Gazete Vatan Logo

Meclis'teki yemin törenine damga vuran anlar! Erdoğan'ın dikkatle izlediği tablo

En yaşlı üye sıfatıyla MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin Geçici Meclis Başkanlığı yaptığı Genel Kurul’da milletvekilleri yemin etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Kılıçdaroğlu, töreni bir süre locadan izledi. Yemin töreni 10.5 saat sürdü​​​​​​​.

Meclis'teki yemin törenine damga vuran anlar! Erdoğan'ın dikkatle izlediği tablo

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminin ardından dün Genel Kurul’da gerçekleştirilen milletvekillerinin yemin töreni ile TBMM’nin 28’inci dönemi resmen başladı. Saat 14.00’te başlayan yemin töreni 00.30’da sona erdi.

Milliyet'te yer alan habere göre; en yaşlı üye sıfatıyla Geçici Meclis Başkanı olarak oturumu yöneten MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, açılış konuşmasında, yeni seçilen milletvekillerinin tarihi bir sorumluluk üstlendiğini belirterek, “Hepimizin ortak paydası Türkiye’dir. Gelecek nesillere huzurlu, güvenli, gelişmiş, mamur ve müreffeh bir Türkiye’yi emanet etmenin hedefine tek yürek halinde kenetlenmeliyiz. Buluşma potamızın da büyük Türkiye idealiyle pekişip genişlemesini hep birlikte sağlamalıyız” dedi. Milletvekillerinin ardından bugün de Genel Kurul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yemin edecek ardından da yeni kabinesini açıklayacak.

MÜHÜR BAHÇELİ’DE

Dün ilk olarak TBMM Başkanlığı için devir teslim yapıldı. Mustafa Şentop makamında gerçekleşen törenle Meclis Başkanlığı mührünü Geçici Başkanlık görevini yürütecek Bahçeli’ye teslim etti. Şentop TBMM’nin 100. kuruluş yıl dönümünün idrakinde başkanlık yaptığı için iftihar ettiğini belirterek, “Bu görevi kemali huzurla ve bahtiyarlıkla büyük siyaset ve devlet adamı Sayın Bahçeli’ye devrediyorum. Yeni dönem hayırlı olsun” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bahçeli de “Çok başarılı bir süreçten sonra yapılmış olan genel seçimlerde yeniden teşekkül etmiş TBMM’de emaneti yasal çerçevede almaktan çok büyük gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı.

Bahçeli ardından TBMM’deki Atatürk Anıtı’nı ziyaret etti. Buradaki törene milletvekilleri ve TBMM çalışanları da katıldı.

EN GENÇLER EŞLİK ETTİ

Daha sonra yemin töreni için TBMM’ye gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı resmi törenle karşılayan Bahçeli, saat 14.00’de Genel Kurul’da başkanlık koltuğuna oturarak, 28’inci dönemin ilk birleşimini açtı. Alkışlar eşliğinde salona giren Bahçeli’ye, Geçici Başkanlık Divanı’nda kâtip üye olarak en genç milletvekilleri AK Partili Ankara Milletvekili Zehranur Aydemir, İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak eşlik etti. İçtüzük değişikliği ile Meclis Başkanları için frak giyme zorunluluğu kaldırılmıştı. Bahçeli de törende takım elbise giymeyi tercih etti.

Haberin Devamı

LİDERLER LOCADA

Bahçeli’nin Başkanlık Divanı’nda bulunması, Millet İttifakı liderlerinin de milletvekili adayı olmaması nedeniyle CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, DEVA Genel Başkanı Babacan ve SP lideri Temel Karamollaoğlu, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi yemin törenini locadan izlemek durumunda kaldılar. Bu durum da CHP tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçti. CHP’de de ilk kez bir Genel Başkan, yemin törenini locadan takip etmiş oldu.

Kılıçdaroğlu ve Babacan, salonda yüksek yargı mensuplarının bulunduğu locada otururken, Karamollaoğlu ise basın locasının arkasında seçime katılan partilerin genel başkanlarına ayrılan bölümde eski milletvekilleriyle birlikte töreni izledi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise törene katılmadılar.

Haberin Devamı

AYAKTA ALKIŞ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genel Kurul açılmadan önce locada yerini aldı. AK Partili vekiller Erdoğan’ı ayakta alkışlarken, CHP, Yeşil Sol ve İYİ Parti grupları ayağa kalkmadı, alkışlamadı. Bahçeli’nin açılış konuşması öncesi Erdoğan’ı anons etmesi üzerine de yine sadece AK Parti ve MHP milletvekillerinden ayakta coşkulu alkışlar geldi. Erdoğan ise elini göğsüne götürerek ve başıyla salonu selamladı. Erdoğan locaya geldiğinde Kılıçdaroğlu ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de ayağa kalkmadı.

Erdoğan’a Şeref Locası’nda Şentop ve Geçici Meclis Başkanvekili Yeniden Refah Partisi Milletvekili Suat Pamukçu eşlik etti.

BAKAN KOLTUKLARI BOŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni Kabine’yi açıkladığı gün görevleri son bulacak olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabinesinin bakanları locada da Genel Kurul’daki yerlerinde de yoktu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve 15 bakan milletvekili seçildikleri için yeni bakanlar atanıncaya kadar Genel Kurul’a katılmayacak. Milletvekili seçilen eski bakanlar ile bugün açıklanması beklenen yeni kabinenin üyelerinin ise yarın veya çarşamba günü yemin etmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

YABANCI MİSYONDAN YOĞUN KATILIM OLDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı TBMM’ye gelişinde Geçici Meclis Başkanı Bahçeli ve Meclis Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu resmî törenle karşıladı.

Yemin törenini yüksek yargı organlarının başkanları da izledi. Yabancı misyon temsilcilerinin bulunduğu locada ise başta ABD, Rusya, Ukrayna büyükelçileri olmak üzere yoğun katılım olduğu gözlendi. Bazı misyon temsilcileri ayakta kaldı.

Eski Meclis Başkanları Mehmet Ali Şahin, Bülent Arınç ve Hikmet Çetin de töreni kendilerine ayrılan locadan takip etti.

Milletvekili seçilerek Meclis’e girmeye hak kazanan Gezi davası tutuklusu Avukat Can Atalay’a Meclis Hakla İlişkiler Binası’nda oda verildi. Başvurusuna rağmen halen tahliye edilmeyen Atalay’ın milletvekili kaydı ise avukatları tarafından yaptırıldı.

KARDEŞE ALKIŞI ERDOĞAN DA DİKKATLE İZLEDİ

Yemin törenine yakasında babası Alparslan Türkeş’in fotoğrafının olduğu rozet ile katılan İYİ Partili Ayyüce Türkeş’i alkışlayanlar arasında ağabeyi AK Parti Ankara Milletvekili Yıldırım Tuğrul Türkeş de yer aldı. Erdoğan’ın da bu tabloyu dikkatle izlediği görüldü.

Törende bazı vekiller, milletvekili yeminini doğru okuyamayınca, Bahçeli’nin müdahalesiyle yeniden ant içmek durumunda kaldı. AK Parti Kayseri Milletvekili Ayşe Böhürler, yemini “and içerim” yerine “söz veririm” ifadesiyle bitirdiği için yeniden yemin etmek üzere kürsüye çağrıldı.

MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı ise yemini öncesinde ve sonrasında Başkanlık Divanı’nda oturan Bahçeli’ye topuk selamı verdi.

TBMM’ye dünkü yemin töreni için gelen ziyaretçi sayısının 13 bini bulduğu belirtildi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, yüksek yargı organları başkanlarıyla birlikte töreni izledi

İLK YEMİN BAHÇELİ’DEN

MHP lideri Devlet Bahçeli, açılış konuşmasının ardından yemin eden ilk isim oldu. Divan kürsüsünde ayakta yemin eden Bahçeli, “Türkiye Cumhuriyeti’nin temel harcı hiç kuşku yoktur ki Türk milletinin irade ve istiklal özlemiyle karılmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1 Mart 1923’te, TBMM’nin 1. Dönem açılış konuşmasında aynen şöyle demişti: ‘Millet önünde, onun hak ettiği bağımsızlığın önünde, onun layık olduğu gelişme ve yenilenme arzusu önünde, her kuvvet ancak milletin irade ve amaçlarına uymak şartıyla yaşayabilir. Milletin irade ve amaçlarına uymayanların talihi hüsrandır, çökmedir.’
Bilinmelidir ki hepimizin ortak paydası Türkiye’dir. Her anının tarih olduğu biteviye devam bir hayat akışını millet lehine çevirmenin, gelecek nesillere huzurlu, güvenli, gelişmiş, mamur ve müreffeh bir Türkiye’yi emanet etmenin hedefine tek yürek halinde kenetlenmeliyiz. Buluşma potamızın da büyük Türkiye idealiyle pekişip genişlemesini hep birlikte sağlamalıyız” ifadelerini kullandı.

ATATÜRK’E SAYGI

Bahçeli, yemin sırası Ankara’ya geldiğinde salonda bulunanları Atatürk’ün anısı için bir dakikalık saygı duruşuna davet etti. Saygı duruşunun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti milletvekilleri ve locada bulunan izleyicilerin alkışları eşliğinde salondan ayrıldı.

AK Parti Ankara Milletvekili Osman Gökçek, yemin ettiği sırada “yararlanması” kelimesini “yararlanma” şeklinde okuduğu gerekçesiyle muhalefet sıralarından gelen itirazlar üzerine tekrarlamak zorunda kaldı.