Gazete Vatan Logo

Hortum nasıl oluşur? Hortum nedir, neden oluşur?

Zara ilçesinde öğle saatlerinde bir anda ortaya çıkan hortum hayatı olumsuz etkiledi. Hortum Kızılırmak kenarında bulunan bazı evlerin çatılarını uçurdu. Söz konusu olayın ardından “Hortum nasıl oluşur? Hortum nedir, neden oluşur?” sorularına yanıt aranmaya başlandı.

Hortum nasıl oluşur? Hortum nedir, neden oluşur?

Zara ilçe merkezinde Kızılırmak Nehri yakınlarında öğle saatlerinde hortum çıktı. Hortum, civardaki binalardan birinin çatısını parçaladı. Zara Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, ilçede kısa süreli etkili olan hortum nedeniyle bazı elektrik direklerinin devrildiği, 3 evle 4 ahırın da çatısının zarar gördüğü duyuruldu. Olayda yaralanan olmadığı bildirildi. Peki, Hortum nasıl oluşur? Hortum nedir, neden oluşur?

Hortum nedir, nasıl oluşur?

Hortum, yukarılara çıkan suyun çok fazla olması ve sürekli olarak hızlı bir şekilde yükselmesidir. Bu durum için en iyi örnek olarak kaynayan su gösterilebilir. Isındıkça yükselen havanın içindeki su yukarıda yer alan soğuk havadan dolayı yoğuşur. Bu yoğuşmanın sonucunda milyarca su partikülü ortaya çıkar. Bu partiküller de havada birleşerek bulutları oluşturur. Bulutların büyüklüğü ise taşınan havanın hızına bağlı olarak değişir.

Yüksek hızlarda durmadan yükselen sıcak ve nemli hava, yükselen havaya göre daha soğuk olan hava tarafından içine çekilmeye başlar. Bu sırada çok kararsız olan hava, bu kararsızlığın bir tepkimesi olarak bulutun altında spiral bir şekil, yani hortumu oluşturur. Tam o anda rüzgarın şiddeti artar ve su buharı yoğunlaşır. Yoğunlaşan su buharı, hortumun şeklinin daha belirgin, havanın ise daha kararsız hale gelmesine neden olur. Bu durumda da hortumun gücü daha fazla artar. Büyüyen hortum alttan emdiği havayı hızla soğutur ve yoğuşturur. Şiddetli akıma, şimşekler, dolu veya sağanak yağmurlar da katılır. Bu durum hortumun daha da şiddetlenmesine yol açar.

Haberin Devamı

Hortumların içerisindeki rüzgar, saatte 400 kilometre hıza ulaşabilir. Bu hızdaki bir hortum, 2 kilometre genişliğindeki ortalama 85-90 kilometrelik bir koridor boyunca önüne çıkan her şeyi yerle bir edebilir. Denizin ya da gölün üzerinde oluşan hortum, su hortumu olarak adlandırılır. Mevsimsel durumlara göre kar hortumu ve alev hortumu da oluşabilir.