Gazete Vatan Logo

Vekillerin toplam kaç çocuğu var?

Vekillerin, parlamento ve siyaset dışındaki profiline ilişkin çok ilginç veriler ortaya çıktı. Tıklayın...

Milletvekillerinin büyük bölümü 2 çocuk sahibi

23. dönem parlamento albümünde kendi beyanları esas alınarak vekillerin özgeçmişleri “hikayeleştirilerek” kaleme alındı. Eski albümde milletvekillerinin sadece doğum yılı ve yeri, mezun olduğu okul, medeni durumu, bildiği yabancı dil ve çocuk sayısına ait bilgileri “1951-Ankara, İngilizce, evli-3 çocuk” şeklinde çok kısa biçimde yer alırken, yeni albümde bu konulara ilişkin “13 Haziran 1951’de Ankara’da doğdu. İşte 23. dönem parlamentosunun “siyaset dışı” profili..

Meclis ailesinin bin 483 çocuğu var

Milletvekillerinin çocuk sayısı 22. dönem parlamentosuna göre azaldı. Geçen dönem vekillerin toplam çocuk sayısı bin 501 iken, bu dönem sayı bin 483’e düştü.

Eyyüpoğlu 17 çocukla zirvede

Vekillerin büyük bölümü 2 çocuklu. 2 çocuklu 212 milletvekiline karşılık, 3 çocuklu 137, 4 çocuklu 69, 5 çocuklu 19, 6 çocuklu 8, 7 çocuklu da 6 milletvekili bulunuyor. Çocuk sayısında rekor 17 çocukla Şanlıurfa Bağımsız Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu’nda. 8 çocuklu DTP Grup Başkanı Ahmet Türk ise ikinci sırada yer alıyor. 7 çocukla Eyyüpoğlu ve Türk’ü izleyen vekiller ise, AKP’li Abdullah Veli Seyda, Mustafa Kuş, Osman Kılıç, Recep Koral, Osman Aslan ve Cemal Taşar olarak sıralanıyor.

18 milletvekili bekar

Medeni durumu “bekar” olan 8’i erkek, 10’u kadın toplam 18 milletvekili var.. 7’si AKP, 6’sı DTP, 3’ü MHP, 2’si de CHP’li bekar vekiller arasında MHP Genel Başkanı Bahçeli de var.

5 dul vekil var

Albümde MHP’li Turan Çirkin, DTP’li Pervin Buldan, CHP’li Güldal Mumcu, AKP’li Gülşen Orhan ve Osman Coşkun olmak üzere 5 milletvekilinin medeni durumu “dul” olarak gösteriliyor.

Yabancı dil rekortmeni

AKP Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İrbeç, 6 dil ile yabancı dil rekortmeni. İrbeç, Almanca, İngilizce, İtalyanca, Arapça ve Rusça biliyor.

89 vekil Türkçe dışında dil bilmiyor

TBMM’de sadece 89 milletvekili yabancı dil bilmiyor. Dil bilmeyen vekillerden 37’si AKP’li, 21’i CHP’li, 13’ü MHP’li, 4’ü de DSP’li. DTP’li 12 milletvekilinin de yer aldığı bu grupta BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile Bağımsız Milletvekili Hamit Geylani de yer alıyor. (TBMM’ye kayıt yaptırırken bildikleri yabancı diller bölümüne “Türkçe” yazan DTP’liler, daha sonra kendilerine yöneltilen soruyu yanlış anladıklarını belirterek bu beyanlarını düzeltmişlerdi.)

Mühendisler çoğunlukta

TBMM’de 118 milletvekili ile mühendislerin çoğunlukta olduğu dikkat çekerken, 86 avukat, 27 ekonomist, 26 tıp doktoru, 18 mülki idare amiri bulunuyor. “Tuğgeneral” rütbesine sahip iki vekil ise MHP’li Kamil Erdal Sipahi ve Kürşat Atılgan.

Eğitim düzeyi yüksek

Şanlıurfa Bağımsız milletvekili Seyit Eyyüpoğlu parlamentonun tek ilköğretim mezunu parlamenteri. 17 lise mezunu vekilin bulunduğu TBMM’de, 87 vekil doktora sahibi. 131 milletvekili yüksek lisanslı.

İslam enstitüsü mezunları

TBMM’de 8 Yüksek İslam Enstitüsü mezunu milletvekili bulunuyor. Tamamı AKP’li bu isimler şöyle sıralanıyor; Mehmet Çiçek, Necip Taylan, Osman Kılıç, Mustafa Ünal, İrfan Gündüz, Mustafa Ataş, Faruk Çelik, Akif Gülle.

TEK SANATÇI YAĞMURDERELİ

TBMM’nİn tek sanatçı vekili ise AKP’li Osman Yağmurdereli. Aynı zamanda müzik öğretmeni olan Yağmurdereli’nin özgeçmişinde “Bir çok sevilen diziye imza attı” şeklinde ilginç bir detaya da yer veriliyor.

SEVGİLİLER GÜNÜ’NDE DOĞANLAR

Malİye Bakanı Kemal Unakıtan ile AKP’li Hasan Altan ve MHP’li Mehmet Ekici ise, doğum günlerini 14 Şubat Sevgililer Günü’nde kutluyorlar.

45 VEKİL AYNI GÜN DOĞMUŞ

Albüm verilerine göre Ocak TBMM’nin “doğum günü” ayı. Vekillerin büyük bölümünün (93 milletvekili) Ocak ayı doğumlu olduğu dikkat çekerken, 45 milletvekili nüfusta “1 Ocak” doğumlu gözüküyor.

ÖZEL GÜNLERDE DOĞANLAR

Meclİs’te doğum günü 23 Nisan, 30 Ağustos ve 29 Ekim gibi resmi bayramlara denk düşen tamamı AKP’li birer vekil bulunuyor. Egemen Bağış 23 Nisan, Zafer Üskül 30 Ağustos, Necdet Budak ise 29 Ekim doğumlu.

“OĞLAKLAR” ÇOĞUNLUKTA
VERİLERE göre TBMM’de “oğlak” burcundan milletvekillerin hakimiyeti sözkonusu. Oğlak burcundan 89 milletvekilinin bulunduğu TBMM’de, 57 vekil ile “Koç” grubu ikinci sırada yer alıyor. Kova burcu ise Meclis’te 51 milletvekili ile temsil ediliyor. Başak ve Yay burcundan vekiller ise TBMM’de azınlıkta kalıyor.

Haberin Devamı