Gazete Vatan Logo

Kokina suya konar mı? Yılbaşı çiçeği kokina hikayesi ve bakımı hakkında merak edilenler…

Yılbaşının simgelerinden biri olan, 'yılbaşı çiçeği' olarak da bilinen kokina, yeni yıl öncesi evleri süslemeye başladı. Bu süreçte kokonayla ilgili en çok merak edilen ise bakımı, yetişme koşulları oluyor. Peki, Kokina suya konar mı? Yılbaşı çiçeği bakımı nasıl yapılır, hikayesi nedir?

Kokina suya konar mı? Yılbaşı çiçeği kokina hikayesi ve bakımı hakkında merak edilenler…

Aralık ayıyla birlikte kokina satışları da başladı. Yılbaşı nedeniyle kokinalara talep yeni yılın yaklaşmasıyla arttı. Peki, kokina bakımı nasıl olmalı, kokina suya konur mu, kokinanın hikayesi nedir?

KOKİNA NEDİR?

Tavşanmemesi (Ruscus aculeatus) yaygın olarak bilinen adıyla Kokina, Ruscaceae familyasından 20–50 cm yükseklikte, her dem yeşil, çok yıllık, yaprak biçimindeki dalları sert ve batıcı, çalı görünüşlü bir bitkidir.

Kokina yeşil yapraklar arasına "silcan" adlı kırmızı bitkinin iplerle bağlanmasıyla hazırlanıyor. Kök ve yaprakları Antakya Bölgesi aktarlarında idrar arttırıcı ve taş düşürücü olarak satılmaktadır. Aralık ayı ortalarından itibaren ucuna Silcan (Similax excelsa) meyveleri bağlanmış olan dalları, İstanbul çiçekçilerinde Kokina (Yunanca "kırmızı") adı altında satılır. Yılbaşı’na yakın şehirdeki bütün çiçekçilerin tezgahlarını süslüyor.

KOKİNA SUYA GİREK Mİ, BAKIMI NASILDIR?

Su ihtiyacı köklerinden giderilmelidir.  Haftada 1 kök kısımlarını 1 gün süreyle suda bekletmeyi deneyebilirsiniz. Kokinanın köklerine su vermek ancak bitkinin ömrünü uzatacaktır. 

Haberin Devamı

Kokinalar hem çok soğuk havalardan hem de çok sıcak ortamlardan hoşlanmazlar, bu yüzden evinizin en serin yerine konumlandırmalısınız. 

KOKİNANIN HİKAYESİ NEDİR?

Kokinanın mutluluk, huzur ve şans getireceğine inanılırken, Rivayete göre eğer evinizdeki kokinalar bir sonraki yılbaşına kadar renkleri bozulmadan aynı şekilde duruyorsa o zaman yeni bir ev satın alacağınız anlamı taşıyor.