Aşırı harcama ve kontrolsüz cinsel aktivite varsa dikkat!
Aşırı harcama ve kontrolsüz cinsel aktivite varsa dikkat! Günümüzde oldukça yaygın olan ve iki uçlu bozukluk, manik-depresif hastalık gibi isimlerle bilinen bipolar bozukluk psikolojik bir rahatsızlıktır. Bipolar bozukluk, kişinin bir anda kendini çok iyi hissederken, bir süre sonra içine kapanık bir hale gelmesine neden olabilir. Bu durum günlük hayatın akışında gerçekleşen iniş-çıkışlardan farklı olarak keskin iniş-çıkışlardan dolayı sosyal ve özel hayatlarında sorunlar yaşamalarına neden olabiliyor. Peki, Bipolar Duygudurum Bozukluğu nedir? Kimlerde görülür? Bipolar Duygudurum Bozukluğu tedavisi nelerdir? Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Fuat Torun anlattı.
30.03.2022 Sağlık
Bipolar bozukluğu olanlar dikkat
Bipolar bozukluğu olanlar dikkat Dicle Üniversitesi Psikiyatri Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Atlı, özellikle bahar aylarında bipolar hastalarının bir kısmının manik atağa girdiğine dikkat çekerek, "Daha çok ilkbahar mevsiminde manik atak, sonbahar mevsiminde de depresyon riski hastalarımızda artmaktadır. Bu dönemde manik atağa girebilme ihtimali arttığı için bipolar bozukluğu olanların özellikle uyku düzenlerine ve dengeli yaşamalarına dikkat etmeleri gerekmektedir" dedi.
30.03.2021 Sağlık
Bipolar duygudurum bozukluğu en çok aileleri zorluyor!
Bipolar duygudurum bozukluğu en çok aileleri zorluyor! Ruh halindeki aşırı değişimlerle kendini gösteren bipolar duygudurum bozukluğu, kişilerin okulda veya işte günlük yaşam görevlerini yönetmede veya ilişkileri sürdürmede sorun yaşamalarına neden olabiliyor. Peki, Bipolar duygudurum bozukluğu nedir? Bipolar bozukluğun tedavi yöntemleri nelerdir? Çocuk ve gençlerde bipolar bozukluğu seyri nasıldır? Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Fuat Torun, bipolar bozukluk belirtileri ve tedavi yöntemlerini anlattı.
22.01.2021 Sağlık
Bipolarda iyi hissedince ilacınızı kesmeyin!
Bipolarda iyi hissedince ilacınızı kesmeyin! “İki uçlu duygudurum bozukluğu” ya da “manik depresif bozukluk” olarak da bilinen bipolar bozuklukta tedavi sürecinde devamlılığın önemine işaret eden uzmanlar, hastaların en çok iyi hissetmeleri halinde ilaçlarını bıraktıklarına dikkat çekiyor. Bu durumun çok sakıncalı olduğunu belirten uzmanlar, “İlacınızı asla kesmeyin” uyarısında bulunuyor. Yaşam kalitesinin yükseltilmesi için düzenli uyku, sağlıklı ve dengeli beslenme, düzenli hareket ve egzersiz tavsiyesinde bulunuyor.
20.12.2020 Sağlık
Türkiye’de 800 bine yakın bipolar var
Türkiye’de 800 bine yakın bipolar var Umut Işığım filmi; sanatçı hastalığı olarak da bilinen bipolar bozukluğu yeniden gündemimize taşıdı. Hastalığın pençesine düşenler arasında; Kurt Cobain, Edgar Allen Poe, Jack London, Catherine Zeta Jones, Sinead O’Connor gibi isimler var. Van Gogh’un da bir atak döneminde kulağını kestiği söyleniyor.
18.01.2013 Arşiv
Uçakta çırılçıplak soyundu!
Uçakta çırılçıplak soyundu! ABD'de Los Angeles'a gitmekte olan bir uçak, bir yolcu uçus sırasında üzerindeki bütün kıyafetleri çıkarıp çırılçıplak kalınca rotasını New Mexico'nun Albuquerque kentine çevirmek zorunda kaldı
2.07.2009 Yaşam
Damgalama korkusu tedaviyi geciktiriyor!
Damgalama korkusu tedaviyi geciktiriyor! 30 Mart, tüm dünyada Dünya Bipolar Günü olarak anılıyor. BİLGİ Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi Direktörü Zeynep Maçkalı, damgalamanın bipolar bozukluğu olan kişilerin hayatını derinden etkilediğine ve tedaviden kaçınmalarına neden olabildiğine dikkat çekti. Maçkalı, “Bipolar bozukluk tanısının kişinin sahip olduğu özelliklerden sadece biri olduğu unutulmamalı” dedi.
29.03.2022 Sağlık
Depresif dönemde ortaya çıkıyor! Yaşam kalitesini etkiliyor!
Depresif dönemde ortaya çıkıyor! Yaşam kalitesini etkiliyor! Dünyada en önemli toplum sağlığı sorunları sıralamasında altıncı sırada yer alan ve yaşam boyu devam eden bir psikiyatrik rahatsızlık olan bipolar bozukluk, bireyin yaşam kalitesini etkiliyor. Aile, hasta ve doktor iş birliğinin önemine işaret eden uzmanlar, bu iş birliğindeki aksamanın tedaviyi, hastanın iyilik halini ve yaşam kalitesini çok ciddi anlamda etkileyebileceğine dikkat çekiyor.
28.03.2022 Sağlık
Pandemi bipolar bozuklukta atakları tetikleyebiliyor
Pandemi bipolar bozuklukta atakları tetikleyebiliyor Bipolar bozukluğun mevsim gidişli bir hastalık olduğunu belirten uzmanlar, özellikle bahar aylarında yani sonbahardan kışa girerken ya da ilkbahardan yaza girerken hastaların manik ya da depresif ataklar yaşayabileceğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, tedavinin yarım bırakılmasının atakları körükleyebileceği uyarısında bulunuyor. Pandemi döneminde ortaya çıkan sosyal izolasyonun uyku-uyanıklık döngüsünü bozduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu durumun hem depresyon hem mani ataklarını tetikleyebildiği uyarısında bulunuyor.
30.03.2021 Sağlık
Bipolar bozuklukla ilgili dikkat çeken uyarı!
Bipolar bozuklukla ilgili dikkat çeken uyarı! Prof. Dr. Yıldız, "İki uçlu duygu durum bozukluğu bipolar bozukluk, riskli davranışlar nedeniyle ilişkilere ve kariyere zarar veren, tedavi edilmediğinde ciddi sorunlar ortaya çıkan ruhsal bir hastalıktır." dedi.
24.10.2019 Sağlık
‘Türkiye’de 2 milyon kişide bipolar bozukluk görülüyor’
‘Türkiye’de 2 milyon kişide bipolar bozukluk görülüyor’ Bipolar Yaşam Derneği sözcüsü Prof. Dr. Sibel Çakır, Türkiye’de yaklaşık iki milyon kişide ‘Duygudurumu bozukluğu’ yani bipolar bozukluğunun görüldüğünü belirterek, “Bu durumdan etkilenen aile bireyi sayısının ise 6 milyon olduğu tahmin ediliyor” dedi
30.03.2017 Sağlık
17 saat oruç tutmak stresi tetikleyebilir!
17 saat oruç tutmak stresi tetikleyebilir! Psikiyatri Uzmanı Şahut Duran, “Psikolojik rahatsızlıkların çoğu bedenseldir. Açlık ve susuzluk stres, sinir ve dikkat eksikliğine yol açar. 17 saatlik oruç ilk günlerde bipolar bozuklukları üç kat artırabilir”dedi.
7.06.2016 Yaşam
Oruç tutanlar bu habere dikkat!
Oruç tutanlar bu habere dikkat! MANİSA Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Şahut Duran, 17 saate yaklaşan orucun bipolar bozuklukları ve dikkat eksikliğini tetikleyebileceğini belirtti...
17.05.2018 Arşiv
Bu rakamlar korkunç!
Bu rakamlar korkunç! Genç ölümlerinde üçüncü neden...
23.10.2012 Yaşam