Gazete Vatan Logo

Siz olmadan bayram olur mu?

Avrupa ülkelerine geçmek isterken bindikleri kaçak teknenin batması sonucu 5 çocuğunu birden kaybeden Suriyeli anne Zeynep Reşid, arefe günü soluğu evlatlarının mezarı başında aldı. Beş evladının mezar taşlarına sarılarak gözyaşı döken anne Reşid’in,”Sizsiz bayram olur mu? Bu benim acı bayramım” diye yaktığı ağıt yürekleri dağladı

Siz olmadan bayram olur mu?

Zeynep-İdris Reşid çifti Suriye’de savaşın çıkmasıyla 5 yıl önce çocukları Derin (13), Dilo (10), 8 yaşındaki ikizler Şiyar ve Dijvar (8) ile Afrin’den kaçıp Hatay’a yerleşti. 3 yaşındaki Emine Reşid de Hatay’da dünyaya geldi. Baba İdris Reşid burada şoförlük ve mevsimlik tarım işçiliği yaparak ailesini geçindirmeye çalıştı. 30-40 TL arasında değişen ücretlere çalışan baba Reşid’in hayali çocuklarını Türkiye’de büyütmekti. Ancak vatandaşlık alamadığı için ileride ülkesine dönme ihtimali vardı. Bunun üzerine savaşın ilk yıllarında Yunanistan’a kaçan Suriyeli bazı sığınmacılara hem vatandaşlık hem de ev verildiğini duyunca hayalini Yunanistan’da yaşamak üzerine değiştirdi. Kaçakçılarla iletişim kurdu. Kişi başı 1500 euro karşılığında 3 Haziran gecesi, kaçakçılar tarafından kendilerine bir tekne verildi. Teknede yalnız değillerdi. Yeni bir hayata yelken açmak için o tekneden iki çocuklu bir Suriyeli aile ve tek başına bu yolculuğa çıkan bir erkek Suriyeli de “ölüm bileti” satın almıştı. Tekneyi ise kaçakçıların önceden tekne kullanmayı öğrettiği bu kişi kullanıyordu.

Haberin Devamı

2 saat yol alan tekne, bir çatlak nedeniyle su almaya başlayınca da çözümü ilk kez tekne kullanan kaptan, arkadaki su boşaltma tapasını açmakta buldu.

Suyu boşaltırken

Ancak bu hareketi teknedeki suyu boşaltmak yerine teknenin su içinde kalmasını sağladı. Hemen tapayı yerine taksa da tekneyi çoktan su almış, son bir hamleyle umuda açıldıkları kıyıya dönmek için geri manevra yapması da teknenin alabora olmasına engel olamamıştı. Geyikova Adası açıklarında teknenin batmasıyla “kaptan”, Zeynep-İdris Reşid çiftinin çocukları ve dört kişilik diğer Suriyeli aile suya batıp kaybolurken, yüzme bilen İdris Reşid ve bir bidona sarılarak hayatta kalan yüzme bilmeyen eşini gün aydınlandığında sahil güvenlik ekipleri kurtararak sudan çıkarmıştı. Bir süre sonra yapılan aramalarda ise sahil güvenlik, suda boğulan çocukların cesetlerine ulaştığında aile adeta yıkılmıştı. Anne-baba, çocukları hastane morgunda teşhis ettiklerinde ise ilk pişmanlıklarını,”Sizlere hayat kurmak isterken, ölüme götürmüşüz” diye dile getirecekti.

Haberin Devamı

‘Yavrularım bizi affedin’

Çocuklarını defnettikten sonra acı olayın şokunu atlatamayan anne ve babanın gözyaşları bir gün olsun dinmezken, anne Zeynep Reşid, arefe günü çok özlediği yavrularıyla hasret gidermek için soluğu 5 çocuğunun yan yana defnedildiği İstanbul’daki mezarlıkta aldı. Baba İdris Reşid ise, “onları mezarda görmeye dayanamam “diyerek yavrularını görmeye gidemedi. Çocuklarını defnettikten sonra ilk kez mezarlığa giden anne Zeynep Reşid’in acısı ise tarifsizdi. Yan yana dizili 5 mezarı gördüğünde baygınlık geçiren Reşid, kendine geldiğinde mezar başında uzun süre gözyaşı döküp,” Geceleri tek başınıza burada sizi nasıl bırakacağım. Keşke sizin yerinize ben ölseydim. Size daha bir hayat kurmak isterken sizi ölüme götürdük. Yavrularım bizi affedin. Bu acıya nasıl dayanacağız?” diye konuştu.

EN ACI ZİYARET

Ramazan Bayramı öncesi sabahın erken saatlerinden itibaren yakınlarının kabirlerine gelen şehit yakınları, duygusal anlar yaşadı, yakınları yerine mezar taşlarıyla hasret giderdi. Mardin’in Nusaybin ilçesinde 2016 yılında bölücü terör örgütü mensuplarına yönelik operasyonda teröristlerin silahlı saldırısı sonucu şehit olan Uzman Çavuş Kadir Demiryürek’in eşi Gülcan ve 4 yaşındaki kızı Lara da Demiryürek’in mezarını ziyaret etti. Lara’nın, yaklaşık bir ay önce doğum günü olan babası için yaptığı üzerinde kendisi ve babasının fotoğrafı ile “iyi ki doğdun” yazılı kağıt dikkati çekti.

Haberin Devamı