Gazete Vatan Logo

Remdesivir nedir? Remdesivir ne için kullanılır?

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Gıda ve İlaç İdaresinin (FDA) yeni tip corona virüs (Covid-19) tedavisi için Amerikan Gilead ilaç şirketinin ürettiği "Remdesivir" adlı antiviral ilaca "acil durum onayı" verdiğini duyurdu. Bu haberin ardından internette Remdesivir nedir? Remdesivir ne için kullanılır? Remdesivir ne ilacı? Remdesivir corona virüste etkili mi? soruları öne çıkıyor. İşte Remdesivir adlı ilaç hakkında merak edilenler...

Remdesivir nedir? Remdesivir ne için kullanılır?

ABD Başkanı Donald Trump oval ofiste aralarında FDA Başkanı Stephen Hahn'ın da olduğu Beyaz Saray Kovid-19 ile Mücadele Görev Gücünde yer alan doktorlarla birlikte basın açıklaması yaptı. Trump, FDA'nın geliştirdiği Remdesivir adlı ilaca 'acil durum onayı' verdiğini duyurdu. Pek çok kişi bu gelişmenin ardından Remdesivir ne ilacı? Remdesivir nedir? Remdesivir ne için kullanılır? Remdesivir corona virüste etkili mi? sorularını araştırıyor. İşte Remdesivir ilacı hakkındaki detaylı bilgiler...

REMDESİVİR NEDİR, NE İÇİN KULLANILIR?

Remdesivir, nükleotid analogları sınıfına ait yeni bir antiviral ilaçtır. Gilead Sciences tarafından Ebola virüsü hastalığı ile Marburg virüsü enfeksiyon tedavisi için geliştirilmiş ilacın daha sonra aralarında respiratuvar sinsitiyal virüsü, Junin virüsü, Lassa ateşi virüsü, Nipah virüsü, Hendra virüsü ve koronavirüslerin de (MERS ve SARS virüsleri dahil) yer aldığı diğer tek sarmallı RNA virüslerine karşı antivirütik aktivite gösterebildikleri bulunmuştur.

Gilead tarafından üretilen ilaç, virüsün hücrelerin içinde üremek için ihtiyaç duyduğu bir enzimi hedef alarak virüsün çoğalma yeteneğini sekteye uğratıyor.

Haberin Devamı

Remdesivir ilacı SARS-CoV-2 ile Nipah ve Hendra virüs enfeksiyonlarında kullanımı için araştırma altındadır. Diğer koronavirüs enfeksiyonlarına karşı başarı göstermiş olduğu için Gilead, SARS-CoV-2 enfeksiyonlarına karşı Amerika'da doktorlara ilacı sunmakta, Çin'e ise şiddetli semptomları olan veya olmayan enfekte bireylerin tedavisinde ilacın etkinliğini araştıran çalışmaların yürütülmesi için maddeyi sağlamaktadır.

REMDESİVİR CORONA VİRÜSTE ETKİLİ Mİ?

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Dr. Anthony Fauci, Remdesivir adlı anti-viral ilacın Covid-19 tedavisinde "net bir etkisi" olduğunu söyledi. Beş gün önce tıp dergisi Lancet'te yayımlanan bir diğer araştırma ise ilacın işe yaramadığını bulmuştu.

Çin'de yürütülen deneyin verilerinden yola çıkarak yayımlanan makalede, Vuhan'daki kapsamlı sokağa çıkma yasağı nedeniyle doktorların bir süre sonra hasta bulamadığı ve deneyin yarım kaldığı da aktarılıyordu.

Haberin Devamı

Ancak Fauci'ye göre ABD'de yapılan bir başka araştırmada ilacın olumlu etkileri görüldü. Remdesivir'in üreticisi Gilead Sciences adlı şirketin, ilacın ilk hedeflerine ulaştığını açıklamasından sonra konuşan Fauci, ilacın koronavirüsü engellediğini söyledi.

Fauci "Veriler Remdesiviri'n iyileşme süresi üzerinde net, önemli ve olumlu bir etkisi olduğunu gösteriyor" dedi ve bunun "bir ilacın virüsü engelleyebildiğini kanıtladığını" söyledi. Fauci'nin başkanlığını yaptığı enstitünün sonuçların bir özetini yakında yayımlaması bekleniyor.

İlacın etkinliğini bu aşamada ölçmek mümkün değil, ancak ABD'deki araştırma bir ilacın Covid-19'a karşı sonuç verebildiğini gösteren ilk çalışma oldu. Fauci, yeterince denek bulunamadığı için erken son verilen Çin'deki araştırmanın ise "yeterli bir çalışma olmadığını" söyledi. ABD'deki çalışma, Remdevisir üzerine yapılan en geniş katılımlı araştırmaydı.

FDA'den yapılan açıklamada ise ilaca "acil durum onayı" verildiğine işaret edilerek, "Covid-19 nedeniyle hastaneye yatırılan hastaların tedavisinde Remdesivir kullanımının güvenliği ve etkisi konusunda sınırlı sayıda bilgimiz var." notu düşüldü.

Haberin Devamı

Yapılan klinik deneylerin, Remdesivirin hastaların iyileşme süresini kısalttığını gösterdiği vurgulanan açıklamada, "tam onay" için daha süre gerektiği aktarıldı.

Öte yandan "Remdesivir", Covid-19 için onay alan ilk ilaç olma özelliği taşıyor. Çeşitli ülkelerdeki hastanelerde yapılan deneylerde ilacın semptom süresini 15 günden 11 güne düşürdüğü tespit edilmişti.