Gazete Vatan Logo

Yol açıksa kırmızı yeşile dönecek

İBB dünyada bir ilke imza atacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi sinyalizasyon sistemini trafiğin akışına göre programlayacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Zaman ve yakıt tasarrufu sağlayacak bu sistemle dünyada bir ilke imza atacağız” dedi.

İstanbul’a 2013 yılında 4.5 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş bu yatırımın yüzde 55’lik kısmını trafik sorununu çözmeye harcayacaklarını belirtti. Topbaş bazıları dünyada ilk olacak yeni sistemleri devreye sokacaklarını söylerken bunun başında sinyalizasyon organizasyonunun geldiğini ifade etti. İstanbul Genç Girişimciler Derneği (İSGİD) tarafından Renaissance Polat Otel’de düzenlenen ‘21. Yüzyılın Başkenti İstanbul’ konulu toplantıya katılan Başkan Kadir Topbaş, gündemdeki 3’üncü havalimanı ve Kanal İstanbul projeleriyle ilgili değerlendirmelerde de bulundu.

Tek elden trafik

Trafik sorununu çözmek için tüm ulaşım araçlarının tek elden yönetileceği idari bir merkez kuracaklarını ifade eden Kadir Topbaş, “Halk otobüsü, metrobüs, tramvay, metro, dolmuş, taksi hepsi tek bir idarede yönetilecek bir sistem geliştireceğiz. Akıllı sinyalizasyon projemiz sayesinde kırmızı ışıkta gereksiz yere beklemeler sona erecek. Sinyalizasyon sistemi araç trafiğine göre programlanacak. Bu sayede zaman ve yakıt tasarrufu sağlayarak dünyada bir ilke imza atacağız. Otobüsler de 100 metre ilerden durakta bekleyen engelli vatandaşı algılayacak. Durağa yanaşmasını ona göre yapacak” dedi.

Asıl yatırım metro

3’üncü havalimanının devreye girmesiyle yılda 150 milyon kişinin seyahat edeceği dünyanın en büyük 5’inci havalimanına sahip olacaklarını anlatan Topbaş, şöyle devam etti: “Şu anda 3’üncü havalimanından metro ile şehir merkezine ulaşım sağlayacak bir projenin çalışmalarını yapıyoruz. Havalimanı ihalesi için yurt içinden ve yurtdışından büyük sermaye gruplarının ilgisi var. Kanal İstanbul projesinde erteleme yok. Bu sene ihalesine çıkmayı planlıyoruz. Proje üzerinde yoğun olarak çalışma yapıyoruz. Yakında gelişmeleri duyuracağız. İstanbul’a bugüne kadar 34 milyar dolar yatırım yaptık. Bu sene de 4.5 milyar dolar yatırım daha yapacağız. Trafikte metrobüs geçici bir çözüm. Asıl çözüm metro yatırımıdır. Bu zamana kadar ihmal edilmiş raylı sistem için 7 milyar dolar daha yatırım yapacağız. 1 km metro hattının maliyeti 100 milyon dolar. 2016’da 7 milyon kişi metro hattı ile ulaşım sağlar hale gelecek.”

Haberin Devamı