Gazete Vatan Logo

Zekeriya Öz'e büyük şok

Zekeriya Öz'e büyük şok

HSYK, 166 hakim ve savcılık ‘mazeret kararnamesi’ni açıkladı. Müfettişlerin ön raporu olumsuz gelen Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz hizmet gereği Bolu’ya gönderildi

HSYK 1. Dairesi, adli ve idari yargıda 166 hakim ve savcıyı kapsayan mazeret kararnamesini açıkladı. Kararnameyle Ergenekon savcısı Zekeriya Öz, ‘hizmet gereği’ Bolu’ya düz savcı olarak atandı.

Rapor Savcı Öz’ün aleyhine

Genel Kurulu’nu 9 üyenin izinli veya raporlu olması yüzünden toplayamayan HSYK’da, Ocak ayı başında yapısı değiştirilen 1. Daire’nin üzerinde çalıştığı mazeret kararnamesi dün açıklandı. 7 üyeli daire, raporlu olan Teoman Gökçe dışındaki 6 üyenin katılımıyla toplandı.

İstanbul Başsavcı Vekili iken 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasından sonra hakkında HSYK’ca başlatılan inceleme nedeniyle geçici yetkilendirmeyle Bakırköy Savcısı yapılan Savcı Zekeriya Öz, Bolu’ya düz savcı olarak atandı. HSYK, Öz’ün atanma gerekçesini ‘hizmet gereği’ diye açıkladı. Edinilen bilgiye göre Öz’ün İstanbul dışına atanmasında HSYK müfettişlerinin Savcı Öz hakkında 17 Aralık’tan sonra başlatılan soruşturmalarla ilgili ön raporu etkili oldu. Raporu değerlendiren daire, Öz’ü oybirliği ile Bolu’ya atadı.

Anket

Sizce Zekeriya Öz, bu değişiklikle etkisini yitirecek mi?

Evet
Hayır
Fikrim yok







Tatil polemiği etkili oldu...

Bu arada Öz’ün daha önce İstanbul Başsavcı Vekilliği’nden geçici yetkilendirmeyle alınmasında da işadamı Ali Ağaoğlu arasında yaşanan ‘tatil’ polemiğinin etkili olduğu öğrenildi. HSYK üyeleri, bu tartışmada haklı olsa bile Öz’ün Ağaoğlu hakkında soruşturmanın yürütüldüğü İstanbul Adliyesi’nde kalmasının uygun olmayacağı için yerini değiştirdiği ve Öz’ün geçici yetkiyle Bakırköy’e atandığı belirtildi.

CHP Milletvekili İlhan Cihaner’in Erzincan Başsavcısı iken aracında ve evinde arama yapan Mersin Savcısı Mehmet Yazıcı da “hizmet gereği” Eskişehir’e atandı.

Hakim eşleri de gitti...

Kırıkkale Başsavcısı Musa Durmaz Erzurum Başsavcılığı’na ve Yalova Başsavcısı Osman Kaçar Kırıkkale Başsavcılığı’na “hizmet gereği, ihtiyaç” yani boş yerlere atama zorunluluğu olduğu için atandı. Bu iki başsavcının eşleri olan Yalova Hâkimi Aliye Saat Kaçar Kırıkkale’ye, Kırıkkale Hakimi Nuray Durmaz ise Erzurum Hakimliği’ne atandı.

3 ile yeni başsavcı vekili

17 Aralık yolsuzluk operasyonunun ardından İstanbul Başsavcılığı’na getirilen Hadi Salihoğlu’nun bütün telefon dinleme taleplerinin birleştirileceği Teknik Büro’nun başına getirdiği Savcı Selamettin Celep, 2011 yılında Bakırköy Başsavcı Vekilliği’nden alınarak İstanbul Savcısı yapılan Mehmet Zeki Sol, İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasında Albay Dursun Çiçek’in, hakkında ihbar mektubu gönderen kişilerle ilgili yaptığı suç duyurusuna takipsizlik veren Savcı Faruk Erşen Yılmaz, İstanbul Başsavcı Vekili yapıldı.

İzmir’de savcılar Kazım Arapoğlu, Orhun Sezer ve Muvaffak Meşe, İzmir Başsavcı Vekilliği’ne atandı. Bir süre önce Ankara özel yetkili savcısı olan Zafer Ediş de Ankara Başsavcı Vekili oldu. Deniz Feneri soruşturmasında 3 savcının görevden alınmasının ardından bu soruşturmayı yürüten savcı Veli Dalgalı ile Savcı Ramazan Kaya da Ankara Başsavcı Vekili oldu.

Mesleğe geri dönenler

HSYK, istifa eden ancak mesleğe dönüş dilekçesi veren 6 hakim ve savcıyı da yeniden atadı. Kilis eski Hâkimi Ramazan Akbal Mardin Hâkimliği, Hekimhan eski Hâkimi Abdussamet Kahya Zara Hâkimliği, Cide eski Hâkimi Handan Taşkıran Derik Hâkimliği, Taşova eski Savcısı Ahmet Alkan Şimşek Doğubayazıt Savcılığı, Yusufeli eski Hâkimi Erhan Yılmaz Yüksekova Hakimliği, Burdur eski Savcısı Fatih Ergül Hani Savcılığı’na “mesleğe kabul” işlemleri yapılarak atandılar.

HSYK teklifi askıdan iniyor

Bazı üyelerin “rapor” ve “izin” alması nedeniyle HSYK’da kilitlenme yaşanıp, Genel Kurul’un iki haftadır toplanamaması üzerine, AK Parti Meclis’te görüşmelerini askıya aldığı HSYK teklifini seçim öncesi yasalaştırmayı yeniden gündemine aldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, teklifin yarım bırakılan görüşmelerine, AFAD ile ilgili torba kanunun ardından Genel Kurul’da devam etmeyi planladıklarını açıkladı. Bozdağ, “Tekliften bazı maddeler çıkacak, bazıları ise değişecek” dedi. Teklifin HSYK Genel Kurulu’nun toplanma ve karar nisabını düzenleyen, Genel Sekreter ve Yardımcılarının da görevden uzaklaştırılmasına imkan tanıyan maddelerinin yasalaştırılacağı öğrenilirken, Kurul’da kilitlenme yaşanmaması için, halen 15 olan Genel Kurul’un toplantı yeter sayısının 12’ye düşürülmesinin planlandığı bildirildi. (Şebnem HOŞGÖR / VATAN ANKARA)





İşte görev yeri değişen hakim ve savcıların tam listesi...