Gazete Vatan Logo

"Malatya'daki olay, çocukların psikolojisini bozdu'

Yetiştirme yurtlarında büyüyen Kütahya Emniyet Müdürü Şevki Dinçal, Malatya'daki çocuk yuvasında yaşanan şiddet olaylarının, yetiştirme yurtalarında kalan büyük küçük tüm çocukların psikolojisini bozduğunu söyledi

Emniyet Müdürü Şevki Dinçal, kendisinin 13 yaşına kadar sokaklarda yaşadığını, 1965 yılında Süleyman Demirel'in Ankara'da Güniz Sokak'taki evine giderek, okumak için yardım istediğini anlattı. Demirel'in talimatıyla yetiştirme yurduna yerleştirildiğini, daha sonra Polis Koleji'ne girdiğini belirten Dinçal, "Malatya çocuk yuvasındaki olayların yer aldığı görüntülerden çok etkilendim, çok rahatsız oldum. Sadece kendi adıma değil, o yurtlarda kalan binlerce çocuk adına da rahatsızlık duydum" dedi.

EN ÇOK OKULA GİDEN ÇOCUKLAR ETKİLENDİ
Malatya'daki olayların gündeme gelmesinden sonra Kütahya'daki yuvada kalan çocukları sık sık ziyaret ettiğini belirten Emniyet Müdürü Dinçal, "Onların psikilojik durumlarını gözlemlemeye çalıştım, olaydan çok etkilendiklerini gördüm. Özellikle okula giden çocuklar, arkadaşlarının "Size de bu tür şiddet uygulanıyor mu? Taciz var mı?" gibi sorularına muhatap olmuşlar. Bu çocuklar psikolojik olarak çok etkilenmişler. Nereden bakarsanız bakın görüntüler çok yaralayıcı, çok üzücü. Ben bu kuruma 1965 yılında girdim. Bu tür olayları yaşamadım. Ama yaşandığını duyuyordum" diye konuştu.

Kütahya Emniyet Müdürü Şevki Dinçal, yetiştirme yurdunda büyümüş biri olarak, bu kurumları her zaman mercek altına aldığını belirterek, "Bu kurumlarda, bu tür şeylerin yaşandığı söylentilerini ben de duydum. Çalıştığım yerlerde bu tür olayların üzerine gücüm oranında gitmeye çalıştım. Özellikle Emniyet Müdürü olduktan sonra en önemli önceliklerimden birisi bu kurumlardı. Kütahya'nın bir şansı var.

Valimiz, belediye başkanımız, Tugay komutanımız kurumlarla içiçeler. Ancak, bu tür olayların Kütahya'da yaşanmaması, diğer illerde de olmadığı anlamına gelmez" dedi.

ÇOCUKLARA FARKLI GÖZLE BAKILIYOR
Emniyet Müdürü Dinçal, yurtlarda kalan çocukların suç işleyen çocuklar gibi gösterildiklerini, bundan büyük rahatsızlık duyduğunu belirtti. Dinçal, "Benim en çok üzüntü ve endişem, burada kalan çocukların basın yayın organlarında sürekli suç işleyen çocuklarmış gibi gösterilmeleri. Bu kurumlarda pırıl pırıl çocuklar var. Dostlarıma "Yetiştirme yurtlarınki çocuklar hakkında ne düşünüyorsunuz' diye sorduğumda, malesef yüzde 90'ı olumsuz yanıt veriyor. Sanki oradan hep problemli çocuklar çıkıyor, hep sıkıntılı çocuklar çıkıyormuş gibi bir izlenim var. Okulda bu kurumlarda kalan çocuklara farklı gözle bakılıyor. Kamuoyundaki önyargı nedeniyle bu çocuklar kendilerini yalnız hissediyor. Eğer problemleri varsa kimseye anlatamıyorlar, duygularını açamıyorlar. Açtıkları zaman inandırıcı olamayacaklarını düşünüyorlar" diye konuştu.

HER ZAMAN ZİYARET EDİN
Dinçal, kurumlara herkesin sahip çıkması gerektiğini belirterek, "Bu kurumların hepsinde bu tür olaylar yaşanıyormuş gibi bir izlenim doğuyor. Ama, insanlarımız kulaktan duyma şeylerle önyargılı olmasınlar, gidip görsünler. Sadece bayramda seyranda değil, her zaman ziyaret etsinler. Bu tür olaylardan sonra insanların duyarlılığının artması çok doğal ama bu duyarlılık her zaman sürmelidir" dedi.

SİSTEMDE SIKINTI VAR
Kütahya Emniyet Müdürü Şevki Dinçal sorunun, sadece hükümetin, valinin ve diğer yetkililerinin gücüyle çözülemeyeceğini savundu. Bu konuda herkesin elele vermesi gerektiğini ifade eden Dinçal, "Gerçekte sistem sorgulanmalıdır. Sistemde sıkıntı var. Benim kaldığım zamanlar ile şimdiki zamanlar arasında fark var. Eskiden anne baba ölünce çocuk yuvaya alınırdı. Ama şimdi öyle değil. Çocuğun annesi babası var. Kimisi ekonomik nedenlerle çocuğunu buraya bırakmış. Kimisi anne ve baba ayrılıklarıyla buraya bırakılmış. Dolayısıyla bu çocuklar, önce ailelerini istiyor. Burada amaç aile birliğini korumak olmalı. Bu çocukları anne ve babalarının yanında tutmak için koşullar zorlanmalı. Artık bu sistem sorgulanmalı" dedi. Dinçal, şunları söyledi:

"Buralarda kalan çocuklara iyi bir örnek olduğumu düşünüyorum. Ben de aynı yerlerden geçtiğimi söyleyerek, onları olumlu yönden etkilemeye çalışıyorum. Ama yaşanan son olaylarla, büyük küçük hepsinin moralleri, psikolojileri çok bozuldu. 1965 yılında yurtta beraber kaldığım arkadaşlarımın yüzde 90'ı iyi yerlere geldiler, iyi aile babası oldular.

Gayret tabii ki kendimize düşüyor. Çocukları iyi örneklerle psikolojik yönden desteklememiz lazım. Bizim zamanımızda da ekonomik sorunlar vardı. Ama sevgi ortamı çok yüksekti, görevliler bize sevgiyi yansıtıyorlardı. O zamanki sevgi ortamı şimdi yok diye düşünüyorum."

YUVAYI ZİYARET ETTİ
Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı Kütahya 07-12 Yaş Çocuk Yuvası'nı ziyaret eden Emniyet Müdürü Şevki Dinçal çocuklarla bir süre sohbet etti. Dinçal, yuvayı ziyarete gelen bir grup kadına da, "Size çok iş düşüyor. Nolur özellikle kız çocuklarını ihmal etmeyin. Onların ruhsal problemleri var. Buraya sık sık gelin. Kimseye bilgi vermeden, rendavu almadan habersizce gelin" dedi.

Kadınlar da Malatya'daki olayları televizyonlardan izledikten sonra ilk kez yuvayı ziyaret ettiklerini belirterek, bundan sonra sık sık geleceklerini söyledi.

Haberin Devamı