Gazete Vatan Logo

Ulaşım zammı için harekete geçti!

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, İstanbul'daki toplu ulaşım zammının sosyal devlet ilkesine aykırı olduğu iddiasıyla, zammın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı.

Tanal, İstanbul İdare Mahkemesi'nde açtığı davanın dilekçesinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin zamma gerekçe olarak, 2012 yılından bu yana ücret artışı yapılmadığını gösterdiğini belirtti.


Belediye'nin haklı gerekçesi olmadığını savunan Tanal, "Özellikle yetki sınırları Anayasa ile çizilmiş bir belediye, sosyal devlet ilkesine aykırı bir biçimde hiçbir haklı gerekçe olmaksızın ya da açıklama yapmaksızın idari bir işlem yapamaz. Bu işlemin hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğu aşikardır" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2014 konsolide bütçesinin 25 milyar lira olduğunu anlatan Tanal, bu miktarın Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı dışındaki tüm bakanlıkların bütçesinden fazla olduğunu kaydetti.

Belediyenin bu bütçeyle ulaşım zammına muhtaç olmadığını savunan Tanal, "Bu zamlar, sosyal devlet ilkesine aykırı bir biçimde sadece kar amaçlı olarak yapılmıştır. Belediyelerin sosyal devlet ilkesine uygun bir biçimde halka güvenli, nitelikli, mümkün mertebe ucuz ve hatta ücretsiz ulaşım hizmeti vermesi gerekmektedir. Ulaşım hizmeti, bir belediye tarafından ticari faaliyet olarak görülemez" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı