Gazete Vatan Logo

IMEI sorgulama nasıl yapılır?

Her GSM numarasından birbirinden farklı olan IMEI numarası yani cihazınızın kimlik numarasını sorgulamak çok kolay! İnternet üzerinden kolayca yapılabilen IMEI sorgulama işleminin tüm detaylarını haberimizden öğrenebilirsiniz.

IMEI sorgulama nasıl yapılır?

Türkiye'nin ilk sektörel düzenleyici kurumu olan Telekominikasyon Kurumu'nun adı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) olarak değişmiştir. Bu kurum, Ulaştırma Bakanlığı'na bağlıdır; sunduğu birçok kamu tüzel kişilerini koruyacak sorumlulukları vardır. Birçoğunu e-devlet üzerinden sunar. Bunlardan bazıları şunlardır:

*Kayıp-çalıntı ihbar bildirimi

*Kayıp-çalıntı ihbar sorgulama

*IMEI-Cep telefonu numarası eşleştirme

*IMEI Kaydetme

*IMEI - MSISDN Eşleşme Sorgulama

*IMEI Sorgulama

*Mobil Hat Sorgulama

Bu ve buna benzer hizmetler ile e-devlet aracılığıyla iletişimsel ve teknolojik birçok sorununuza ortak olmayı hedefleyen BTK'nin verdiği hizmetlerden biri olan IMEI nedir?

IMEI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

IMEI NEDİR?

IMEI'nin İngilizce olarak açılımı International Mobile Equipment Identity'dir. Bunun Türkçe karşılığı ise; "ULuslararası Mobil Cihaz Kodu"dur. Yani IMEI bir koddur. Cihazınızın kimlik nuraması olduğunu söyleyebiliriz. Bu kod her GSM telefon cihazının üretim aşamasında telefona yüklenen bir koddur ve her cihazın kodu birbirinden farklı olacak şekilde yüklenir. Yani emsalsiz bir numaradır ve 15 haneden oluşan bir koddur.

Haberin Devamı

Uluslararası Mobil Cihaz Kodu'nuzu (IMEI) günümüz teknoloji hareketleri içinde farklı şekilde de kullanabilirsiniz. Mesela eğer iki cihazınız varsa IMEI numaranızı asıl telefondan farklı bir telefona kopyalayarak her iki telefonunda kullanılmaz hale getirmeniz mümkün.

IMEI-CEP TELEFONU NUMARASI EŞLEŞTİRME

Artık pek çok işlemimizi internet üzerinden e-devlet şifresiyle hallettiğimiz gibi IMEI kodu ile cep telefonu numarasının eşleştirilmesi işlemi de e-devlet şifresi ile gerçekleştirilebilir. https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-cep-eslestirme sitesinden gerçekleştirmenizin mümkün olduğu bu işlemi yapabilmek için e-devlet şifresine ihtiyacınız olacaktır.

IMEI KAYDI NASIL YAPILMAKTADIR?

Yurt dışından aldığınız cihazların ülkemizde kaydının yapılması için de e-devlet şifresi ile yukarıda verdiğimiz linkten kayıt işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Cihazınız yurda giriş yaptıktan itibaren 1 ay içerisinde paraport no'sunu kullanarak da yapabilirsiniz. Fakat bir pasaport ile kayıt yaparsanız önünüzdeki iki yıl boyunda başka cep telefon IMEI kaydını o pasaporta yaptıramazsınız. Internetten IMEI kaydını yapmanın birkaç farklı yolu bulunmaktadır. Bunlar; turkiye.gov adresinden yapabileceğiniz e-devlet şifresi ile kayıt, yurt dışından yurda giriş yaparken getirilen cep telefonu kayıt vergisinin yatırılması...

Haberin Devamı

IMEI KAYIT HAKKINIZ VAR MI? NASIL SORGULAYABİLİRSİNİZ?

Farklı durumlarda kalarak bu işlemi gerçekleştirmenizin mümkün olmadığı konumda olabilirsiniz. Bu tip bir şeyin hali hazırda olup olmadığını öğrenmek için yine ve yine e-devlet şifrenizi kullanarak takip sağlayabilirsiniz.

E-Devlet IMEI-MSISDN EŞLEŞME SORGULAMAYI NASIL YAPABİLİRSİNİZ?

Belirttiğimiz gibi; artık teknolojik veya farklı sorunlarınızı çözmek için şubelere, kurumlara gitmek yerine bireysel olarak danışma sağlayıp sorun çözebileceğiniz e-devlet yoluyla E-Devlet IMEI-MSISDN eşleşme sorgulama işlemini de gerçekleştirebilirsiniz. Eğer elektronik bilgisinin ne durumda olduğuna dair net bilginiz yok ise değiştirilmiş cihazın GSM hattıyla eşleşip eşleşmediğini kontrol edebilirsiniz. Elektronik bilgi değişmiş olsa da cihaza kaydı yapılmışsa zaten sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. E-Devlet IMEI-MSISDN eşleşme sorgulama işlemini yine turkiye.gov adresinden ulaşabileceğiniz bir sorgu sayfasından sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

TÜM BUNLARI GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN E-DEVLET ŞİFRESİNİ NASIL EDİNEBİLİRSİNİZ?

PTT Merkez Müdürlükleri'nden T.C kimlik numaranız ile birlikte yapacağınız şahsen başvuru yoluyla e-devlet şifrenizi öğrenebilirsiniz.

IMEI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Cihazınızı kullanmakta sorun yaşamamak için kaydını yaptırmak zorunda olduğunuz IMEI numaranızı yani cihazınızın kimlik numarasını nasıl öğrenebilirsiniz? Kullandığınız cihazın seri numarasını yani IMEI kodunu öğrenmek için cihazınızın üzerinde "#06#" tuşladığınız zaman ekrana gelen numara cihazınızın seri numarasıdır(IMEI). Bu şekilde IMEI kodunu sorgulayabilirsiniz.

Haberin Devamı