Akraba Evliliği

Akraba Evliliği

Son dakika Akraba evliliği haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan Akraba evliliği ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını Akraba evliliği haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Akraba Evliliği

haberleri sayfasında son dakika yaşanan akraba evliliği gelişmeleri de dahil olmak üzere 112 akraba evliliği haberi bulunmuştur. Tüm akraba evliliği haberleri aşağıda listelenmiştir.
TÜİK açıkladı! 10 yılda kadınlar, 45 yaş üstü erkekle evlendi
TÜİK açıkladı! 10 yılda kadınlar, 45 yaş üstü erkekle evlendi Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), Türkiye'de geçen yıl 565 bin 435 çift hayatlarını birleştirdi ve 18 bin 26 akraba evliliği oldu. 2023'te 16-17 yaş grubunda 706, 18-19 yaş grubunda ise 5 bin 657 erkek evlendi. Kadınlarda ise 16-17 yaş grubunda 10 bin 471, 18-19 yaş grubunda 38 bin 335 evlilik olduğunu açıkladı.
29.04.2024 Gündem
Akraba evlilikleri açıklandı! 14 yıldır ilk yaşanıyor
Akraba evlilikleri açıklandı! 14 yıldır ilk yaşanıyor Gelenekçi toplumlarda görülen ve Türkiye'de geçmişte yaygın olan akraba evliliği 2010'da 34 bin 564 olan akraba evliliği sayısı, 2023'te 18 bin 26'ya düştü. Akraba evliliklerinin en yaygın olduğu Şanlıurfa'da 15 bin 155 evliliğin yüzde 17,7 oranla birinci olduğu açıklandı.
2.04.2024 Gündem
Görücü usulü mü, mantık evliliği mi? Uzmanlar açıkladı: Hangi evlilik modeli uzun sürüyor?
Görücü usulü mü, mantık evliliği mi? Uzmanlar açıkladı: Hangi evlilik modeli uzun sürüyor? Evlilik kararı almak zordur. Daha zoru da evliliğe giden meşakkatli süreci en hafif şekilde atlatmak önemlidir. Ancak ilişki uzmanları daha uzun süren evlilik modelleri hakkında yaptıkları araştırmada ilginç sonuçlara ulaştı. Özellikle sosyal medyanın da hayatımıza girmesiyle birlikte en uzun süren evlilik modelini belirlendi. Görücü usulü evlilik mi daha uzun sürüyor, mantık evliliği mi? İşte detaylar...
18.10.2023 Astroloji
15 yaşındaki kız çocuğu zorla evlendirildiğini iddia etmişti! Flaş gelişme
15 yaşındaki kız çocuğu zorla evlendirildiğini iddia etmişti! Flaş gelişme Niğde'de, zorla evlendirildiğini söyleyip yardım isteyince korumaya alınan kız çocuğu A.Ö.'nün (15), evlendirileceği teyzesinin oğlu A.Ö. (21) ile anne ve babaları gözaltına alındı.
5.07.2023 Gündem
Uzmanlardan akraba evliliği uyarısı
Uzmanlardan akraba evliliği uyarısı Lokman Hekim Van Hastanesi Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Ercan Kırımi, Van ve bölgede hala akraba evliliğinin yaygın olduğunu ifade ederek, “Her 5 evlilikten biri akraba evliliğidir” dedi.
9.01.2023 Gündem
Ortalama hanehalkı büyüklüğü 3,23 oldu
Ortalama hanehalkı büyüklüğü 3,23 oldu Türkiye'de 2008 yılında 4 kişi olan ortalama hanehalkı büyüklüğünün, azalma eğilimi göstererek 2021 yılında 3,23 kişiye düştüğü görüldü.
12.05.2022 Ekonomi
Akraba evliliği yapanlar risk grubunda! Kaybedilen zamanın telafisi çok zor!
Akraba evliliği yapanlar risk grubunda! Kaybedilen zamanın telafisi çok zor! Nadir bir hastalık olan MPS LH hastalığında zamana karşı büyük bir yarış verildiğini dikkat çeken Mukopolisakkaridoz ve Benzeri Lizozomal Depo Hastalıkları (MPS LH) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Muteber Eroğlu “Kaybedilen zamanın telafisi çok güç, bazen de imkânsız. Doğru merkezde, ehil hekimlerle tedaviye başlamak ve sürdürmek, pek çok başka nadir hastalıkta olduğu gibi bizim hastalığımızda da hayati önem taşımakta.” dedi.
2.02.2022 Sağlık
Çocuklarda kemik iliği nakli sonrası 15 kurala dikkat!
Çocuklarda kemik iliği nakli sonrası 15 kurala dikkat! Çocuk Hematoloji Bölümü ve Kemik İliği Nakli Merkezi’nden Prof. Dr. Bülent Barış Kuşkonmaz, kemik iliği nakli ve sonraki süreçte dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
6.11.2021 Sağlık
Biotinidaz eksikliği ölüme götürebilir
Biotinidaz eksikliği ölüme götürebilir Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neslihan Önenli Mungan, dünyada 80 binde bir görülen biotinidaz eksikliğinin, akraba evliliklerinin yoğun olarak yaşanması nedeniyle Türkiye'de 7 binde bir oranında görüldüğünü kaydetti. Prof. Dr. Mungan, bu durumun saç, kaş, kirpik dökülmesi, iyileşmeyen yaraların yanı sıra vücudun gevşekliği, denge bozukluğu, kazanılmış becerilerde gerileme, sinirsel tip sağırlık, körlük ve ölüme kadar gidebilen sonuçlar doğurduğunu söyledi.
12.07.2021 Sağlık
Türkiye'de her bin kişiden 3'ü görme engelli
Türkiye'de her bin kişiden 3'ü görme engelli Türkiye’de görme engelli oranının binde 3 olduğunu ifade eden Op. Dr. Ercan Sağlam, "Bu oran Türkiye nüfusuna indirgendiğinde ise ülkemizde yaklaşık 240 bin kişi görme engelli kişi var" dedi.
31.05.2021 Sağlık
mRNA tekniği sperm yokluğuna bağlı kısırlığa çözüm olabilir
mRNA tekniği sperm yokluğuna bağlı kısırlığa çözüm olabilir Üroloji ve Üreme Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu'nun sperm yokluğuna bağlı kısırlık (infertilite) sorunu olan 246 erkek hastayı incelediği araştırması, anne babası birinci dereceden akraba olan erkeklerin üçte birinde bu sorunun olduğunu ortaya koydu. Şimdiye dek hastaların yarısında nedeni bulunamayan sperm yokluğuna bağlı kısırlığın, aileden gelen genetik mutasyonlardan kaynaklı olabileceğini ilk kez gösteren bu çalışma, Amerikan Üreme Tıbbı Derneği'nin dergisinde de yayınlandı. Doç. Dr. Bakırcıoğlu, araştırmanın, sperm yokluğuna bağlı kısırlıkta genetik faktörlerin kanıtlamasıyla, Kovid-19 ile dünya gündemine oturan mRNA aşılarının, bu türden infertil erkeklere çare olabileceğini göstermesi bakımından çok önemli olduğunu söyledi.
21.05.2021 Sağlık
Bu enfeksiyonlara dikkat! Çocuklarda işitme kaybına neden oluyor!
Bu enfeksiyonlara dikkat! Çocuklarda işitme kaybına neden oluyor! Türkiye’de her 1000 doğumda ortalama 1-3 arasında işitme kaybı gözlemlendiğini dikkat çeken Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve KBB Uzmanı Doç. Dr. Secaattin Gülşen, çocuklarda işitme kaybının en sık görülen nedeni olarak bilinen orta kulak enfeksiyonları hakkında bilgi verdi.
14.05.2021 Sağlık
Yeni nesil sosyal medyadan evlenecek
Yeni nesil sosyal medyadan evlenecek TÜİK verilerine göre, 2010 yılından itibaren akraba evliliklerinde sistematik bir düşüş yaşandı. 70 ve 80'li yıllarda kendisini bir birey olarak değil, ailenin bir parçası olarak gören insanların bugün kendisini birey olarak görmeye başladığını belirten Sosyolog Prof. Dr. Nilüfer Narlı, "40 yıl önce akrabaların çöpçatanlıkla ortaya çıkardığı evlilikler artık çok değişti. Z kuşağının sosyal medyadan tanıştığını görüyoruz" dedi.
27.03.2021 Bilim ve Teknoloji
'Çocuklarda kalp hastalığı akraba evliliği nedeniyle sık görülüyor'
'Çocuklarda kalp hastalığı akraba evliliği nedeniyle sık görülüyor' Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulan Kardiyoloji- Kalp Damar Cerrahisi Merkezi bölgedeki çocukların umudu oldu. Ayda 20 çocuğun anjiyosunun yapıldığı merkezde polikliniklerde, 2 bin hastaya bakılıyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Epçaçan, doğuştan kalp hastalıklarının yoğun olduğu bölgede akraba evlilikleri ve yüksek rakımın çocuk kalp rahatsızlıklarının daha sık görülmesine yol açtığını söyledi.
19.03.2021 Sağlık
Türkiye'de nadir hastalıkların temel nedeni 'akraba evliliği'
Türkiye'de nadir hastalıkların temel nedeni 'akraba evliliği' PediatrikHematoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Duran Canatan, Türkiye'de nadir hastalıkların yüksek olma nedeninin akraba evliliği olduğunu belirterek, "Yaklaşık 5 milyon kişi bu durumdan etkilenmekte" dedi.
28.02.2021 Sağlık
'SMA’lı Kuşaklar Kısırdöngüsü' tarama testleriyle kırılabilir
'SMA’lı Kuşaklar Kısırdöngüsü' tarama testleriyle kırılabilir Spnal Kas (Müsküler) Atrofi (SMA) hastalarının tanı testi yapılabilmesi için öncelikli olarak çocuk hastalıkları hekiminin bebekte SMA ön tanısını koyması gerektiğinin altını çizen Tıbbi Genetik Uzmanı Doç. Dr. Ayşegül Kuşkucu, “Eğer bebekte kas güçsüzlüğü, hareketsizlik, gevşeklik gibi bulgular varsa SMA’dan şüphelenilir. Ön tanı sonrası da SMA hastalığına neden olan SMN (Survival Motor Nöron) geninde mutasyon incelenmesi için tıbbi genetik uzmanlarına sevk edilir. Ancak çiftler henüz bebek sahibi olmadan önce yapılacak SMA testi ile taranır ve taşıyıcı oldukları saptanırsa tıbbi genetik uzmanlarınca birlikte planlayacakları yöntemler ve testlerle sağlıklı çocuk sahibi olmaları mümkün olabilmektedir” dedi.
26.02.2021 Sağlık
Bu hastalığın 7 binden fazla çeşidi var! En çok çocukları etkiliyor!
Bu hastalığın 7 binden fazla çeşidi var! En çok çocukları etkiliyor! Progeria, kistik fibrozis, kaçış sendromu, mukopolisakkaridoz ve lizozomal depo hastalıkları... Bu isimleri ilk kez duyuyor olabilirsiniz! Hatta ilk tanı konulduğunda bile duyanın şaşırdığı, o nedir diye düşündüğü bir hastalık grubu nadir hastalıklar. İçinde 7 binden fazla hastalık var ve ismi nadir olsa da, aslında kapsadığı hasta sayısı oldukça yüksek. Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Özbek, 28 Şubat Dünya Nadir Hastalıklar Günü nedeniyle nadir hastalıklar hakkında bilgi verdi.
25.02.2021 Sağlık
En yakının istismarına uğradı! Kabus gibi...
En yakının istismarına uğradı! Kabus gibi... Çocukluğundan beri annesinden gördüğü şiddetten kaçan 35 yaşındaki E.B yaşadığı kabusu anlattı. 15 yaşındayken yanına sığındığı abisinin tecavüzüne uğrayan genç kadın, ne olduğunu anlamadan babası tarafından ‘ailenin haysiyetini temizlemek’ maksadıyla hiç sevmediği birisiyle evlendirildi. E.B kocasının babasıyla ilgili itirafı karşısında ise neye uğradığını şaşırdı.
31.01.2021 Yaşam
Yenidoğanlarda da görülüyor; ilaçla tedavi edilemiyor
Yenidoğanlarda da görülüyor; ilaçla tedavi edilemiyor Katarakt hastalarının yüzde 90’ının 60 yaşın üzerinde olduğunu ancak bu hastalığın yenidoğan bebeklerde ve çocuklarda da görülebileceğini belirten Op. Dr. Gülina Kargül, kataraktın tek tedavisinin ameliyat olduğunu söyledi.
29.01.2021 Sağlık
Çocuğunuz sık hastalanıyorsa, bağışıklık sistemi yetmezliği olabilir
Çocuğunuz sık hastalanıyorsa, bağışıklık sistemi yetmezliği olabilir Son zamanlarda aileler çocuklarının çok sık hastalandığını söyleyerek, doktora başvuruyor. Çocukların sık hastalanma nedenlerininden birinin bağışıklık sisteminin zayıflığı olabileceğini söyleyen Çocuk İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, “Çocukların bağışıklık sistemindeki eksiklikler konusunda hem hekimlerin hem de hastaların son derece bilinçli olması lazım. Özellikle ilk iki yaşta tekrarlayan enfeksiyonlar, kilo alma gerilikleri varsa, hasta olduğunda 2 aydan fazla antibiyotik kullanması gerekiyorsa ve her hastalığında hastaneye yatması gerekiyorsa bu gibi durumlar bizim için kritik sorulardır” dedi.
7.01.2021 Sağlık
Akraba evliliklerine bağlı hastalıklarda '21 aday gen' keşfedildi
Akraba evliliklerine bağlı hastalıklarda '21 aday gen' keşfedildi Akraba evliliği yapan 200 aileyi genetik taramadan geçiren Türk bilim insanları, zeka ve kas yapısını etkileyen çocukluk çağı nörolojik hastalıklarla ilişkili 21 yeni aday gen tespit etti.
28.11.2020 Bilim ve Teknoloji
Bu hastalığa dikkat! O bölgede çok yaygın
Bu hastalığa dikkat! O bölgede çok yaygın Türkiye’de yaklaşık1 milyon 300 bin civarında Akdeniz anemisi taşıyıcısı olduğunu söyleyen Çocuk Hematoloji ve Onkoloji uzmanı Prof. Dr. Birol Baytan, bu hastalığın taşıyıcılığının yüzde 12 ile en fazla Antalya ve çevresinde bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Baytan, “Bebeklik döneminde başlayarak sürekli kan nakli gerektiren bu hastalık, demir eksikliği ile karıştırılabiliyor” dedi.
8.05.2020 Sağlık
Akraba evliliği ile ilgili flaş açıklama
Akraba evliliği ile ilgili flaş açıklama Nadir görülen hastalıklar sınıflandırmasında yer alan kas hastalıklarının yüzde 80'inin genetik geçiş gösterdiğini söyleyen Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Haluk Aydın Topaloğlu, Türkiye'de her dört evli çiftten birinin akraba evliliği yaşamasının riski artırdığına dikkat çekti.
20.04.2020 Sağlık
Kanser tedavisiyle ilgili dikkat çeken açıklama!
Kanser tedavisiyle ilgili dikkat çeken açıklama! Pittsburgh Üniversitesi Meme Cerrahisi Anabilim Dalı Direktörü Prof. Dr. Atilla Soran, kanserle ilgili televizyona çıkan bazı kişilerin yanlış bilgi verdiğini, bunlara inanılmaması gerektiğini belirterek, "Kanseri ancak kanser uzmanları tedavi edebilir. Kanser uzmanı olan kişilere, cerrahlara, medikal onkolog veya radyasyon onkologlarına gidin." dedi.
14.10.2019 Sağlık
Nadir hastalara 14 özel merkez
Nadir hastalara 14 özel merkez ALS, SMA, DMD, MS gibi nadir hastalık sahiplerinin tedavideki sıkıntılarını ortadan kaldırmak için harekete geçen Sağlık Bakanlığı hastanelerde özel bölüm oluşturulması için çalışma başlattı. 12 ilde tam donanımlı 14 merkez açılması planlanıyor.
24.05.2019 Gündem

Benzer Haber Etiketleri

Akraba Evliliği ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki akraba evliliği haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.