Gazete Vatan Logo

Terörün vurduğu camiler

Güneydoğu’daki çatışmalarda yüze yakın cami zarar gördü. Diyanet, tahrip edilen camilerle ilgili ‘Sineye kurşun’ adlı bir belgesel çekti

Terörün vurduğu camiler

Güneydoğu’da terör örgütü PKK’nın şehir yapılanmasına yönelik operasyonlarda yaşanan çatışmalarda vatandaşların evleri ve tarihi eserler kadar aralarında kiliselerin bulunduğu bir çok kutsal mekan ciddi zarar gördü. Diyanet işleri Başkanlığı’nın (DİB) tespitlerine göre yüze yakın cami ve Kuran kursu ciddi derecede tahrip olurken, sadece Cizre’de 13 cami tamamen yıkıldı. Bölgedeki camilerin son durumu DİB tarafından çekilen ‘Sineye Kurşun’ adlı belgeselde görüntülendi.

500 yıllık tarih...

Diyanet TV ekibi, PKK’nın yoğun olarak saldırdığı Şırnak’ın İdil, Silopi ve Cizre ilçeleri ile Diyarbakır’ın Sur ve Silvan ilçelerine girdi. Tahrip edilen, çoğu kullanılamaz hale gelen ve tamamen yıkılan camileri görüntüledi. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 1516’da inşa edilen ve yaklaşık 500 yıllık olan tarihi Kurşunlu Cami teröristler tarafından yakılırken, caminin kendisi kadar önemli olan şadırvanından geriye sadece yıkılan sütunlar kaldı.

Camide nişancı mevzisi

Cizre’de bulunan ve tamamen yıkılan Hz.Ali camii en çok zarar görenler arasında yer aldı. PKK’lıların camileri mevzi olarak kullandığı, bazı camilerin içinde el yapımı patlayıcılarla tuzaklar kurduğu da kameralara yansıdı. Silopi’de bulunan İhlas Camisi’nde PKK’lı keskin nişancıya ait mevzi de görüntülendi.

Haberin Devamı