Gazete Vatan Logo

Volant Nedir, Ne İşe Yarar? Volant Dişlisi Arıza Belirtileri Nelerdir?

Motorun krank çıkışı ile şanzıman arasında yer alan, direkt olarak krank miline bağlı geniş dişli volant olarak ifade edilmektedir. Özellikle motorun marş almasını sağlamak amaçlı öne çıkan görevi ile birlikte önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda motorun çalışması ile beraber krankın hareketini şanzımana aktarmakla görev bir yapıdır. Bu temel iki görevi ile birlikte bütün farklı araçlarda motora ve diğer sistemlere bağlı şekilde senkronize olarak çalışır. Aracın temelde çalışması ve sağlıklı bir şekilde hareket edebilmesi için en önemli yapılar arasında yer alır.

Volant Nedir, Ne İşe Yarar? Volant Dişlisi Arıza Belirtileri Nelerdir?

Volant Nedir? 

Aracın bütün farklı motor sistemlerine bağlı olarak öne çıkan geniş çaplı dişlisi Volant olarak ifade edilmektedir. Özellikle de motorun krank çıkışı ile şanzıman içerisinde bulunan, bunlar arasında yer alan, doğrudan krank miline bağlı geniş dişli şeklinde ifade edilebilir. En temel görevi ise motorun marş almasını sağlamaktır.

O yüzden aracın çalışması ve hareketi noktasında en önemli yapıya sahip sistemler içerisinde olduğunu söylemek mümkün. Tabii bunun dışında farklı görevleri üzerinden de değerlendirilmektedir. Ortak şekilde bütün farklı marka ve modeller üzerinden araçlarda yer alan bir sistem olarak ifade etmek mümkündür.

Volant Ne İşe Yarar?

Volant aynı zamanda geniş bir dişli olarak aracın içerisinde yer alan parçadır. Bu parça temelde iki farklı görev üzerinden ele alınır. Bunlardan biri aracın üzerinde motorun marş almasını sağlamaktır. Böylece aracın kalkması ve hareket etmesi noktasında etkin bir sistem olarak dişli şeklinde çalışır.

Diğer yandan kıran hareketinin şanzımana aktarılması görevini üstlenmektedir. Bu da marş motorunun çalışması ile birlikte aracın hareketi ve sağlıklı bir şekilde kalkış yapmasına olanak vermektedir. Doğrudan krank miline bağlı bir geniş çaplı diş olarak öne çıkan Volant, tüm araçlarda ortak şekilde yer alır.

Haberin Devamı

Volant Dişlisi Arıza Belirtileri Nelerdir?

Aracın üzerinden motorun marş ile birlikte çalışması ve harekete geçmesi için en önemli sistem parçaları içerisinde Volant gelmektedir. Bu sistemin bozulması ile beraber aracın hareket etmesi ve çalışması mümkün olmaz. Bu bağlamda bazı belirtiler üzerinden Volant dişlisinin arıza belirtileri öne çıkabilir.

- Rahatsız edici bir ses ortaya çıkar.

- Aracın kalkışında titreme yaşanabilir.

- Kalkış anında sert ve boğuk bir ses ortaya çıkar.

- Aracın kalkışı biraz daha zorlu ve uzun bir süreç olarak gerçekleşir.

Genel çerçevede yukarıda öne çıkan belirtiler ile beraber Volant dişlisinin arıza yaptığı ya da yapabileceği anlaşılabilir.