Gazete Vatan Logo

O parkın adı değişiyor!

O park kalacak, adı da Kıymet Teyze olacak...

O parkın adı değişiyor!

Edirne’de çocuk parkını kurtarmak için kepçenin önüne oturan 75 yaşındaki Kıymet Peker, direniş simgesi oldu. Mahkemei’nin yürütmeyi durdurduğu arsa için seçimi kazanan CHP’li Başkan Recep Gürkan “Hukuki süreç bitsin, parka Kıymet Teyze’nin adını vereceğiz” dedi.

Edirne 1.Muratpaşa Mahallesi’nde vatandaşların kullandığı yeşil alanın imara açılmasına tepki gösteren 75 yaşındaki Kıymet Peker’in, dozerlerin karşısına dikilmesi Türkiye’de geniş yankı buldu. Tartışma konusu olan yeşil alan için Edirne Belediyesi tarafından Mart ayında yapı ruhsatı verildiği öğrenildi. Arsanın park olarak kalmasını isteyen bazı vatandaşlar konuyu yargıya taşıdı.


970 metrekarenin öyküsü

Trakya Birlik binasının yanında bulunan 970 metrekarelik arsa için Edirne Belediyesi 18 yıl önce hizmet alanı kararı aldı. Ancak belediye, arsanın sahibine 5 yıl içinde vermesi gereken kamulaştırma bedelini ödemedi. Edirne sakinleri arsayı yeşil alan ve park gibi kullanmaya başladı.

Arsa 2013 yılında el değiştirerek Ülger Aksoy tarafından satın alındı. Aksoy belediyeye başvurup, kamulaştırma parasının verilerek arsanın devralınmasını istedi. Ancak kamulaştırma yapılmayacağı söylendi. 5 kata kadar ticaret alanı yapılması için onay verildi. Aksoy, müteahhitle anlaştı. Müteahhit Ufuk Ekşi, ticaret alanı yapmak için bir proje hazırladı. Projeye belediyeden Mart ayında yapı ruhsatı çıktı. Ancak inşaat yapılması planlanan arsa için bazı mahalle sakinleri mahkemeye başvurdu. İlk kazmanın vurulacağı gün ise Kıymet Peker dozerlerin karşısına dikildi. Yeni belediye başkanın da araya girmesiyle çalışmalar durduruldu.


Edirne Belediye Başkanı seçilen Recep Gürkan, kepçenin önüne oturan Kıymet Peker’in adının söz konusu parka verileceğini söyledi: “Ortada belki yasal ama vicdanlara uymayan bir durum söz konusuydu. Yatırım yapmak isteyen herkesin başımızın üstünde yeri var ama yeşil alanların, konut alanına çevrilerek ranta açılması kabul edebileceğimiz bir şey değil. Hukuki süreç sonuçlanınca bu parkın adını da direnişle sembolleşen Kıymet teyzemizin adını vereceğiz.”

7 milyon liralık yatırım yaptık!

Ufuk Ekşi (Müteahhit Firma Sahibi): “Pazartesi günü bazı vatandaşlar konuyu yargıya taşıdı. Hukuki süreç başladı. Yeni seçilen başkan bizden ricacı oldu ve mahkeme kararı çıkana kadar iş makinalarımızı geri çektik. Ortada kanuna aykırı bir durum yok. Öyle olsa belediye yapı ruhsatı vermezdi. Söz konusu arsaya 5 kat üzerinden ticaret alanı yapmak için proje hazırladık. Arsa 18-20 yıl önce belediye hizmet alanı olarak ayrılıyor. Ancak 2007’de ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle plandan çıkartılıyor, kentsel dönüşüm alanına çevrilmesine karar veriliyor.

Arsayı geçen yıl Ülger Aksoy aldı. Belediyeden 2013’te onay çıktı. Mart ayında ise ruhsat çıktı. 1 yıldır proje üzerinde çalışıyoruz. Aradan 5 yıl değil 20 yıla yakın süre geçti. Aksoy, haklı olarak arazisini değerlendirmek istiyor.

Tazminat davası açarız

Arsanın yanında 6 katlı Trakya Birlik binası var, diğer yanda 8 katlı otel yapılmış. Belediye bize sadece 5 kat verdi. Kamuya ait yeşil alana inşaat yapmıyoruz. Özel mülkiyet alanı. Tek taraflı ruhsat iptal etmek kanuna aykırıdır. Mağdur edilirsek tazminat davası açarız. “

Haberin Devamı