Gazete Vatan Logo

YGS kitaplarına YKS kapak oldu!

Üniversite sınav sisteminin değişmesinin ardından yayınevleri YGS kitaplarının içeriklerini aynı tutup kapaklarını YKS adı altında değiştirdi

YGS kitaplarına YKS kapak oldu!

ÖSYM’nin aldığı kararla birlikte üniversite sınav sisteminde değişikliğe gidildi. Hazırlıksız yakalanan yayınevleri, daha önce adı YGS olan üniversiteye giriş sınavı için yayınlanmış kitapların kapaklarını YKS ile değiştirdi. Yayınevleri “Sınavın içeriğinin değişmemesinden dolayı sadece kapakları yeniledik” diyerek kendini savundu ancak bu durum tartışma yarattı. Eğitim uzmanları şunları söyledi:

İnsaflarına kalmış

- Eğitim-Sen Başkanı Feray Aytekin Doğan: “Üniversite sınav sistemi maalesef sürekli plansız olarak değişmekte. İçeriklerine ilişkin hala soru işaretleri var. Kitaplar yayınevlerinin insafına terkedilmiş durumda. Yayınevlerinin bu kadar belirsizlik içinde aynı sistem olarak kitapları üretmesi anlamsız. Bağlayıcılığı bile yok. Yayınevlerini bu konuda kesinlikle haklı bulmuyorum.”

- Eğitim Uzmanı Alaaddin Dinçer: “Yayınevleri, özel eğitim kursları her dönemde yapılan değişikliğe göre konum alıyor. Yeni sistemde de çok büyük bir değişim olmadı. Bundan dolayı aynı şekilde basmaları normal. Günibirlik değişiklikler olduğu için yayınevleride kendilerince haklılar.”

Haberin Devamı

Matematik soruları farklı

- Özel Kavram kursu Rehberlik Koordinatörü Zafer Şahinkaya: “Yayınevleri yeni soru hazırlamak uzun zaman alacağı içim eski soruları basıyorlar. Örnek sorularda TYT oturumu eski sınav sistemine biraz benzer. Fakat matematik testi için aynı şey söylemek zor. Çünkü örnek yayınlanan matematik testinde ALES tarzı sorular da mevcut. Bundan dolayı yayınevleri matematik testlerini ona göre ayarlayıp basmalı.”

- Özel Final Kursu Rehberlik Koordinatörü Selma Kaya: “Örnek bir sınav olmadığı için sınavda hangi konular çıkacağı bile hâlâ belirsiz. Örnek verecek olursak tarih dersinden 9,10,11 sınıf konularından mı çıkacak yoksa 12.sınıf konularından mı çıkacak bilinmiyor. Yayınevleride bu belirsizliğin içinde. Hiçbir şey kesin ve net olmadığı için yayınevlerinin kitapları aynı basması normal.”