Antibiyotik Direnci

Antibiyotik Direnci

Son dakika antibiyotik direnci haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan antibiyotik direnci ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını antibiyotik direnci haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Antibiyotik Direnci

haberleri sayfasında son dakika yaşanan antibiyotik direnci gelişmeleri de dahil olmak üzere 107 antibiyotik direnci haberi bulunmuştur. Tüm antibiyotik direnci haberleri aşağıda listelenmiştir.
Uzmanından koronavirüse karşı ‘yılbaşı’ uyarısı
Uzmanından koronavirüse karşı ‘yılbaşı’ uyarısı Yeni yıla sayılı günler kala yılbaşı kutlamalarında hem koronavirüs hem de diğer enfeksiyon hastalıklarına karşı uyarılarda bulunan Prof. Dr. Vedat Turhan, “Özellikle kalabalık ve kapalı ortamlarda bulunmak bulaş riskini artırmaktadır. Bu nedenle yeni yıl gecesi tüm bu hastalıklar göz önünde bulundurularak davranılması, aşırı kalabalığa girilmeden mümkünse çekirdek aile ile yeni yıl gecesinin geçirilmesi uygun olacaktır” ifadelerini kullandı.
28.12.2023 Sağlık
Bağışıklık sistemi ile böbrek ve karaciğerlere zarar verebilir! Uzman isimden kritik antibiyotik uyarısı: Nasıl ve ne zaman kullanılmalı?
Bağışıklık sistemi ile böbrek ve karaciğerlere zarar verebilir! Uzman isimden kritik antibiyotik uyarısı: Nasıl ve ne zaman kullanılmalı? Havaların soğumasıyla birlikte hastalıklarda da artış yaşanıyor. Vatandaşlar da hastalıklardan korunmak amacıyla sık sık antibiyotik kullanıyor. Antibiyotik kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Müzalin Çiğdem Yıldırım, “Antibiyotiklerin alınma saati her gün aynı olmalıdır. Her antibiyotiğin optimum etki gösterdiği bir etki süresi vardır. Buna uyularak alınmazsa, ilacın etkisi azalır ve bakteriler çoğalmaya başlayabileceği gibi antibiyotik direnci de gelişebilir” dedi.
28.11.2023 Sağlık
Her gün aynı saatte alınmalı! İshal, kabızlık, bulantı, kusma, karın ağrısına neden oluyor
Her gün aynı saatte alınmalı! İshal, kabızlık, bulantı, kusma, karın ağrısına neden oluyor Antibiyotik kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Kale, “Antibiyotiklerin alınma saati her gün aynı olmalıdır. Her antibiyotiğin optimum etki gösterdiği bir etki süresi vardır. Buna uyularak alınmazsa, ilacın etkisi azalır ve bakteriler çoğalmaya başlayabileceği gibi antibiyotik direnci de gelişebilir” dedi.
17.11.2023 Yaşam
Yumurtadan yasaklı madde çıktı! Bakanlık soruşturma başlattı
Yumurtadan yasaklı madde çıktı! Bakanlık soruşturma başlattı Tayvan hükümeti yetkilileri, Türkiye’den ihraç edilen yumurtalara yönelik yapılan analizde, kümes hayvanlarında kullanımı yasaklı antibiyotik; nitrofuran maddesinin tespit edildiğini açıkladı. Sektör temsilcileri, ‘Çürük elmaları araştırıp ortaya çıkaracağız’ derken, Tarım Bakanlığı, “Tayvan yumurtalarla ilgili bir bildirimde bulunmadı ama bakanlığımız inceleme başlattı” denildi.
22.07.2023 Gündem
Antioksidan kaynağı! İşte dondurma tüketmenin en doğru şekli
Antioksidan kaynağı! İşte dondurma tüketmenin en doğru şekli Yaz aylarında dondurma tüketiminin artmasıyla beraber boğaz enfeksiyonu sıklığında da bariz artış oldu. Uzmanlar dondurmanın su ile beraber tüketildiğinde boğaz enfeksiyonu sıklığının azaldığını belirtti.
16.05.2023 Sağlık
Yeni salgın geliyor! Tarih verdi, korkutan uyarı
Yeni salgın geliyor! Tarih verdi, korkutan uyarı Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan, her yıl dünyada 700 bin kişinin, bilinçsiz antibiyotik tüketimi sonucu antibiyotik dirençli bakterilerden kaynaklanan enfeksiyon nedeniyle öldüğünü söyledi. Prof. Dr. Yarsan, "Eğer önlem alınmazsa 2050 yılında bu sayının 10 milyona ulaşacağı yönünde araştırmalar var. Bu, her 3 saniyede 1 insan ölümü demek. Şu anda ‘sessiz pandemi’ olarak devam eden antibiyotik direncine yönelik eğer önlem alınmazsa belli bir noktadan sonra Covid-19 pandemisinde yaşadığımız gibi gerçek bir pandemi haline gelecektir" dedi.
18.11.2022 Gündem
Antidepresanlar antibiyotik direncine neden oluyor
Antidepresanlar antibiyotik direncine neden oluyor ANKARA Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Doç. Dr. Müjde Eryılmaz ve Uzman Eczacı Suna Sibel Gürpınar ile Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden Doç. Dr. Didem Kart, TÜBİTAK destekli projede antidepresanların antibiyotik direncine neden olduğunu ortaya koydu. Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel halk sağlığı tehdidi olarak nitelendirilen antibiyotik direncine antidepresanların da yol açtığını ortaya koyan araştırma, mikrobiyoloji alanında dünyanın saygın hakemli dergilerinden Archives of Microbiology'de yayımlandı.
12.04.2022 Sağlık
Uzmanlardan kritik 'ölüm riski' uyarısı! Türkiye ilk sırada! Her üç saniyede bir kişi...
Uzmanlardan kritik 'ölüm riski' uyarısı! Türkiye ilk sırada! Her üç saniyede bir kişi... Uzmanlardan 'ölüm riski' uyarısı geldi. Türkiye ilk sırada yer alıyor. Kovid-19 sürecinde kullanımı daha da artan ve çoğunun gereksiz yere yazıldığını belirten uzmanlar, mevcut tüketimin sürmesi halinde 2050 yılında her üç saniyede bir kişinin 'antibiyotik direnci' nedeniyle yaşamını yitireceğini öngörüyor.
30.01.2022 Sağlık
Korkunç veriler açıklandı, insanlık için büyük tehdit! Her gün binlerce kişiyi öldürüyor
Korkunç veriler açıklandı, insanlık için büyük tehdit! Her gün binlerce kişiyi öldürüyor Antibiyotik direnci ile ilgili korkutan açıklama! Herkes yapıyor ama çok büyük bir hata olduğu ortaya çıktı. Sağlık uzmanları uyardı, insanlık için en büyük tehdit haline geldi ve her gün 3 bin 500 kişinin ölmesine sebep oluyor. Dünya çapında sağlık sorunu haline gelen ve en yaygın ölüm sebeplerinden biri olan kontrolsüz antibiyotik kullanımı binlerce insanın ölümüne yol açtı. Yapılan son araştırmaya göre ise antibiyotik direnci ölüm sebepleri arasında ilk sıralarda yer almaya başladı.
20.01.2022 Sağlık
Türkiye Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada! 2030'da kanserden daha çok öldürecek...
Türkiye Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada! 2030'da kanserden daha çok öldürecek... Türkiye'de koronavirüs nedeniyle hastanede yatan hastalarının yüzde 60'a yakını antibiyotik kullandı. Yoğun bakımda bu oran yüzde 90'a yaklaştı.
20.11.2021 Sağlık
Her yıl 700 bin kişi antibiyotik direnci nedeniyle hayatını kaybediyor
Her yıl 700 bin kişi antibiyotik direnci nedeniyle hayatını kaybediyor Dünya için çok ciddi bir sağlık sorunu olma yolunda ilerleyen “antibiyotik direnci” konusunda Dünya Sağlık Örgütü de harekete geçti. Çalışmalar doğrultusunda öncelikle AWaRe isimli antibiyotik sınıflaması ile antibiyotik kullanımı kurallarının belirlenip izlenmeye başlandığını söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, dünyada her yıl 700 bin kişinin antibiyotik direnci nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çekerek inceleme ile alınan ilk sonuçlara göre Türkiye’de antibiyotik kullanımının son 10 yılda yüzde 32.87 arttığına dikkat çekti.
19.11.2021 Sağlık
Yanlış antibiyotik kullanımı hayati riske neden olabilir
Yanlış antibiyotik kullanımı hayati riske neden olabilir Antibiyotiklerin yanlış kullanımının, bakterilere yönelik daha ileride uygulanacak tedavilere karşı direnç gelişmesine neden olabileceğinin altını çizen İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Beğenik, “Nedene yönelik tedavi, tüm hastalıklarda olduğu gibi enfeksiyonlarda da önem arz eder. Bakteriyel enfeksiyonlarda sorumlu ajana yönelik ideal antibiyotik kullanılmasına akılcı antibiyotik kullanımı denir. Eğer ideal antibiyotik kullanımına dikkat edilmezse gerek toplum kökenli gerekse de hastane kaynaklı enfeksiyonların tedavisi zorlaşır. Bunun sonucunda da hastalar hayatını kaybedebilir” dedi.
17.11.2021 Sağlık
Antibiyotik kullanmak gerçekten zorunlu mu?
Antibiyotik kullanmak gerçekten zorunlu mu? DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından antibiyotik direnci konusunda farkındalık oluşturulması, iyi uygulamaların teşvik edilmesi amacıyla 11-17 Kasım'ı içine alan hafta "Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası" olarak ifade ediliyor ve hastaların antibiyotik kullanımları ile ilgili bilgilendirmeler yapılıyor.
15.11.2021 Sağlık
Çöpe atılan ilaçlar zehir saçıyor! Yediğimize içtiğimize böyle karışıyor
Çöpe atılan ilaçlar zehir saçıyor! Yediğimize içtiğimize böyle karışıyor Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı araştırmalar, ilaç israfının ciddi boyutlara ulaştığını gözler önüne serdi. İlaçların yaklaşık yüzde 50’si yanlış ya da gereksiz kullanılıyor, hatta kutusu bile açılmadan çöpe atılıyor. Çöpe atılan ilaçların ise yiyecek ve içeceklere karıştığı ortaya çıktı. Sadece sağlık sektörünü değil, pek çok alanı etkileyen ilaç israfının altında yatan bilinçsiz ilaç kullanımına karşı uzmanlardan hayati tavsiyeler geldi.
3.10.2021 Gündem
Sepsis her 2,8 saniyede 1 kişinin yaşamına mal oluyor!
Sepsis her 2,8 saniyede 1 kişinin yaşamına mal oluyor! İnsan hayatını bu denli etkilemekle birlikte yeterince bilinmeyen sepsis, 2,8 saniyede bir kişinin yaşam kaybı nedenini oluşturuyor. Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Sibel Temür, sadece bağışıklığı zayıf kişilerin değil, sağlıklı kişilerde de enfeksiyon odağı tedavi edilmediğinde kan yolu ile tüm vücuda yayılan organ yetmezliği geliştiren sepsis hatta septik şok gelişebileceğine işaret etti.
11.09.2021 Sağlık
Sepsis nedeniyle her 2,8 saniyede 1 kişi ölüyor
Sepsis nedeniyle her 2,8 saniyede 1 kişi ölüyor Enfeksiyon ve organ yetmezliği ile seyreden oldukça önemli bir sağlık sorunu olan sepsis, hastane yatışları içinde en ölümcül durumlardan bir tanesi olarak biliniyor. Her yaş grubunda ortaya çıkabilen bu hastalık nedeniyle dünyada her yıl 11 milyon kişinin yaşamını kaybettiğini söyleyen Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Sibel Temür, “Dünyada her yıl 47-50 milyon kişide sepsis gelişmektedir ve ortalama 2,8 saniyede 1 kişi sepsis nedeniyle hayatını kaybediyor. Sağ kalanların ise yaklaşık yüzde 50’sinde ömür boyu fiziksel veya psikolojik bozukluk oluşuyor” dedi.
10.09.2021 Sağlık
“Bilinçsiz antibiyotik kullanımı dişlere zarar veriyor”
“Bilinçsiz antibiyotik kullanımı dişlere zarar veriyor” Sık sık gündeme gelen “bilinçsiz antibiyotik kullanımı” konusunu değerlendiren periodontoloji uzmanı Dr. Süleyman Emre Meşeli, bilinçsiz antibiyotik kullanımının, genel sağlığın yanında dişlere de ciddi zararlar verdiğini söyledi.
4.05.2021 Sağlık
‘‘Antibiyotikler virüsü öldürmez, bakterilere direnç kazandırır’’
‘‘Antibiyotikler virüsü öldürmez, bakterilere direnç kazandırır’’ Son zamanlarda antibiyotik kullanımının yaygınlaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Emine Sönmez, olası tehlikelere dikkat çekti. Sönmez, ‘‘Antibiyotikler, virüsleri ve bulaşı önlemez. Yanlış antibiyotik kullanımı, bakterilerin direnç geliştirmesine neden olur’’ dedi.
13.01.2021 Sağlık
Antibiyotik direnci yakın gelecekte sağlığı tehdit  edebilir
Antibiyotik direnci yakın gelecekte sağlığı tehdit edebilir KLİMİK Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, "Antibiyotik direnci yakın gelecekte insan sağlığını ciddi şekilde tehdit eden bir durum. Bilimsel kuruluşlar tarafından yapılan hesaplamalara göre, her yıl 700 bin kişi antibiyotiklere dirençli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlardan hayatını kaybediyor. Eğer ciddi önlemler alınmazsa 2050 yılına geldiğimizde bu sayı 10 milyona ulaşacak. Çok basit enfeksiyonlardan insanlar ölecek" dedi.
25.11.2020 Sağlık
En çok  antibiyotik kullanan ülke Moğolistan!
En çok antibiyotik kullanan ülke Moğolistan! Dünyada en çok antibiyotik kullanan ülke Moğolistan, en az kullanan ise Burundi. DSÖ "Kovid-19, bir bakteriden değil bir virüsten kaynaklanıyor ve bu nedenle bakteriyel enfeksiyon durumu mevcut değilse viral enfeksiyonları önlemek veya tedavi etmek için antibiyotikler kullanılmamalıdır"
17.11.2020 Sağlık
Coronaya karşı 26 dev savaşçı
Coronaya karşı 26 dev savaşçı Dünyayı saran corona virüs salgınına karşı Sağlık Bakanlığı ilk günden 26 kişilik Bilim Kurulu oluşturdu. İşte tüm Türkiye’nin sağlığını korumak için gece gündüz demeden çalışan o kurulun fedakâr savaşçıları.
27.03.2020 Gündem
Gereksiz antibiyotik kullanımı mikrobiyatayı bozuyor
Gereksiz antibiyotik kullanımı mikrobiyatayı bozuyor Uzmanlar, gereksiz antibiyotik kullanımının, vücut için yararlı bakteriler olan mikrobiyatayı bozduğunu belirterek, bu durumda yeni enfeksiyonlara açık hale gelinebildiği, ishal ve mikroplara karşı direnç gelişebildiği uyarısında bulundu.
6.01.2020 Sağlık
Antibiyotik kullanırken yeşil çay için
Antibiyotik kullanırken yeşil çay için Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, mikropların antibiyotiğe karşı vücutta oluşturacağı direnci yeşil çayın kırdığını söyledi. Prof. Dr. Yeşilada, soğuk algınlığı tedavisinde antibiyotik kullanmak zorunda kalanlara, antibiyotiğin dirençli bakterilere karşı etkisini göstermesi için şekersiz yeşil çay içmelerini önerdi.
16.11.2019 Sağlık
Korkutan açıklama! 2050'de 10 milyon kişi ölebilir
Korkutan açıklama! 2050'de 10 milyon kişi ölebilir Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, "Direnç oranının bu hızla artmaya devam etmesi halinde, 2050'de antimikrobiyal dirence bağlı her yıl 10 milyon kişinin hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor." dedi.
16.11.2019 Sağlık
Dondurmayı mutlaka su ile tüketin
Dondurmayı mutlaka su ile tüketin Yaz aylarında dondurma tüketiminin artmasıyla beraber boğaz enfeksiyonu sıklığı belirgin oranda arttığını belirten Doç.Dr. Yavuz Selim Yıldırım, dondurmanın su ile beraber tüketildiğinde boğaz enfeksiyonu sıklığının azaldığını söyledi.
18.07.2019 Sağlık

Benzer Haber Etiketleri

Antibiyotik Direnci ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki antibiyotik direnci haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.