorganizmalardır. Vezikoüreteral reflü yani mesanedeki idrarın böbreklere doğru geri kaçmasına yol açan anomali, böbrek taşları, at nalı böbrek, gelişmemiş küçük böbrek, polikistik böbrek gibi böbreklerinde doğumsal anomaliler bulunanlar, az su içen, kabızlık çeken, idrarını tutan kişilerde de böbrek enfeksiyonun gelişme riski oldukça yüksek” açıklamasında bulundu.
15.03.2022 Sağlık
Diyabet kronik böbrek hastalığına yol açabilir
Diyabet kronik böbrek hastalığına yol açabilir Yüksek kan şekerinin, böbrek damarlarının sağlıklı içyapısını değiştirerek, böbrek fonksiyonlarını geri döndürülmesi mümkün olmayacak şekilde bozduğunu vurgulayan İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Dr. Erkan Mahsereci, “Yüksek kan şekeri, proteinüri ve kronik böbrek hastalığına neden olmaktadır’ dedi.
10.03.2022 Sağlık
Korona virüs böbrekleri de etkiliyor
Korona virüs böbrekleri de etkiliyor Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Siren Sezer, ağır geçirilen korona virüs enfeksiyonunun böbreklerde hasara neden olabileceğini söyledi.
10.03.2022 Sağlık
“Böbrek sağlığınız için bu kurallara dikkat edin”
“Böbrek sağlığınız için bu kurallara dikkat edin” Üroloji Uzmanı Dr. Yusuf Gençten, dünyada her 10, ülkemizde ise her 7-8 kişiden birinin kronik böbrek hastası olduğunu belirterek, hastalığın sessizce ilerlediğini kronik böbrek yetmezliği geliştiğini belirtti.
7.03.2022 Sağlık
Farkındalık için şehir şehir geziyorlar
Farkındalık için şehir şehir geziyorlar Ankara ve İstanbul'un ardından kronik böbrek hastalığına karşı farkındalık yaratmak için İzmir'e gelen 'Sağlıklı Böbrek Sağlıklı Hayat' TIR'ında, hızlı test yöntemiyle idrarda albümin testi ve kan basıncı ölçümü yapılıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Ana bilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Caner Çavdar, tuzlu gıdalardan uzak durup, rafine şekerli gıdalara dikkat etmek gerektiğini belirterek, "Böbrek hastalığına yol açan hastalıklarla ilgili bilgilenmek ve test yaptırmak için tüm halkımızı gezici TIR'ımıza davet ediyorum" dedi.
25.11.2021 Sağlık
100 kişiden 10’u gizli böbrek hastası!
100 kişiden 10’u gizli böbrek hastası! Türkiye’de ve dünyada çok sık görülen sağlık sorunlarından biri olan kronik böbrek hastalığına ilişkin Türk Nefroloji Derneği harekete geçti. Başlattıkları proje ile böbrek hastalığının erken tanısında vatandaşa destek olduklarını söyleyen Türk Nefroloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alaattin Yıldız, “Toplumun yüzde 10’unda gizli böbrek hastalığı var. Yapacağımız müdahaleyi erken yapmak her şeyi hem durdurabilmek hem de geciktirmek açısından çok önemli” dedi.
20.11.2021 Sağlık
Vatandaşlara ücretsiz böbrek hastalığı tarama testi
Vatandaşlara ücretsiz böbrek hastalığı tarama testi Ankara'da, ‘Sağlıklı Böbrek Sağlıklı Hayat’ projesi kapsamında ziyarete açılan tırda, isteyen vatandaşlara ücretsiz böbrek hastalığı tarama testi gerçekleştiriliyor.
12.11.2021 Sağlık
Hipertansiyon hastalarına uyarı; meyan bitkisine dikkat
Hipertansiyon hastalarına uyarı; meyan bitkisine dikkat Kovid-19 ya da soğuk algınlığına karşı sıklıkla tüketilen karışık çaylar hakkında açıklamalarda bulunan Nefroloji Uzmanı Serkan Yıldız meyan bitkisinin böbreklerde tuz tutulumuna ve potasyumun atılımına yol açarak tansiyon yüksekliğine neden olduğunu ifade ederek, "Özellikle tansiyon hastaları, kış aylarında soğuk algınlığına karşı sıklıkla tüketilen karışık çay alırken içeriğine mutlaka baksın. Meyan kökü ihtiva eden çaylardan uzak dursunlar" dedi.
11.11.2021 Sağlık

Benzer Haber Etiketleri

Nefroloji ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki nefroloji haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.