Gazete Vatan Logo

Kar-tipi değil, TEDAŞ dondurdu!

Elektrik olmayınca kombiler ve ısıtıcılar da çalışmadı...

Yurdun batı kesimi, günlerdir beklenen kar ve fırtınaya teslim oldu. Ancak vatandaşı donduran elektrik arızaları oldu. Trakya’da 3 il tamamen karanlığa gömüldü. İstanbul’da da uzun süreli kesintiler yaşandı. Elektrik olmayınca kombiler ve ısıtıcılar da çalışmadı, vatandaş evinde soğuktan takırdadı!

Trakya ve İstanbul, karın tadını yine çıkaramadı. Dün güne bembeyaz bir örtü altında uyananlar, hafta sonu da olduğu için sıcacık evlerinde karın tadını çıkarmayı hayal ediyordu. Ancak elektrikler kesilince hevesler kursakta kaldı. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’ın merkez, ilçeler ve köylerine elektrik verilemedi. 3 ilin köylerinde Cuma akşam saatlerinden itibaren elektrik kesilirken, dün sabah saatlerinden itibaren de kent merkezleri ile ilçeleri elektriksiz kaldı. Bölgede 626 bin ev karanlığa gömülürken, elektrik olmadığı için ısınmada da sorun yaşanmaya başlandı. Elektrik kesintisi nedeniyle kombiler de çalışmadığı için vatandaşlar soğuktan titredi.

’Hatlar yerüstünde bu yüzden donuyor’

TREDAŞ (Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş), Genel Müdürü Ahmet Erdoğan, kesintinin TREDAŞ’tan kaynaklanmadığını, sorunun TEİAŞ’ın ulusal elektrik dağıtım sistemindeki arızalar nedeniyle yaşandığını söyledi. TREDAŞ yetkililerinden alınan bilgiye göre bölgede elektrik hatları henüz yeraltına alınmadığı için fırtına, kar ve soğuk nedeniyle hatlarda donmalar ve kopmalar meydana geliyor. Arızalanan hatlarda onarıma çalışması ise yine hava koşulları nedeniyle hemen sağlanamıyor. Kar fırtınası devam ettiği için onarılan hatlarda kısa süre sonra yeniden arızalar meydana geliyor.

Avrupa yakası da elektriksiz kaldı

Dün sabah İstanbul’un Avrupa yakasında da elektrik kesintileri yaşandı. Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ’den yapılan yazılı açıklamada, olumsuz hava koşulları nedeniyle dün ulusal sistemin bir kısmında meydana gelen arıza nedeniyle kentin Avrupa yakasının önemli bir bölümüne saat 07.30’dan 11.30’a kadar elektrik verilemediği söylendi. Sisteme enerjinin temin edildiği saat 11.30’dan itibaren bölgenin yüzde 95’ine enerji verildiği, kalan kısımdaki lokal arızalar ile ilgili çalışmaların devam ettiği bildirildi. Açıklamada, arızanın giderilmesine yönelik çalışmaların sürdürüldüğü bölgelere de en kısa sürede elektrik verileceği vurgulandı.

SMS’le ‘Kombileri kapatın’ uyarısı

Kötü hava koşulları nedeniyle bazı bölgelerde yaşanan elektrik kesintileri yüzünden doğalgaz ve su verilemedi. AKOM, hem bir açıklama yaptı hem de cep telefonlarına uyarı mesajı gönderdi: “Vatandaşlar elektrikler kesildiğinde kombilerini mutlaka kapatmalı. Aksi taktirde ani yüklenmeyle bina girişlerinde bulunan regülatörlerde atmalar meydana geliyor. Bu tıkanıklığın giderilmesi için İGDAŞ ekipleri çalışıyor. Ancak genel kesintilerde sorunun büyümemesi için, elektrik kesintilerinde kombiler mutlaka kapatılmalı. Elektrikler geldikten sonra açılmalı.”

Yüzlerce yol trafiğe kapandı

Yurt genelinde yüzlerce köy ve kara yolunda kar yüzünden ulaşım sağlanamıyor. Önceki geceden itibaren yoğun kar yağışının etkili olduğu ve kar kalınlığının şehir merkezlerinde bile 18 santimetreye çıktığı Trakya’da 100 köy yolu trafiğe kapandı. Kar yağışının aralıklarla etkili olduğu Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Muş’ta 350, Erzurum’da 55, Bingöl’de 12 ve Iğdır’da 3 olmak üzere 420 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. Kar kalınlığının yüksek kesimlerde 70 santim ulaştığı bölgede, karla mücadele için oluşturulan 6 ekip, köy yollarını açmak için çalışmalar yapıyor.

Biri Kore gazisi 2 kişi donarak öldü

Aydın ve Tekirdağ’da biri Kore gazisi olmak üzere iki yaşlı, donarak hayatını kaybetti. Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde, 81 yaşındaki Kore gazisi Nuri Turhan, bahçesine giderken yolunu kaybettiği dağda kayboldu. Dağlık arazide çamura saplanmış ve donmuş halde bulundu. Alzheimer hastası olduğu öğrenilen Kore gazisi, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi Çınarlı köyündeki evinde yalnız yaşayan 75 yaşındaki İsmail Güldaş da hayatını kaybetti. Battaniyeye bürünerek uyuyan yaşlı adamı sabah saatlerinde çorba götüren komşuları baygın halde buldu. Köylülerin yardımıyla Şarköy Devlet Hastanesine kaldırılan Güldaş, burada yaşamını yitirdi.

SAYILARLA KAR MÜCADELESİ

3.475


İstanbul’da olumsuz hava koşullarıyla mücadele çalışmalarında görev yapan personel sayısı

1320 TON

Sabaha kadar tuzlama ve solüsyon çalışmaları yapan ekiplerin kullandığı tuz miktarı.

288 kar küreme ve tuz serpme, 6 kar kaplanı, 149 küreme traktörü, 90 itfaiye kar küreme, 30 solüsyon tankeri, 76 küreme-greyder, 59 küreme-loder,

5 kombine, 20 vinç-kurtarıcı ve 47 kamyon-nakliye aracıyla hizmet verildi.

253

Sağlık Daire Başkanlığı ekipleri, sokaklarda yaşayan 253 vatandaşı otel ve spor salonunda misafir etti.

Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü’nden 1632, itfaiyeden 1350, Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nden 359, Katı Atık Müdürlüğü’nden 134 personel karla mücadele etti.

İSTANBUL’DA İLÇE İLÇE HAVA DURUMU

* Bakırköy:

Bugün: Kar yağışlı, Sıcaklık gündüz 1, gece -3. Yarın: Kar yağışı hafifliyor, gündüz 0, gece eksi 4

* Beykoz:

Bugün: Kar yağışlı, Sıcaklık gündüz 1, gece -3. Yarın: Kar yağışlı, sıcaklık gündüz 0, gece -4

* Beşiktaş:

Bugün: Kar yağışlı, Sıcaklık gündüz 1, gece -3. Yarın: Hafif kar yağışlı, sıcaklık gündüz 0, gece -4

* Büyükada:

Bugün: Kar yağışlı, Sıcaklık gündüz 1, gece -3. Yarın: Hafif kar yağışlı, sıcaklık gündüz 0, gece -4

* Şile:

Bugün: Etkili kar yağışı, Sıcaklık gündüz 0, gece -3 Yarın: Kar yağışlı, Sıcaklık gündüz 0, gece -4

* Sarıyer:

Bugün: Karadeniz kıyıları etkili kar yağışı, gündüz 1, gece -3. Yarın: Kar yağışlı, gündüz 0, gece -4

* Fatih:

Bugün: Kar yağışlı, sıcaklık gündüz 0, gece -3 Yarın: Hafif kar yağışlı, sıcaklık gündüz 0, gece -4

* Kadıköy:

Bugün: Kar yağışlı, sıcaklık gündüz 1, gece -3 Yarın: Kar yağışlı, sıcaklık gündüz 0, gece –4

Haberin Devamı