Gazete Vatan Logo

Ümraniye'de metro çalışması sırasında iki bina çöktü

Ümraniye'de çalışma yapılan metro hattında meydana gelen kısmi çökme nedeniyle biri dört diğeri üç katlı iki bina çöktü. Olayda can kaybı ya da yaralanma yaşanmazken, muhtemel bir çökme riskine karşı bölgede önlem alındı. Çökme anı ise kameraya saniye saniye yansıdı.

Olay, Ümraniye'de Elmalıkent Mahallesi'nde saat 11.30 sıralarında yaşandı. Göztepe - Ümraniye Metro hattında çalışma yapıldığı sırada kısmi çökme meydana geldi. Metro hattındaki çökme nedeniyle Seyrantepe Caddesi üzerinde bulunan ve daha öncesinde boşaltılmış olan biri dört, diğeri üç katlı bitişik nizamlı iki bina da çöktü. Alt katlarında berber ve terzi olan, üst katları boş olan binaların çökmesiyle herhangi bir can kaybı ya da yaralanma yaşanmadı. Olay yerine polis ekipleri, belediye ekipleri ve AFAD ekipleri sevk edildi. Çevrede olabilecek bir çökme riskine karşı ekipler tarafından bölgede güvenlik şeridi çekilerek önlem alındı.

Olay hakkında konuşan Yaşar Sağlam, "Bu bina hakkında çökmeden 1 saat önce haberini almıştık. Sonra öğrendik ki bina çökmüş. Burada çok uzun zamandır binalarda hareketlilik vardı. Binalara denge koruyucu mu diyeyim ya da çeşitli aparatlar astılar. Böyle bir şey de bekliyorduk. Şu ana kadar başka binada hareketlilik yok. Burada çoğu bina eski ve bazıları kaçak yapılar. Tahmine göre bina tünele kadar çöktü" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Mahalleli Sait Değişici ise, "Aşağı yukarı burada 4 senedir metro çalışması var. 2 ay önce bu binaların altında sıkıntılar olduğu için vatandaşları çıkardılar. Bir hafta önce de tamam dediler yaptık gelebilirsiniz dediler. Benim yeğenim de geldi burada 1 haftadır çalışıyor. Burada 2 binayı boşalttılar, 1 hafta önce de alttan yaptık tamam dediler" ifadelerini kullandı.

Ümraniye'de Göztepe - Ümraniye Metro hattındaki çalışmalar sırasında hasar alan bitişik iki bina çöktü. Binada bulunan berber dükkanın sahibi, öncesinde boşaltılan binada kendilerinin çalışmaya devam etmek istediklerini söyledi. Yıkılan binanın yanındaki dükkanın sahibi Cemil Uğurlu ise, "Sallantılar vardı, korkularımız vardı. Yıkılacağı zaten belliydi. Tedbirli bir şekilde yıkılabilirdi" dedi.

Göztepe - Ümraniye Metro hattındaki çalışmalar sırasında Elmalıkent Mahallesi'nde hasar alan biri 4, diğeri 3 katlı bitişik iki bina saat 11.30 sıralarında çöktü. Olayda binanın 3 ay önce boşaltılması nedeniyle ölen ya da yaralanan olmadı. Boşaltılan binada çalışmaya devam eden iki dükkanın olduğu öğrenildi. Olayın ardından çevrede geniş güvenlik önlemleri alındı.

Haberin Devamı

VALİLİK VE İBB'DEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada "Göztepe - Ümraniye Metro hattında meydana gelen kısmi göçük nedeniyle Ümraniye Elmakent Mahallesi Seyrantepe Caddesi üzerinde bulunan ve kullanılmayan üç katlı binada çökme meydana gelmiştir. Binanın boş olması nedeniyle olayda herhangi bir ölü ya da yaralı bulunmamaktadır. Bina çevresinde gerekli güvenlik tedbirleri alınmıştır" ifadeleri yer aldı. İBB ise binaların 3 ay önce boşaltıldığını açıkladı.

İBB'nin açıklamasında şöyle denildi: "Ümraniye Ataşehir Göztepe Metro Hattı Kazım Karabekir istasyonunda, kuyruk tüneli ile peron bağlantısının birleşmesine 5 metre mesafe kala, dökülmeler yaşandı. Çalışmalar durduruldu. Hem kazı çalışmasında, hem de yer üstünde önlemler alındı.

Kazı çalışmaları öncesinde, güvenlik amacıyla 3 ay önce boşaltılan 6 daireli bina ile birlikte etrafta etkilenme ihtimali bulunan 2 bina daha tahliye edildi. İlgili altyapı kurumlarına bilgi verildi. Tüm çevre önlemleri alınarak 3 ay önce güvenlik amacıyla boşaltılan bina, bu sabah saatlerinde çöktü. Alınan tedbirler sayesinde olaydan etkilenen olmadı. Oluşan yıkımla ilgili tespit ve önlem çalışmaları sürdürülüyor"

Haberin Devamı

BİZ ÇALIŞMAYA DEVAM ETMEK İSTEDİK

Binadaki berberin sahibi, "Dükkan açıktı, kimse yoktu içeride. Bize erkenden haber verdiler, çıkın boşaltın diye. Biz boşalttıktan sonra da bir yarım saat içinde toprak çökmesi oldu. Bir buçuk saat sonra da ev yıkıldı. Tercihi bize bırakmışlardı, isterseniz sizi çıkaralım diye. Biz çalışmaya devam etmek istedik. Sonra da bu olay yaşandı. Çalışmaların sesini duyuyorduk ama büyük bir sallantı olmuyordu" dedi.

TEDBİRLİ BİR ŞEKİLDE YIKILABİLİRDİ

Çevre sakinlerinden Halil İbrahim Yağcıoğlu, "Sesi duyduk geldik. 6-7 aydır boştu. Altında iki tane dükkan vardı, onlar faaliyetteydi. Onlar da kaçmışlar. Öncesinde binalardan sesler geliyordu, sıkıntılar vardı. Metrodan dolayı daha önce arkadaki binalarda da sıkıntı olmuştu" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Cemal Aktaş, "Bir çökme tehlikesi olduğunu söylemişlerdi. Güvenlik tedbirleri alınmış, sonrasında da durum malum. İçeride tanıdığımız esnaf arkadaşlarımız var. Şükür ki bir can kaybımız olmadı. Binanın yaklaşık 5-6 ay önce tahliyesi olmuştu tedbir amaçlı. Son dönemlerde bir açılma söz konusu oldu ama bu sabah binanın ön tarafındaki peyzaj alanında bir çökme oluştu, sonrasında da bina çöktü. Metro çalışması zamanında sesler oluyordu ama onun dışında da hizmetin gelmesi dolayısıyla bazı şeylere katlanıyorduk" ifadelerini kullandı. Çöken binanın yanındaki bir dükkanın sahibi Cemil Uğurlu da, "3 ay önce tedbiren boşaldı ama bu şekilde olacağını kimse tahmin etmiyordu. Madem yıkılacak, daha kontrollü bir yıkım olabilirdi. Berber çalışmaya devam ediyordu ama yıkım esnasında dükkan boştu. Sallantılar vardı, korkularımız vardı. Yıkılacağı zaten belliydi. Tedbirli bir şekilde yıkılabilirdi" dedi.

SALLANTILAR 1 SENEDE DAHA DA FAZLALAŞTI

Olay yerinden 300 metre ilerideki bir dükkanın sahibi de, "Gürültüleri, patlatma seslerini çok duyduk. Deprem mahiyetinde sesler geliyordu. Özellikle delmelerde, matkaplarda hem ses hem uğultu hem de sallantı oluyordu. Son zamanlarda bu seslerin daha fazla yükseldiğini hissetmeye başladık ve korku başladı doğal olarak. Tedirginiz. Olayı yıkılmadan öncesinde duydum ama sevindirici tarafı içerinin boşaltılmış olduğu. Böyle bir olay bekleniyordu, 3 yıldır da böyle bir çalışma vardı. Sallantılar son 1 senede daha da fazlalaştı çünkü bize yaklaştıkça daha fazla hissetmeye başladık" diye konuştu.

'KONTROLLÜ BİR ŞEKİLDE YIKIMI GERÇEKLEŞTİRECEKTİK'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Daire Başkanı Ceyhun Avşar, Ümraniye'de metro çalışmaları sırasında çöken bina hakkında yaptığı açıklamada, "Boşalttığımız binada, çeşitli esnaf faaliyetleri görüldü, kendileri uyarıldı. Bulunmamaları gerektiği iletildi ve bina tahliye edildi. Hiçbir şekilde vatandaşımız mağdur edilmeyecek. Metro çalışmamıza çevre güvenliği alındıktan sonra devam edeceğiz" dedi.

Göztepe - Ümraniye Metro hattındaki çalışmalar sırasında Elmalıkent Mahallesi'nde hasar alan bitişik iki bina çöktü. Binanın boş olması nedeniyle ölen ya da yaralanan olmadı. Olay yerine gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Daire Başkanı Ceyhun Avşar, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Avşar, vatandaşların mağdur edilmeyeceğini ve çalışmaların gerekli güvenlik önlemlerinin ardından devam edeceğini vurguladı.

"BİNANIN TEKNİK ZORUNLULUK NEDENİYLE BOŞALTILMA GEREKÇESİ VARDI"

Avşar, "Tünel kazılarımız esnasında hem tünel içerisinde hem de tünel üzerindeki yollarda, binalarda kazı öncesinde tespitlerimiz yapılıyor. Tünelde yapılan kazılar esnasında oluşabilecek bütün risklerin, neler olabileceğini üniversitelerden de destek alarak oluştururuz. Bu bölgede de tünel çalışmalarımıza başlamadan önce tünel kazısı esnasında oluşabilecek riskleri öngördüğümüz için bölgede binanın kazıdan yaklaşık 3 ay önce, kazı esnasında ani bir şekilde binayı boşaltmamak için, bu binadaki tüm maliklerle, hem daire sahipleriyle hem de esnaf arkadaşlarımızla riskleri gördüğümüz için binanın teknik zorunluluk sebebiyle boşaltılması gerekçesi vardı. Bunun karşılığında da vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi için bu işin bir sosyal gerekliliği de oluşuyordu. Gerekli protokollerle, gerekli maddi ve manevi destekler de verilerek bu alanda binamızda boşaltma işlemini gerçekleştirdik. Şu an bizim kazı çalışmalarımız son 5 metresine geldiği noktada, bugün itibariyle tünelde, kazıda bir risk gördüğümüz için hemen yüzeyde de gerekli kontrolleri yapmaya başladık" dedi.

"YAPI STOĞUNUN ZORLUĞU TÜNEL ÇALIŞMALARIMIZDA BİZİ ÇOK KISITLIYOR"

Avşar, "Bu esnada boşalttığımız binada da, çeşitli esnaf faaliyetleri görüldü, kendileri uyarıldı. Bulunmamaları gerektiği iletildi ve bina tahliye edildi. Sadece bu bina değil, çevrede tünel etki alanında olan ve risk gördüğümüz iki binada da hızlı bir şekilde boşaltma işlemi yapılarak, alanda da gerekli güvenlik önlemleri alarak hızlı bir şekilde mobilize olmaya başladık. Fakat çevredeki yapı stoğunun zorluğu tünel çalışmalarımızda bizi çok kısıtlıyor. Yapı stoğunun da etkisiyle bizim herhangi bir müdahale durumumuz oluşmadan yapıda kendiliğinden bir göçme gerçekleşti. Bu göçmenin kendiliğinden gerçekleşmemesi durumunda biz bunu kontrollü bir şekilde yıkımını gerçekleştirecektik. Bugün içerisinde bulunduğumuz durumun sosyal gerekliliği neyse, yine vatandaşlarımızla da görüştük, herhangi bir mağduriyet oluşturmayacak şekilde bütün gerekli sosyal destekler de kendilerine verilecektir" diye konuştu.

İçeride esnafların bulunmasıyla ilgili olarak Avşar, "O konu sıcak bir konu, biz de anlık olarak bütün alanları takip edemiyoruz. Bir protokolümüz var, protokoller kapsamında zaten bu binaları boşaltıyoruz. Bunun karşılığında gerekli sosyal desteklerimizi yapıyoruz. Sıcak bir konu, arkadaşlarımız inceleyecekler" dedi.

"ÇEVRE GÜVENLİĞİ ALINDIKTAN SONRA METRO ÇALIŞMAMIZA DEVAM EDECEĞİZ"

Avşar, "Tünellerde ve metro inşaatlarında öngöremediğimiz tek şey, kazılar esnasında karşılaşabileceğimiz riskler. Bu kazılar tamamlanmadan hiçbir şekilde siz herhangi bir binada oluşacak bütün teknik, mevcut durumun ne olacağının adını koyamıyorsunuz. Burada da bizim kazımıza 5 metre kala bu hadise yaşandı. Kazımızın tamamlanması durumunda tekrar binada ilk tespit raporlarımız var, son tespit raporları yine incelenip, üniversite hocalarıyla beraber gerekli bilgi verilecektir. Bundan sonraki süreçte, bizim geçmiş yıllarda da metro kazıları esnasında veya yeraltı kazıları esnasında tünel bina etkileşimleri dolayısıyla benzer hadiseler gerçekleşti. Orada olduğu gibi ve burada da olacağı gibi biz vatandaşımızın en ufak şekilde hak kaybını oluşturmayacak gereklilikler neyse, yaptığımız ara protokoller, ilave protokollerle bunları sağlayacağız. Hiçbir şekilde vatandaşımız mağdur edilmeyecek. Metro çalışmamız çevre güvenliği alındıktan sonra metro çalışmamıza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. (DHA)