Gazete Vatan Logo

'İzmir'i ikinci İstanbul yapmak zorundayız'

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, işadamlarına yaptığı konuşmada yeni bir İstanbul yaratılması gerektiğini şart koşarak, en büyük adayın İzmir olduğunu açıkladı

Unakıtan, "İzmir, Türkiye'nin ümidi. İzmir'i ikinci İstanbul yapmak zorundayız. Siz çalışmalara başlayın, hükümet olarak arkanızdayız" dedi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, işadamları ve sanayicilerle görüşmek üzere İzmir'e geldi. Unakıtan, İzmir Ticaret Odası (İTO) tarafından düzenlenen toplantıda, İzmir'e övgüler yağdırdı. Toplantıya, İzmir Valisi Ağuz Kağan Köksal, AKP İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu, Gelirler Genel Müdürü Osman Arıoğlu, Gelir İdaresi Başkanı Mustafa Bulut, EBSO Başkanı Tamer Taşkın, İzmir Deniz Ticaret Odası Başkanı Geza Dologh'un yanısıra meclis üyeleri katıldı. Unakıtan, "İzmir'i ve İzmirlileri çok seviyorum. Onlar da beni seviyor. Bu motivasyon buradaki çalışmalarımızı hızlandıracak" diyerek başladığı sözlerini İzmir'in ikinci bir İstanbul olması gerektiğiyle sürdürdü. Unakıtan, "Yeni bir İstanbul yaratmamız lazım. En büyük aday İzmir. İzmir, ülke ekonomisi bakamından Türkiye'nin ümidi. İzmir hükümet için de çok önemli. Atatürk'ün İktisat Kongresi'ni İzmir'de yapmış olması bir tesadüf değil. Hesaplı kitaplı bir karar. İzmirli İzmir'e sahip çıkmalı. Siz, çalışmlara başlayın, hükümet olarak yanınızdayız" dedi.

İzmirli işadamlarına yabancı yatırımcıyı kente çekme konusunda önemli önerilerde bulunan Bakan Unakıtan, "Yatırımcı, kentin altyapısına bakar. İzmir'in taşı toprağı çok kıymetli. Elinizdekilerin değerini bilin. Ancak balinanın peşinde koşun, istavritle oyalanmayın. Adamları, yakalayın, getirin" dedi.

TURİZMDE BARCELONA'YI ÖRNEK ALIN
İzmir'in turizmde kendini geliştirmesi için Barcelona'yı örnek alması gerektiğini savunan Bakan Unakıtan, "Barcelona'ya gidin, gezin. Onlar ne yaptıysa siz de aynısını burada yapın. Ayakbastı paralarını Ulaştırma Bakanı ile konuşacağım. Gelen adama "sen buraya geldin para ver' demek doğru değil" dedi. Bakan Unakıtan, kentin konaklama tesisi yaparak kendini geliştirmesi gerektiğini de vurguladı.

Yabancıların turistik bölgelerde villa satın almalarına tepki gösterilmesine anlam veremediğini dile getiren Bakan Unakıtan, satışların çok olduğunu vurgulayarak yakında İngilizlerden muhtar ve belediye başkanı seçileceği espirisini yaparak, "Bu konuda yeni yasa çıkaracağız. O zaman bana "memleketi satıyor' denecek. Artık bu global dünyanın bir parçasıyız, dar kafalılığı bir kenara bırakmamız lazım. Yabancılar, gelmişler villa almışlar. Ne güzel birşey. Dünyanın değişen şartlarına göre düşünmemiz lazım" dedi. Bakan Unakıtan, turiste yurttan ayrılırken gümrükte satın aldığı malların KDV'sinin geri ödeneceğini söyledi.

EFES OTELİ 5 EYLÜL'DE SATIŞA ÇIKAR
Bakan Unakıtan, İzmir'in kongre turizmi için kendini geliştirmesi gerektiğini ifade ederek bu konuda Antalya'nın gölgesinde kaldığını öne sürdü. Bakan Unakıtan, Efes Oteli'nin satışı için Rekabet Kurulu'nun imzasını beklediklerini imzanın 1 Eylül'de gelmesi halinde 5 Eylül'de satış için ilana çıkılacağını açıkladı. Unakıtan, "45 gün ilana hazırlık sürer. 45 gün sonra oteli satarız, traşımız önümüze düşer. Ona göre paralarınızı hazırlayın. Sizlerden çok ümitliyim. İnşallah güzel bir girişim gösterir, bu oteli hayal edilen noktaya getirirsiniz" dedi.
Alsancak Limanı'nın özelleştirilme çalışmalarında son aşamaya geldiklerini belirten Bakan Unakıtan, Ekim'de çalışmaları tamamlayarak hızla ilana çıkacaklarını söyledi.

DALGAKIRAN PROJESİ İSTEDİ
Bakan Unakıtan, Konak Pier Alışveriş Merkezi'nin devamındaki Pasaport Limanı Dalgakıranı'nın kaderine terk edilmiş durumda olduğunu belirterek, işadamlarından orayı kente yakışır bir şekilde, turizme yönelik projelendirmelerini istedi. Bakan Unakıtan işadamlarına Hong- Kong'taki ışıklı gösterileri örnek vererek, "Bu ışık gösterisiyle kent binlerce turistin ilgisini çekiyor. İzmir'i İzmir yapan özellikleri artırmanız lazım. Bu dalgakıranı önce Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne (TDİ) sonra Hazine'ye alacağım. Bana kim güzel proje getirirse, projeye benim aklımın yatması şart, dalgakıranı ona vereceğim" dedi.

Bakan Unakıtan'ın konuşmasından önce İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, bu dalgakıranda antik deniz feneri, kültür, sanat, sergi ve gösteri merkezi, amfi tiyatro, akvaryum, kafeterya, restoran, seyir alanı, marina, yat fuarı gibi özellikler kazandırarak turizmin hizmetine sunmak istediklerini belirterek, dalgakırana talip olmuştu. Ancak Bakan Unakıtan, diğer işadamlarından da teklif beklediğini, en güzelini seçeceğini anlattı.

BEYDAĞ VE ÇEVRE YOLUNA ÖZEL İLGİ
Bakan Unakıtan, İzmir'in yıllardır tamamlanmadığı için yılan hikayesine dönen Beydağ Barajı ve Çevre Yolu sorunlarının çözümü için de kentin fahri hemşerisi gibi hareket ederek ilgili bakanlarla görüşeceğini söyledi.

KİMSE KRİZ UMUDUNDA OLMASIN
Türkiye'de ekonomik göstergelerin olmulu olmasına rağmen kriz umudu taşıyanlar olduğunu dile getiren bakan Unakıtan, "Cari açıkların artığını söylüyorlar. Elinize alın bir defter ve kalem hesaplayın. Merkez Bankası'nın rezervi düşüyor mu, yükseliyor mu? Yükseliyorsa problem yok. Cari açıklarla ilgili olarak eski teorileri pişirip pişirip ortaya koymayın. Herkes hesabını kitabını yapsın. Kimse kriz umudunda olmasın. hepimiz aynı geminin içindeyiz. Memlekete umutsuzluk aşılamanın anlamı yok.

YILBAŞINDAN BU YANA 9.6 MİLYAR DOLAR ÖZELLEŞTİRME
Bakan Unakıtan, hükümetin ekonomi politikasının devletin ekonomik işlerden çekilmesi olduğunu hatırlatıp, özelleştirmesinin kar eden ya da etmeyen tüm devlet kurumlarında süreceğini vurgulayarak, yılbaşından bu yana 9.6 milyar dolarlık özelleştirme yapıldığını, 3 milyar dolarlık Atatürk Havalimanı özelleştirmesi ile bu rakamın 12.6 milyar dolara çıkacağını söyledi. Geçmişte siyasilerin baskısı altında ezildiğini ileri sürdüğü devlet bankalarının da özelleştirileceğini savunan Bakan Unakıtan, bugün 6 bin kişinin çalıştığı İskenderun Demir Çelik Fabrikası'nda geçmişte 17 bin kişinin çalıştığını ve o zihniyetle fabrikanın 3.7 milyar dolar zarar ettiğini anlattı.

Sümerbank'ın özelleştirilmesine "Siz Atatürk'ün kurduğu Sümerbank'ı nasıl olur da satarsınız' sözleriyle tepki gösterildiğini belirten Bakan Unakıtan, Atatürk'un Sümerbank'ın kuruluş yasasına gerektiğinde özel sektöre satılabileceği maddesini koyduğunu dile getirerek, "Bu ne cahillik. Atatürkçü geçiniyorsun ama Atatürk'ü bilmiyorsun. Bir oku sonra kalk konuş" dedi. Bakan Unakıtan, Petkim'de bir taraftan özelleştirmenin yapılacağı diğer taraftan da yatırımların süreceğini vurgulayarak, bunu "Satılacak malımızı daha da güzelleştireceğiz" sözleriyle açıkladı.

Bakan Unakıtan kayıtdışı ekonominin önüne geçmek için hazırladıkları yeni yasaya TOBB'un da desteğini aldıklarına dikkat çekerek, her kentte odalarla işbirliği içine girerek kayıtdışının önüne geçeceklerini ifade etti.

Haberin Devamı