Gazete Vatan Logo

Tck 134 Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu Nedir? Tck 134 Şikayete Tabii Midir?

Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu, Türk ceza kanunda yer almaktadır. Türk ceza kanununun 134. maddesinde kişinin başkaları tarafından bilinmesini istemediği ve kişinin hayatının özel alanlarına girilmesi durumunda cezalandırılmasıyla bireye hukuki açıdan güvenlik sağlanmaktadır. Kişilerin özel hayatını ihlal eden kişilere ise hukuki yaptırım uygulanmaktadır. Gizliliğin ihlaline ek olarak görüntü ve ses kaydı alınması durumunda ise cezanın ek olarak bir kat daha artacağını söylemek mümkündür. 

Tck 134 Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu Nedir? Tck 134 Şikayete Tabii Midir?

TCK 134. madde kişinin özel hayatının gizliliğini korumaya yönelik bir kanundur. Kişilerin özel hayatının gizliliğinin ihlal edilmesi durumunda bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacağını söylemek mümkündür. Bir kişinin veya kişilerin özel hayatlarının ihlal edilmesine ek olarak ses ve görüntü kayıtlarıyla da ifşa edilmesi durumunda özel hayatın gizliliğini ihlal suçundan iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacaklarını söylemek mümkün olmaktadır. İfşa edilen verilerin medya veya basın yoluyla dağıtılması durumunda da aynı cezanın uygulanacağı söylenebilir. 

TCK 134. maddeye göre özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi suç olarak tanımlanmaktadır. Kişinin gizli yaşam alanına girilerek başkaları tarafından bilinmeyen özel hayatının kaydedilmesi de suç teşkil etmektedir. Elde edilen bilgilerin veya alınan kayıtların başkalarıyla paylaşılması, herhangi bir şekilde edinilen bilgilerden yarar sağlanmaya çalışılması, başka kişilere temin edilmesi suçun ağırlaştırılmış şeklini oluşturmaktadır. 

Haberin Devamı

TCK 134 Şikayete Tabii midir?

TCK 134. madde de düzenlenen her iki suçun da şikayete bağlı olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla da suçun işlendiği tarihten itibaren zaman aşımına uğramadan şikayette bulunulması gerekmektedir. TCK 134. madde de işlenen suçlar için suçun işlendiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde şikayette bulunmak gerekmektedir. Belirlenen süre içerisinde mağdur kişinin şikayet talebinde bulunmaması durumunda ise suç zamanaşımına uğramaktadır. 

Türk ceza kanununda yer alan birçok suçta mağdurun şikayeti aranmamaktadır. Ancak özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi suçunda bu durum farklıdır. Mağdur kişinin şikayetini 6 ay içerisinde gerçekleştirmesi gerekmektedir. Özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi durumunda mağdur olan kişinin suç zaman aşımına uğramadan 6 ay içerisinde şikayetini gerçekleştirmesi gerekmektedir.