Gazete Vatan Logo

‘Sınav bitti’den sonra kalem oynatan yanar!

ÖSYM Başkanı Ömer Demir, “Sınavınız bitmiştir, cevap kağıtlarınızı kitapçığın arasına koyun” uyarısından sonra soruları yanıtlamaya devam eden adayların bütün emeğini zayi edeceğini belirterek, “Çok sayıda kişinin geçtiğimiz yıl içinde bu kayıtlardan sınavını iptal ettik. Bu kopya değil, kural ihlali” dedi

‘Sınav bitti’den sonra kalem oynatan yanar!

ÖSYM Başkanı Ömer Demir, 13 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek üniversiteye girişte birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) ilişkin soruları yanıtladı.

YÖK’ün aldığı kararla YGS’de uygulanan 140 baraj puanının 150’ye çıkarıldığını hatırlatan Demir, bu yılki YGS’de, bu değişikliğin dışında, sınavın içeriği ve organizasyonu açısından geçmiş senelerdekinden farklı durum olmayacağını söyledi. Demir, “Şu anda sorularımızın tümü matbaada basılma aşamasında. Sağlıklı şekilde sınavı yapacağız” dedi.

Bu yılki YGS’de, geçmiş senelerden farklı olarak sınıfta sınavın kurallara uygun yürütülmesini aşamalandırdıklarını belirten Demir, “Bütün adaylara hangi aşamada hangi uyarının yapılacağını özellikle kayıt altına aldık. Geçmiş yıllarda adaylara sınavın başında bütün kurallar okunuyordu. Şimdi öyle değil. Sınavın başlangıcında, sonunda, her aşamada hangi kurallara uymaları gerektiği konusunda uyarılarımız var” dedi.

Bittikten sonra devam etmeyin

Kamera kayıtlarından bazı gözlemlerinin olduğunu dile getiren Demir, şöyle devam etti, “Bazı adayların, sınav süresi bittiği halde soru kağıtları toplanırken soruları yanıtlamaya devam ettiklerini tespit ettik. Görevlilerin ‘bırakın’ demelerine rağmen. Bunların istemeden sınavlarını iptal ediyoruz. Çünkü bir kişiye ilave yarım dakika, 1 dakika süre vermek büyük bir haksızlık. İsteyerek ya da istemeyerek. Bu nedenle, adaylara çağrım, ‘Sınavın bitmiştir, cevap kağıtlarınızı kitapçığın arasına koyun’ dendikten sonra soruları yanıtlamaya devam eden kişi, bütün emeğini zayi etmiş olur. Onun için özellikle bu konuda hassas olmalarını bekliyoruz. Çünkü çok sayıda kişinin geçtiğimiz yıl içinde bu kayıtlardan sınavını iptal ettik. Bu kopya değil, kural ihlalinden dolayı. Bazen adaylar diyorlar ki ‘Biz kopya çekmedik ki.’ Kopya başka bir şey, kural ihlali başka bir şey.” Kopyanın yaptırımlarının ağır olduğunu vurgulayan Demir, bu durumda savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını, adayın 2 yıl sınavlara girmekten men edildiğini, hapisle cezalandırılmak üzere mahkemeye dava açıldığını kaydetti.

Haberin Devamı

Arkanızdakine bakmayın

Haberin Devamı

Kamera kayıtlarından sınavdaki kural ihlallerini daha net gördüklerine işaret eden Demir, “Salonda diyelim ki yan oturup arkasındakine bakarsa ‘Kopya çektin’ demiyoruz, belki çekmiştir, çekmemiştir ama oturma düzeni öyle değil. Başkasıyla diyalog kurarsa, belki merhabalaşmıştır ama onun ses kaydını bilmediğimiz için diyoruz ki sınav sırasında görevlilerle, diğer adaylarla bir şekilde yardımlaşmak, konuşmak, iletişim kurmak, sınav kurallarına aykırı. Dolayısıyla bunu gördüğümüz an kural ihlali nedeniyle sınavını doğrudan iptal ediyoruz. Bu konuda dikkatli olmalarını özellikle söylemek isterim” değerlendirmesini yaptı.

Büyük sınavlarda bütün sınıflarda kameranın bulunmasının mümkün olmadığını belirten Demir, “7 bin 300 binada, 117 bin salonda sınav yapacağız. Bir de binaların girişlerinde, bina sınav sorumlularının odalarında da kameralarımız var. Büyük sınavlarda bazı salonlarda olmayabiliyor ama küçük sınavların tümünde oluyor. Bugün itibarıyla tümünde yetecek kadar kamera temin etmiş değiliz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bütün soruları açıklayabiliriz

ÖSYM Başkanı Ömer Demir, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sorularının kamuoyuna açıklanmasına ilişkin, “Adaylar şifreleriyle girdiğinde sorular, herkes tarafından görülebiliyor. Aday evinde tüm soruları gördükten sonra, o sorunun başka bir sınavda kullanılma şansı kalmadı. Dolayısıyla başlangıçtaki amaçlardan birisi tamamen ortadan kalktı. Bu konu belki yeniden değerlendirilebilir, tüm soruları açıklama konusu. Bu hafta ÖSYM Yönetim Kurulunda görüşeceğiz” dedi.

Soru havuzunda lise öğretmenleri

“YGS’de lise öğretmenlerinin soru hazırlayıp hazırlamadığına” ilişkin soru üzerine Demir, lise müfredatına uygun soruların sorulduğunu, lise öğretmenlerinin de soru havuzunu genişletmek bakımından faydası bulunacağı kanısında olduklarını söyledi. Demir, bu kapsamda bu yıl ilk kez soru havuzunda lise öğretmenlerinin de katkısını almaya başladıklarını bildirdi. Kendi öğrencilerinin gireceği sınav için bir lise öğretmeninin soru hazırlamasının “yanlılık riski doğurabileceğini” kaydeden Demir, ancak soruların herhangi bir grup tarafından hazırlanmaması nedeniyle bu riskin bulunmadığını vurguladı.

Haberin Devamı

‘Ben dahil kimse soruları göremez’

“Sınavdan önce soruları matbaadaki arkadaşlar görür. Onlar 22 gün önce, geçen ayın 20’sinde girdiler matbaaya, çünkü onlar en son çekilen soruları görüyorlar, kompoze ediyorlar. Test şekline dönüştürüyorlar. Onların hiçbirinin dışarıyla, aileleriyle, herhangi bir dünyayla irtibatları yok. Onlar sınav bittikten sonra çıkacaklar. Arkadaşlar evine gittikten sonra onlar da evlerine çıkacaklar. Şifreyle, yetkiyle soruları bir yerden birisinin görmesi mümkün değil, bu başkan dahil olmak üzere. Her soruyu görmeye bir kişinin yetkisi de yoktur. Her kişinin görebileceği sorular bölünmüştür. Onların sınavda çıkıp çıkmayacağını bilemez.”

Sınavda gizli gözlemci olacak, aday gibi girecek

“Sınavlarda görev alacak gizli gözlemcilere” ilişkin soru üzerine Demir, salon gözlemcisi olarak, adının açıklanmayacağı, hiç kimsenin bilmeyeceği, sadece aday kimliğiyle sınava girecek ÖSYM görevlilerinin bulunacağını vurguladı. Bu uygulamayı 4-5 sınavda denediklerini bildiren Demir, “Bu bütün sınavlarda olacak. Bütün salonlarda olabilir” dedi. Gizli gözlemcilerin hangi illerde kaç kişi olacağı yönünde bilgi verilmeyeceğini anlatan Demir, şöyle devam etti, “Dolayısıyla bütün salonlarda, salon başkanının, bina sınav sorumlusunun, o ildeki ÖSYM koordinatörünün bilgisi dışında aday kimliği olan ÖSYM görevlileri olacak. Süreçlerimizin düzgün işleyip işlemediğini içeriden bir gözle görmek istiyoruz. Bizim kendi görevlilerimizin de tanımladığımız şekilde görevleri yapıp yapmadıklarını içeriden bir gözlemciyle daha görmek istiyoruz. O amaçlı bir düzenleme. Bu konuda sayı vermek işin doğasına çok uygun değil. Sınav güvenlik tedbirlerinden ilave bir konu da bu.”