Gazete Vatan Logo

‘Ölüm kağıdını imzalamışsın bir kere!’

Ölen 11 işçinin cenazeleri memleketlerine gönderildi

Ordu’dan, Sivas’tan, Tokat’tan, Bartın’dan ve Van’dan gelmişlerdi. Naylon çadırlarda yanarak can verdiler. Kalanlar ise öldüren düzenden şikayetçi: Buz gibi suda banyo... Yatak desen yok, her yer pislik. İşe girerken ölüm kâğıdı imzalatıyorlar. Hepsi kâğıt üzerinde düzgün. Gerçek yanan çadırda!

Esenyurt’ta alışveriş merkezi inşaatı şantiyesindeki çadırlarda çıkan yangında hayatını kaybeden 11 işçiden 7’sinin cenazesi ailelerine teslim edildi. Ailelerince cenazeleri teslim alınan işçilerden Fatih Acun ve Seyfettin Topal Ordu’ya, Ahmet Keskin Bartın’a, İsa Topal Samsun’a, Abdurrahman Keskin Tokat’a, Sevdin Özen de toprağa verilmek üzere Van’a gönderildi. Hakim Alican’ın cenazesi ise Altınşehir Güvercintepe Mahallesi’ndeki Kuba Camisi’nde ikindi vakti kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verildi. Yanarak hayatını kaybeden 11 işçinin aileleri ile DNA sonuçlarının ardından cenazelerin “kimliklendirilip” teslim edilmesini beklerken konuştuk. Çoğu tıpkı yanan akrabaları gibi inşaat işçisi.

‘Kölelik düzeni bu sesini çıkaramazsın’

24 yaşında yangında hayatını kaybeden Ordulu Fatih Acun’nun fotoğrafını yakınları yakalarına asmış. 65 yaşındaki amca Giyasi Acun 50 yıl gurbette çalıştıktan sonra güç bela emekli olmuş, hâlâ inşaatlarda çalışıyor. Acısı yüzünden okunuyor. Amca Acun, “Fatih’in babası da inşaat işçisiydi, inşaatta çalışırken kalp krizi geçirip öldü. Memlekette iş yok. Fatih bu yaz nişanlanacaktı. Gündelik 50-60 TL alırdı. Beş kardeşler, evin de büyüğü buydu ve ailesine o bakardı. Hatay, Erzincan demez işe giderdi. İnşaatta sesini çıkaramazsın. Amirine kötü şartı söyleyemezsin, seni işten çıkartır. Kölelik düzeni bu. İşyerleri denetlenmedikçe daha çok işçi ölür” diye anlatıyor.

‘Vekiller bir saat inşaatta çalışsın’

Ahmet Keskin’in kardeşi Rüstem, yeğeni Mehmet ile birbirlerini teselli ediyorlar, “Bu bizim kaderimiz” diyor Rüstem, “Yarın her şey unutulacak. Ne suçlular cezasını çekecek ne de bu işler Türkiye’de bitecek. Milletvekilleri bir saat inşaatta çalışsın, sonra da yasa çıkarsınlar. Abim 20 yıldır bu inşaatlarda çalışıyordu. Buz gibi su altında banyo yapıyorsun, yatak desen yok, her yer pislik. İşe girerken ölüm kâğıdı imzalatıyorlar. İskeleye çıkarken emniyet kemerini tak, kafana baret ayağına da Mekap giy, kayma diyor. Ama ne emniyet kemeri var ne baret ne de ayakkabılar Mekap! Hepsi kâğıt üzerinde düzgün. Gerçek yanan çadırda! Ölüm kâğıdını da imzalamışsın. Geçmiş olsun...” diye anlatıyor.

‘İşteki üçüncü gününde öldü’

Sevdin Özel, 28 yaşında 7 çocuğu var. Van, Özalpli. Depremden sonra Van’da iş bulamayınca İstanbul’a çalışmaya gelmiş, Sevin, 15 yaşından beri inşaatlarda çalışıyor. Demir ustası. Kardeşi Rasim Özel “Babamın yanında oturuyordu. Bu inşatta çalıştıktan sonra kendi evini yapacaktı. 15 yaşında gurbete çıktı. Beş gün önce İstanbul’a geldi, işteki üçüncü gününde de öldü. 6 ay önce Van depremi sırasında kızı oldu. Ağabeyimi toprağa vereyim, şirkete tazminat davası açacağım” diyor.

‘İşçilere önce elektrik mi çarptı?’

Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Münir Aydın 11 işçinin çadır dışına kaçamaması konusunda çarpıcı tespitlerde bulundu: “İlk bulgularımıza göre, yangın kapı tarafında çıktığı için işçiler tahliye olamadılar. İkincisi ise işçilerin elektrik akımına kapılması. Çadırda muhtemelen açıkta bir kablo veya zarar görmüş bir kablo ranzalara dokundu. Akıma tutulan 11 işçi de bu yüzden hareket edip kaçamadı. Ya kaçak yüzünden hayatlarını kaybettiler ya da yangın yüzünden. Henüz adli tıp raporu çıkmış değil ama önce elektrik akımına kapıldıları ve sonra da yandıkları ihtimali üzerinde de duruyoruz.”

Ailelere maaş bağlanacak!

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, İstanbul Esenyurt’ta 11 işçinin ölümüyle sonuçlanan çadır yangınında ölen işçilerin ailelerine iş kazası maaşı bağlandığını söyledi.

Bilirkişi ışık tutacak

Yangınla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Çetin Sözer Doğan şantiyede inceleme yaptı. Savcıyla birlikte gelen bilirkişiler de bazı malzeme ve yanmış kablolardan örnekler aldı. Gazetecilere açıklama yapan savcı Doğan, “Olay yeri inceleme ve itfaiyeye gerekli incelemeyi yaptırdık. Ayrıca kusur durumunun tespiti için bilirkişilerle birlikte geldik. Bilirkişi raporunu bekleyeceğiz. Bilirkişi raporu bize ışık tutacak. Soruşturma devam ediyor.” dedi.
(Kenan BUTAKIN HABER MERKEZİ)

Haberin Devamı