Gazete Vatan Logo

Unakıtan’ın yurtdışı çıkış harcı uyanıklığı

Yurtdışı çıkış harcı 70 YTL’den 15 YTL’ye düşürülüyor. Ancak indirimle tüm istisnalar da kaldırıldığı için Maliye çok daha fazla kazanacak

Yurt dışına çıkış harcı 70 YTL’den 15 YTL’ye düşürülüyor. Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yurt dışına çıkış harçlarını yeniden düzenleyen Kanun Taslağı, Başbakanlığa gönderildi. Taslağın Bakanlar Kurulu’nca aynen benimsenmesi ve Meclis’te de bu şekilde yasalaşması halinde, yurtdışına çıkışlarda artık 70 YTL yerine 15 YTL harç ödenecek.

Ancak taslak, yurt dışına çıkış harcıyla ilgili istisnaları da büyük ölçüde sınırlıyor. Yeni düzenlemeyle 7 yaşından küçük çocuklar ile uçakların uçuş personeli haricindeki herkes, yurt dışına çıkışlarda harç kapsamına alınıyor.

İstisnalar yüzünden 2005 yılında yurtdışına çıkış yapan her 100 kişiden sadece 11’i harç ödemişti. İstatistiklere göre 2005’de yurtdışına 8 milyon 250 bin kişi çıkış yaptı. Bunların yüzde 89’u istisna kapsamında olduğu için harç ödemesinde bulunmadı. % 11’lik kesimin ödediği çıkış harçlarıyla da devletin kasasına 79 milyon YTL girdi.

Yurt dışı çıkış harcının 15 YTL’ye düşürülmesine karşılık istisnalara son verilmesi, devletin buradan sağladığı kaynağı arttıracak. İstisnaların kaldırılmasıyla birlikte 8 milyon 250 bin kişiden 15 YTL çıkış harcı alınması halinde, Hazine’ye girecek para 123 milyon 750 bin YTL’ye yükselecek. Yeni düzenleme kapsamında kamu görevlileri, sporcular, gurbetçiler, iş adamları, gazeteciler, nakliyeciler ve yurt dışında eğitim görenlerden de çıkış harcı alınacak.

Haberin Devamı