Gazete Vatan Logo

Meclis’te Kozlulu ailelere büyük ayıp!

Soma’yla ilgili yasa tasarısının görüşüldüğü komisyona gelen Kozlulu madenci şehitlerinin aileleri toplantıya alınmadı. Aileler, aynı hakların kendilerine de tanınmasını istiyor

Soma’da faciasının ardından madencilikle ilgili düzenlemeleri de değiştirecek torba tasarının görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na, Zonguldak’taki maden şehitlerinin aileleri de geldi. Toplantıya alınmayan aileler tepki gösterdi.

‘Aynı hakları verin’

Komisyonun çalışmaya başladığı ilk dakikalarda, Maden Şehitleri Aileleri Dayanışma Derneği Zonguldak Şubesi yetkilileriyle gelen ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu grup, komisyona girmek istediklerini söyledi. Grup, Soma’da hayatını kaybeden maden işçilerinin yakınlarına tanınan hakların kendilerine de verilmesine yönelik isteklerini komisyonda dile getirmek istedi. Komisyon görevlileri, ailelere dernek yetkilerinin salona alınması nedeniyle içeri giremeyeceklerini bildirdi.

Kapıda önlem!

Ailelerin ısrarı üzerine güvenlik görevlileri salon kapısıda önlem alarak aileleri içeri sokmadı. Bunun üzerine kapı önünde yaşanan tartışma koridora taşındı. Kadınlar seslerini yükseltip salona girme isteklerini bağırarak duyurmaya çalıştı. Koridordan yükselen sesler üzerine komisyon çalışmasına ara verildi. Komisyon Başkanı Recai Berber ile Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç dışarı çıkarak ailelerle görüştü.

‘Adalet istiyoruz’

Kozlu’da eşini kaybeden Remziye Kadıoğlu,“Üniversite mezunu eşim yerin 700 metre altında öldü. Sesimizi 1.5 senedir duymuyorlar. Soma’ya tanınan hakları bizler de istiyoruz. Adaletse adalet, hepimiz adalet istiyoruz” dedi.

Başka bir şehit yakını da, “Bizi içeri sokmamak için bu kadar güvenlik önlemi alıyorlar. Esas güvenlik önlemi yakınlarımız ölmeden önce alınmalıydı” diye konuştu.

Görüşme sonunda aileleri temsilen 5 kişi sorunlarını anlatmak üzere salona alındı. Görüşmelerin sonunda birleştirilen tasarı ve teklifler, alt komisyona sevk edildi.

‘Babam nerede’ diyor

Zonguldak’ta 17 Mayıs 2010’da meydana gelen grizu faciasında ölen 30 madenciden biri olan 29 yaşındaki Ekrem Akkaya’nın kazadan 7 ay sonra doğan kızı Ecrin ile eşi 34 yaşındaki Yeter Akkaya da dün Meclis’e gelmişti. Akkaya, “Parkta babasıyla oynayan çocukları gördüğünde, ‘Babam nerede, ben babamı sevmiyorum’ diyor. O an ne diyeceğimi bilemiyorum” dedi.

Davadan yine karar çıkmadı

Zonguldak’ta, 17 Mayıs 2010’da meydana gelen 30 madencinin öldüğü grizu faciasının 14’üncü duruşmasında da karar çıkmadı. ’Birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak’ suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılanan 28 sanıktan dönemin Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner ile Mustafa Küçük, Vedat Küçükbükücü, Bahri Yıldırım duruşmada hazır bulundu. 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada Yapı-Tek ortaklarından Halim Köse ve şantiye şefi Kadir İpek ise yer almadı. Mahkeme, önceki 5 rapor arasındaki çelişkilerin giderilmesi ve suçların kişiselleştirilmesi için talep edilen 42 sayfalık yeni raporun gelmesinin ardından dosyanın Cumhuriyet Savcısı’na mütalaasını hazırlaması için verilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi. Ölen madencilerin yakınları duruşma çıkışında, kazanın üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen davanın sonuçlanmamasına tepki gösterdi.

234’üne ölüm aylığı bağlandı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Soma’da hayatını kaybeden 301 madencinin 234’ünün 632 hak sahibine ölüm geliri ve ölüm aylığı bağlama işleminin tamamlandığını, hak sahiplerinin aylıklarını bu ay alacağını belirtti. Elvan şu bilgileri verdi: “67 kardeşimizin aylıkları ise gün eksiği, prim borcu, ana-babalarının muhtaçlık şartını taşımamaları nedeniyle bağlanamamıştır. Ancak bu tasarıda yer alan maddeler sayesinde aylık bağlamış olacağız. Soma’da hayatını kaybeden şehitlerimizin sosyal güvenlik kurumuna olan her türlü borçlarını siliyoruz. Ölüm aylığı için gerekli olan 5 yıl sigortalılık ve 900 gün prim ödeme şartını da kaldırıyoruz. Aylık bağlanacak olan anne ve babalar için muhtaçlık kriterini kaldırıyoruz. Şehit madencilerimizin bir yakınını kamuda istihdam edeceğiz. Madencilerimiz için 55 olan emeklilik yaş haddini 50’ye düşürüyoruz.”

Haberin Devamı