Gazete Vatan Logo

HDP'den PKK'ya silah bırakma çağrısı

HDP'li Sırrı Süreyya Önder, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'la yaptıkları toplantı sonrası açıklama yaptı: ''PKK'yı silah bırakma için kongre toplamaya çağırıyoruz.''

İşte Önder'in açıklamalarından satırbaşları;
"Zaman Zaman aksamlarla yürütülen süreç, resmi ve sorumlu bir sürece gelmiştir. Demokratik barışa ulaşmak temel hedeftir. Silahlı mücadelenin yerine siyasi mücadele alması için tarihi bir çağrıdır. PKK'yı silahsızlanma konferansını toplamaya çağırıyorum.
Tarihi gelişmlerin hayat geçirilmesi için bir çatışmanın enzem olduğuna şüphe yoktur. Tüm demokratik çevreleri gelinene bu demoktarik ve çözüm aşamasına güç katmaya davet ediyoruz. Barışa her zamankinde çok daha yakınız. Hayırlı uğurlu olsun."
İŞTE TARİHİ BASIN TOPLANTISININ TAMAMI:
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise şunları söyledi:
"Çözüm sürecinde tarihi bir aşamadayız. Demokratik siyasetin bir yöntem olarak öne çıkarıldığı açıklamayı çok önemli buluyoruz. Demokrasimiz sorunları konuşabilecek imkan ve kabiliyete ulaşmıştır. Özgüven içinde sorunları tartışmaktan, konuşmaktan geri durmamamız gerekiyor. Yeni anayasayı birçok köklü sorunun çözümünde önemli görüyoruz. İyi niyetli, samimi ve kararlı bir şekilde sürece sahip çıkmamız lazımdır. Temel sorunlarını geride bırakan Türkiye, küresel, bölgesel bir güç haline gelecektir. Biz birlikte Türkiye'yiz ve her şey Türkiye için..."

Haberin Devamı

10 MADDELİK TASLAK METİN
Tarafların ortak açıklama yapacağı yönündeki iddialar daha önce de gündeme geldi ancak beklenen tarihlerde böyle bir açıklama olmadı.
Son olarak Selahattin Demirtaş, 10 maddelik taslak metin üzerinde hükümetle anlaşmazlık yaşandığını ve sürecin krizde olduğunu söylemişti.
Hükümet tarafı PKK'dan silahların bırakılmasıyla ilgili açıklama yapmasını isterken, Kandil'in önceliği ise PKK lideri Abdullah Öcalan'ın sunduğu, Kürt sorununun çözümünü öngören yeni yol haritası olarak belirlediği 10 maddelik paketin kabul edilmesi ve müzakerelere geçilmesi.
Söz konusu 10 madde şunlar:
1- Demokratik siyaset; tanımı ve içeriği
2- Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması
3- Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri
4- Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına dönük başlıklar
5- Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları
6- Çözüm sürecinin yol açacağı yeni güvenlik yapısı
7- Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri
8- Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratik ve eşit mekanizmaların güvenceleri
9- Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması
10- Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa
"HAYIRLI BİR CUMARTESİYE UYANDIK"
Konuyla ilgili katıldığı televizyon programında açıklamalarda bulunan gazeteci Mustafa Karaalioğlu, "Hayırlı bir cumartesiye uyandık" dedi.
Karaalioğlu, toplantının ardından yapılacak açıklamada silah bırakma çağrısı gelmesinin beklendiğini söyledi.

Haberin Devamı