Gazete Vatan Logo

Karayılan'ın sağ kolu Hacer Zagros

PKK'nın çekilme takviminin açıklandığı basın toplantısında tüm dikkatleri üzerine çeken isim

Karayılan'ın sağ kolu Hacer Zagros

Geçtiğimiz hafta PKK'nın tarihi çekilme kararını açıklayan Murat Karayılan'ın yanında örgütün tanınan liderleri değil, bugüne değin hemen hemen hiç kameralar önüne çıkmamış iki isim yer almıştı. Bu isimlerden biri Zeki Şingal, diğeri ise Hacer Zagros'tu.

KİMSE HAKKINDA BİR ŞEY BİLMİYOR

Tarihi çözüm süreciyle birlikte PKK'nın iç şemasındaki detaylar da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Murat Karayılan'ın yapmış olduğu çekilme süreciyle ilgili basın toplantısında en çok dikkat çeken isimlerden biri Karayılan'ın sağ tarafında oturan Hacer Zagros isimli PKK üst düzey yöneticisiydi. PKK'yı yakından takip eden yazarlar ve gazeteciler dahi yapılan bu tarihi açıklamada Karayılan'ın yanında yer alan örgüt mensubu Hacer Zagros'la ilgili detaylı bilgiye sahip değildi.

Karayılanın sağ kolu Hacer Zagros

Çözüm sürecinin başlaması sonrası röportaj için Kandil'in yolunu tutan gazetecilerden Tuğçe Tatari herkesin merak ettiği o isimle yapmış olduğu röportajı bugün Akşam gazetesinde yayınladı.

İşte Hacer Zagros'un Tuğçe Tatari'nin sorularına verdiği yanıtlar;

PKK'YA NASIL KATILDI?

1989 yılında katıldım. Üniversite öğrencisiydim ben de. Kürtler için bir parti arıyordum, özellikle Kürtler için öncülük yapacak birine ihtiyaç duyuyordum. PKK, ideolojisiyle dikkatimi çekti. Önce sempatizan oldum sonra katılım gerçekleştirdim. Hem kendi haklarım, hem tüm insanlığın hakları için peşinden gitmek istedim. Deniz Gezmiş, Mahir Çayan gibi isimleri de tanıdım. Üzerimde büyük etki yarattılar. Hem Kürtler hem Ortadoğu için aradığım hak mücadelesini buldum PKK'da.

"ANNE BABAMLA HEP TARTIŞTIM"

Ben Suriye'den (Rojava) katıldım. Evin en küçüğüyüm, okumuşum. Erkek kardeşlerim var okumamışlar 'Ama onlar erkek' deniyor. Annem ve babamla hep tartıştım. Toplum ölçülerine göre yaşamak zorunda olduğum söyleniyordu. Kadın ayrımcılığı konusunda derin arayışlarım vardı. Toplum benim için zindana dönmüştü. Hem kadın için hem Kürt halkı için özgürlük istiyordum. Baas rejimini biliyorsunuz işte geri, kapalı. Misal; evliliğe uzak duran biriyim ama annem diyor ki 'Mecbursun'. Dayatmalarla dolu bir düzen. Düzene uymazsan toplum dışı ilan ediliyorsun. Bu büyük bir çelişki yaratıyor.

"SINIFIN EN ÇALIŞKAN ÖĞRENCİSİYDİM"

Ortaokulda 'Ben Kürtüm' dediğimde öğretmenin devreye girip 'Öyle şeyler söyleme, çelişki yaratma' dediğini hatırlıyorum. Sınıfın en çalışkan öğrencisiydim ama tarih dersi geldiği zaman söz hiç bana gelmezdi.

Röportaj için Kandil'e çıkan Akşam gazetesi yazarı Tuğçe Tatari hatıra fotoğrafı çektirdi.

"KABUL ETMEK ZORUNDA KALDILAR"

Bizim evimizde büyük bir mücadele oldu. Bir kadının katılması bayağı büyük gerilime sebep oldu. Ancak baktılar başka çare yok kabul ettiler.

KARAYILAN'IN KARDEŞİ DE KONUŞTU

Öte yandan Murat Karayılan'ın kardeşi Bozan Karayılan, PKK'nın çekilmesi ve ağabeyi hakkında açıklamalarda bulundu. Kardeş Karayılan, çözüm sürecine dair, "Herkes sahip çıkmalı, destek vermeli. Toplumun yüzde 60-70'i barış istiyor. Temennimiz, barışın kalıcı hale gelmesi, kardeşliğin, özgürlüğün pekişmesidir" dedi ve ekledi: Ağabeyim Murat Karayılan bir aydındır aslında,

Haberin Devamı