Gazete Vatan Logo

Yasemin Çongar: ‘O bavulu görmedim’

Yasemin Çongar: ‘O bavulu görmedim’

Balyoz davasında kumpas iddialarıyla ilgili haklarında dava açılan gazeteciler Mehmet Baransu ile Yasemin Çongar, Ahmet Altan ve Yıldıray Oğur’un yargılanmasına başlandı. Çongar savunmasında “Bavul, Mehmet Baransu tarafından gazeteye getirildiği gün ben orada değildim, dolayısıyla belgelerin asıllarının içinde yer aldığı söylenen bavulu hiç görmedim” dedi.

‘Yine haber yaparım’

Sesli ve görüntülü kayda alınan duruşmada savunmasını yapan Mehmet Baransu ise şunları söyledi: “17-25 Aralık’tan sonra hakkımda açılan 70 dava var. Avukatımla haftada bir gün, 20 dakika görüşebildim. Ben tutuklu muyum, esir miyim belli değil. O haber, bugün gelse yine yayınlarım. Balyoz Darbe Planı’na konu olan ses kayıtlarına bakın, 15 Temmuz’da gerçekleşen darbe girişiminde yapılanlarla birebir aynı. 15 Temmuz’da AKOM’a gidildi mi, gidildi; TRT’ye, CNN Türk’e, büyükşehir belediyesine gidildi mi, gidildi. Çetin Doğan’ın ses kayıtlarında da TRT’nin ele geçirileceği, Taksim’e tank çıkarılacağı hepsi var. Bire bir aynı.” Ahmet Altan ve Yasemin Çongar’ın avukatı Veysel Ok, “Bizim okuduğumuz ve hazırlık yaptığımız iddianame ile şu an okunan çok farklı” diyerek, iddianamenin bir yerinde “Sanık Can Dündar” ifadesinin yer aldığını belirtti. Bunun üzerine mahkeme hâkimi, “Kesme yapıştırmada hata olabilir” karşılığını verdi. Mahkeme hayetine dönen Ahmet Altan, “Ne yazık ki bu dava hukukun hak ettiği özenle başlamadı. İki iddianameli dava olmaz. Başka bir dosyadan alınmış, alındığı gizlenmemiş, öyle gizlenmemiş ki o davanın sanığının adı kalmış. İşlendiği söylenen suçlar, özensizlik fazla. Başka iddianameden alınmış parçalarla yargılanıyoruz” dedi, ekledi: “O belgelerin doğru olduğuna inandım ve bastım. Balyozsa konumuz gelin konuşalım, tapeleri dökelim. Orada hazırlık var mı yok mu görelim. Erdoğan gibi siz de şoke olacaksınız.” Muhakeme günün sonunda duruşmayı 23 Kasım’a erteledi.

Haberin Devamı

75 yıla kadar hapisleri isteniyor

276 sayfalık iddianamede Taraf Gazetesi’nin eski çalışanları Mehmet Baransu, Ahmet Altan, Yıldıray Oğur, Yasemin Çongar ile ayrıca gazeteci Tuncay Opçin ‘şüpheli’ sıfatıyla yer alıyor. Sanıklar, G.Kurmay Başkanlığı’na ait çok gizli denilen ‘Egemen Harekat Planı’nı temin etmek ve yayınlamakla suçlanıyor. Baransu ve Opçin’in 35 yıldan 75 yıla; Oğur ve Altan’ın ise 20’şer yıldan 52 yıl 6’şar aya kadar hapsi isteniyor.

Haberin Devamı