Gazete Vatan Logo

Her okula bir polis!

LGS sınavının sorunsuz geçmesi için önlemler alındı

Bakanlık, Türkiye genelinde bu hafta yaklaşık 1.5 milyon öğrencinin ilk kez gireceği Liselere Giriş Sınavı’nın (LGS) sorunsuz geçmesi için alınan önlemleri belirledi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın imzasını taşıyan ve 81 ildeki tüm okullara gönderilen 5 sayfalık genelgede, 28-29 Kasım tarihlerinde yapılacak olan LGS için il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve okulların alması gereken önlemler sıralandı. Sınav öncesi, sınav uygulaması ve sınav sonrası aşamalarda güvenlik önlemlerinin alınması için emniyet görevlileri ile gerekli işbirliğinin yapılacağı belirtilen genelgede, “Sınav evrakının sevkiyatı ve geri dönüşü esnasında kuryelerle birlikte emniyet görevlilerinin de bulunması sağlanacaktır” denildi. Sınavlarda görevlendirilecek öğretmenlerin kendi okulları haricinde görevlendirilmelerini ve görevlendirilen öğretmenlerin branşlarının yazılısı yapılan derslerle aynı olmamasına dikkat edilmesi gerektiği belirtilen genelgede, “Her bir ders sınavı için sınav salonlarına 20’şer öğrenci yerleştirilmiş olup, öğrencilerin sıralara tek tek oturtulması gerekmektedir” denildi.

Öğrenciler bunlara dikkat!

Bakanlık genelgesinde, öğrencilerin yanlarında sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo gibi iletişim araçları ile her türlü bilgisayar özelliği taşıyan cihazları bulundurmamalarının sağlanması istenildi. Genelgede, şöyle denildi: “Her dersin sınavı başladıktan sonra ilk 15 dakika içinde gelen öğrenciler sınava alınacak, bu öğrencilere ek süre verilmeyecektir. İlk 20 dakika süresince öğrenciler sınav salonunu terk etmeyeceklerdir. Emniyet görevlileri tarafından üst araması yapılmayacaktır, ancak sınav evrak kutularının açılması sırasında her okulda bir emniyet personeli bulunacaktır.”

‘Tüm soruları cevaplayın’

Simya Eğitim Kurumları’nın kurucusu Mehmet Baysal, yarın ilk kez yapılacak TEOG (Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş) sınavları öncesinde öğrencilere öğütler verdi. Mehmet Baysal şöyle konuştu: “Sınavınız erken bitmişse kalan zamanı, cevaplarınızı kontrol etmek ve emin olmadığınız cevaplarınızı tekrar değerlendirmek için kullanın. Tüm soruları cevaplayın. İki seçenek arasında kaldığınızda, size yakın geleni işaretleyin. Bu sınavlardaki yanlış cevapların, doğru cevaplara olumsuz bir etkisi yok. Seçeneklerin tümünü değerlendirmeden ve soru köküyle bağlantısını oluşturmadan, seçeneği hemen işaretlemeyin.

Soruyu iyi kavrayın

Sınavlarda her bir soru için iki dakikalık zaman söz konusudur. Bazı sorularda bu zamanın en az yarısını, soruyu kavramaya ayırın. Soruda ‘istenilen’ ile ilgili oluşturulan yüklemin olumlu mu olumsuz mu olduğuna dikkat edin. Soru kökündeki temel, en önemli, başlıca, esas, ilk, son gibi sözcüklere dikkat ederek soruyu değerlendirin. Sorularda dikkat etmenizin gerekli olduğunu düşündüğünüz yerlerin altını çizin ya da kendinize özgü biçimde işaretleyin. Her bir sorunun puan olarak değeri eşit olduğu için 30-45 saniyede anlayamadığınız bir soruyla daha fazla uğraşmadan, başka bir sorunun çözümüne geçin. Ölçm((e ve değerlendirme disiplininin kriterlerine göre, aynı seçeneğin en fazla iki kez üst üste gelebilmesi söz konusudur. Bir sorudaki yanıtınızdan emin değilseniz, önceki ve sonraki yanıtların aynı seçenek olmaması gerektiğini anımsayarak diğer seçenekleri işaretleyin.”

Haberin Devamı