Gazete Vatan Logo

'Lüks araçlar etik değil’

Redhack’in açıkladığı 26 belge hem YÖK’ü hem üniversiteleri sarstı

Redhack’in YÖK’ün sitesini hackleyerek 60 bin belgeyi ele geçirmesinin zerinden bir hafta geçerken açıklanan 26 belge hem YÖK’ü hem üniversiteleri sarstı. YÖK’ün belgelerle ilgili yaptığı ilk incelemede “kurum içinden köstebek” olma ihtimalinin de gözönünde bulundurulduğu ortaya çıktı. Hazırlanan ilk raporda bu yönde bir tespit elde edilemedi. Öte yandan hafta başından bu yana YÖK’teki tüm bilgisayarların kapsamlı virüs taramasından geçirildiği, ayrıca güvenlik şifrelerinin de değiştirildiği bildirildi.

YÖK’ün yeni bir yazılım hazırlayacağı ve elektronik bilgi sistemini de internet erişimine kapatacağı, sadece kurum içerisinden görülebilmesi yönünde çalışma yapıldığı da ifade edildi.

‘Şifre: Dtxcptr*MK622yk’

YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya, dün Radikal Gazetesi’nde yer alan demecinde siber saldırı bulgularını incelerken çalışanlarının “123456” gibi basit şifreleri kullandığını ve bu nedenle zayıf şifrelerin kolayca kırıldığını dile getirdi. Ancak Redhack twitter hesabından yaptığı açıklamada, şifrenin “Dtxcptr*MK622yk” olduğunu açıkladı. Redhack YÖK’e “hicret2023” şifresini kullanmalarını da önerdi.

‘Araçlar aşırı lüks’

YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Prof. İlyas Doğan ise şu çarpıcı açıklamayı yaptı: “Araç hibelerinde ciddi bir yanlışlık var. Rektörlerin burada etik sorun içeren bir davranış tarzları var. 2012’de 26 devlet üniversitesi denetledik. Rektörlerin aşırı lüks araçlarını tespit ettik. Etik olarak elbette yanlış, hiç doğru değil.”

Prof. Doğan, Redhack’e de çağrı yaparak, “Bu genç arkadaşlarımız sadece iddiaları yayınlıyor. Denetleme Kurulu raporlarını da yayınlamalılar. İddialar gelmiş, YÖK birşey yapmıyor gibi hava var, öyle birşey yok. İddialarla ilgili çalışmalar yapılıyor” dedi.

‘Saklanmış belgeler değil’

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, elektronik belge yönetim sistemlerinin siber saldırıya uğramasının ardından hukuk dışı yollarla ulaşılarak paylaşılan belgelerin ”üstü örtülmüş veya saklanmış belgeler olmadığını” söyledi.

Haberin Devamı