Gazete Vatan Logo

HÜS hastalığı nedir, HÜS sendromunun belirtileri nelerdir? Hemolitik Üremik Sendrom virüsünün tedavisi nedir?

BOLU Çaydurt Yuva köyünde içme suyundan zehirlenen çoğu çocuk pek çok kişi hastanede tedavi altına alındı. Bazı hastaların tetkiklerinde kanlı ishalle ortaya çıkan, anemi ve akut böbrek yetmezliği ile seyreden Hemolitik Üremik Sendrom (HÜS) tanısına ulaşıldı. Söz konusu gelişmenin ardından HÜS ile ilgili yapılan aramalar arttı. Peki, HÜS nedir, HÜS sendromunun belirtileri nelerdir? Hemolitik Üremik Sendrom (HÜS) hastalığı tedavisi nedir?

HÜS hastalığı nedir, HÜS sendromunun belirtileri nelerdir? Hemolitik Üremik Sendrom virüsünün tedavisi nedir?

Bolu'nun Çaydurt Yuva köyünde içme suyu zehirlenmesi nedeniyle birçok kişi hastanelik oldu. İçme suyundan zehirlenenlerden 6 çocuk Ankara Tıp Fakültesi hastanesine sevk edildi. Hastaneden yapılan açıklamada, ''Hastalardan 5’inin diyaliz ihtiyacı olmuştur. Bu klinik tablonun nedenine yönelik araştırmalar devam etmektedir'' denildi. Yuva köyü bölgesinde içme suyundan etkilenen kişilerin sayısı 98'e ulaşırken, 14'ü yoğun bakımda olan 43 hastanın tedavisi devam ediyor. Ayrıca farklı şehirlerdeki hastanelere nakledilen 17 hasta bulunuyor. Ankara'da çeşitli hastanelere nakledilen hastaların büyük bölümünü yaşları 1,5-15 arasında değişen çocuklar oluşturuyor. Hastalar arasında yetişkinler de yer alıyor.

HÜS hastalığı nedir, HÜS sendromunun belirtileri nelerdir?

Hastane Başhekimliği tarafından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada “Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi ve Çocuk Nefroloji servislerinde Bolu’daki kanlı ishal ve bu ishalle ilişkili böbrek yetmezliği tablosu ile başvuran 6 hasta izlenmektedir. İlk hastayı 16.07.2022 tarihinde kabul ettik. Hastaların yaşları 3 ile 15 yaş aralığında değişmektedir.  Hastalardan 5’inin diyaliz ihtiyacı olmuştur. Bu klinik tablonun nedenine yönelik araştırmalar devam etmektedir” denilerek “Kanlı ishalle birlikte akut böbrek yetmezliği gelişen ve şu an bir kısmına diyaliz uygulanan hastalarda bu belirtiler nedeniyle uzmanların üzerinde durduğu en büyük şüphe, halk arasında kısaca "HÜS" olarak adlandırılan Hemolitik Üremik Sendrom'u. Yapılan tetkiklerde de bazı hastalarda bu bulguya ulaşıldığı öğrenildi” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

Açılımı Hemolitik Üremik Sendrom olan hastalık halk arasında HÜS hastalığı olarak biliniyor. Hastalık özellikle 1-5 yaş arası çocuklarda görülürken her yaş grubunda gerçekleşmesi olası. Sendromun çok önemli komplikasyonları var ve bazen ölümle bile sonuçlanabiliyor.

HÜS hastalığı belirtileri arasında karın ağrısı, kanlı ishal, kusma, ateş, halsizlik de bulunuyor.  Uzamış kanlı ishal, bilinç bulanıklığı, ciltte minik kanamalar, ani idrar kesilmesi ve solukluk gibi belirtiler varsa derhal bir doktora başvurulması gerekiyor.

Haberin Devamı

Özellikle yeni anne ve babaların çocuklarının bebeklik döneminde ve ilerleyen geçiş evresinde dikkatli olması, çocuğun sağlık durumunu takip etmesi ve belirtilerini fark ettiği an zaman kaybetmeden bir uzmana başvurup tedaviye başlaması gerekiyor.

İkinci aşamada, böbrek kılcal damarlarına ve böbrek endoteline bağlanan toksin orada bir enflamasyon reaksiyona neden olup akut böbrek yetmezliğine neden olur. Bunun sonucu kan temizlenemez, idrar üretimi azalır veya durur, ödem, yüksek tansiyon ve akciğer ödemi meydan gelir.

Kan damarlarının hasara uğraması pıhtılaşma mekanizmasını harekete geçirir. Bunun sonucu kandaki trombosit sayısı azalır. Eğer çok büyük bir azalma olursa başka kanamalar durdurulamaz, deri altında kanamalar (hematom ve purpuralar) görülür, ama iç kanamalar enderdir.

Trombositlerin damar duvarlarında birikmesi duvar yüzeyinin artık düzgün olmamasına neden olur. Kan akışı sırasında geçen alyuvarlar bu çıkıntılara takılarak yırtılırlar veya hasar görürler. Alyuvar sayısındaki bu düşüşe hemolitik anemi denir. Eğer bu anemi önemli bir düzeyde olursa dokulara yeterince oksijen gitmemesine neden olur, kan nakli gerekir.

Haberin Devamı