Gazete Vatan Logo

‘Kurdun kaptığı koyun bile mesuliyetimdedir’

Erdoğan, “Bu ülkenin Başbakanı olarak açıkca ifade ediyorum ki, Dicle’nin kenarında kurdun kaptığı bir koyun bile benim mesuliyetim altındadır” dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Meclis grubunun dünkü toplantısını, Soma’da hayatını kaybeden işçiler için 1 dakikalık saygı duruşu ve birer Fatiha okuma davetiyle açtı. Ardından konuşmasına başlayan Erdoğan, Soma’daki çalışmaları nedeniyle Enerji Bakanı Taner Yıldız’a ve diğer yetkililere teşekkür etti. Yıldız, Meclis grubuna girerken de alkışlandı. Madende ölen işçilerin yasal olarak şehit sayılması için talimat verdiğini ve bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında konunun ele alınacağını açıklayan Erdoğan, “Biz onları şehit mertebesine yakıştırdık” dedi.

İsrail’e teşekür

“Bazı çok istisnai hadiseler dışında 77 milyon bir olduğunu, beraber olduğunu bu acı olayda tekrar tüm dünyaya gösterdi” diyen Erdoğan, faciayı siyasi istismar vasıtası yapmayan siyasi partilere ve basına teşekkür etti. Başbakan Erdoğan ayrıca, kendisine ve Cumhurbaşkanına çok sayıda devletten başsağlığı mesajı geldiğini belirterek, teşekkür etti. Erdoğan, “Bu arada Ankara’daki milli gün resepsiyonlarını iptal eden Norveç ve İsrail’e teşekkür ediyorum” dedi.

‘Hesabını soracağız’

Erdoğan, tarifi mümkün olmayan bir acı yaşandığını söyleyerek özetle şunları söyledi:

“Şimdi artık bazı şeyleri konuşmaya başladık. Bunları en ince ayrıntılarına kadar konuşacağız. Soma’ya yaptığımız ziyarette de, bu acı hadisenin üzerini hiç kimse örtemez, facianın takipçisi olacağız dedik. Bunun hesabını soracağız dedik. Biz denetimleri sıklaştırmak, yasalarda, mevzuatlarda eksikleri tamamlamak, gereken adımları atmak konusunda çok daha kararlı olacağız. Özel sektörün ve sendikaların da hassasiyetlerini artıracaklarına gönülden inanıyorum.”

“Hiçbir söz kanayan yüreklere su serpemeyecek ama milletimizin kahir ekseriyeti, bak tamamı demiyorum, bu ateşi yüreğinde hissetti. Bu ülkenin Başbakanı olarak açıkca ifade ediyorum ki, Dicle’nin kenarında kurdun kaptığı bir koyun bile benim mesuliyetim altındadır. Bu ülkenin bakanları, milletvekilleri olarak aynı mesuliyet sizlerin de üzerindedir. Genç yaşta ahirete intikal eden her şehit için gözyaşlarımızı içimize akıttık.”

‘En aşağı mertebe’

“Milletinden bir ferdin ölümünü sincice pusuda beklemek aşağıların en aşağı bir mertebe olsa gerek. İlk andan itibaren sosyal medyada akla hayale gelmeyecek yalanlar yayılmaya başladı. 15 yaşında çocuk çalıştırılmış. 120 Suriyeli işçi öldü, üzerlerine beton döküldü... Sizin vicdanınıza beton dökülmüş. Madenin sahibi AK Partiliymiş. Yakınımmış. Gezi olaylarında birkaç ölüm olsa güzel olur diyenler vardı ya, madenden daha fazla şehidin çıkması için ahlaksızca temenni de bulundular.”

BBC’ye tepki: İki figüran buluyor...

Erdoğan, Hürriyet yazarı Yılmaz Özdil’i katederek, “Neymiş, sadece zeybek oynarken kendisi diz çökermiş. Evet, sürüngen sürüngendir, ayağa kalkamaz ki diz çökebilsin” dedi. Erdoğan, şöyle devam etti: “Bir başkası çıkmış, diyor ki ’Ne şehit ne gazi, bunlar Niyazi.’ Bu da bu kadar alçak. Bir başkası uluslararası bir televizyonun bir muhabiri gidiyor, 2 tane figüran buluyor, madenci yakınıymış gibi rol yaptırıyor. Biz bu fırsatçılığa pabuç bırakmayız, bu ahlaksızlığa eyvallah demeyiz. Bizim kültürümüzde buna nebbaşlık (mezar soyucusu) denir.” Erdoğan’ın ‘figüran kullanıyorlar’ diye tepki gösterdiği haberle ilgili BBC Türkçe servisi, “Bu, BBC Türkçe muhabirinin kamusal alanda görüşlerini ifade eden iki madenci eşini kaydettiği gerçek video görüntüsüdür” diye açıklama yaptı.

Haberin Devamı