Gazete Vatan Logo

THY pilotuna iki yıl hapis!

Mehkeme uçağın pilotunu suçlu buldu

Atatürk Havalimanı apronunda 2010 yılında yaşanan ve De-icing yaptığı uçağın kanadının araca çarpması sonucu yere düşen ve üzerine aracın devrilmesi sonucu hayatını kaybeden Apron Techizat Operötürü Güven Alkan’ın davasında, mahkeme uçağın kaptanı Mehmet Yücekol’u 2 yıl hapis cezasına çarptırdı.

25 Ocak 2010 tarihinde İstanbul-Bangkok seferini yapmaya hazırlanan Türk Hava Yolları’na ait Airbus A340 tipi yolcu uçağına, uçuş öncesi buzlanmaya karşı de-icing (alkol ve glikozdan oluşan kimyasal maddeyle yıkama işlemi.)işlemi yapılmıştı. İşlem bittikten sonra manevra yapan uçağın kanadı de-icing aracına çarpmış ve çarpmanın etkisiyle aracın sepetinde bulunan Apron Techizat Operatörü Güven Alkan yere düşmüştü. Üzerine araç devrilen Alkan, kaza yerinde hayatını kaybetmiş, yaralanan sürücü Adem Yüksel ise hastaneye kaldırılmıştı. Kazanın ardından mahkeme süreci başlamış ve uçağın kaptanı Mehmet Yücekul, follow me aracının talimatıyla uçağı hareket ettirdiğini ifade ederken, follow me sürücüsü ise kaptanın, talimat olmaksızın kendi kararıyla hareket ettiğini savunmuştu.

Denetimli serbestlikle cezası ertelendi

Bakırköy 13. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde yaklaşık 3 yılı aşkın bir süredir devam eden ve 11. duruşması geçtiğimiz günlerde yapılan davanın sonucunda; mahkeme heyeti kaptan Mehmet Yücekul’u suçlu bularak 2 yıl hapsine, follow me sürücüsü Süleyman Bozkurt’un ise beraatine karar verdi.Mahkeme uçağın kaptanı Mehmet Yücekul’u 2 yıl hapis cezasına çarptırdı ardından da denetimli serbestlik yasasını göz önünde bulunduran mahkeme Yücekul'un cezasını erteledi. Yücekul bir başka suç işlemesi durumunda cezaevine gönderilecek.Davada 3 ay tutuklu kalan Follow Me araç şoförü şoförü Süleyman Bozkurt ise beraat etti.

İlk kaza değil

Çelebi Hava Servisi güvenlik görevlisi Merve Alçayır (21) da 2012 yılıda apronda yürürken park edilmiş uçakları buzlanmaya karşı koruyan 'de-icing' aracı çarptı. Kaygan zeminde güçlükle yürüyen genç kız, çarpan aracın altında kaldı. Yaklaşık 10 metre sürüklenen genç kızın çığlıkları üzerine kafeteryadan dışarıya fırlayan diğer çalışanlar hemen ambulans çağırdı. Yoğun bakıma alınan Alçayır'ın karın ve bacak bölgesinden zor bir ameliyat geçirdi. Tedavisi devam eden Merve, hala yürüyemiyor.

Haberin Devamı