Gazete Vatan Logo

Gülen’in Green Card’ı iptal edilemiyor mu!

Erdoğan, ABD’nin Gülen’i iade etmesi gerektiğini yinelerken, “Bu adam burada, Green Card verilmiş burada tutuluyor. Bu iptal edilemiyor mu?” dedi

Gülen’in Green Card’ı iptal edilemiyor mu!

ABD’de BM Genel Kurulu çalışmalarına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme ilişkin soruları yanıtladığı röportaj BloombergHT TV ekranlarından yayınlandı. Erdoğan özetle sorulara şu yanıtları verdi:

ABD’de hükümet birimi darbe girişiminde rol oynadı mı, biliyorlar mıydı?

“Bilirler ya da bilmezler, ilgilendirmiyor. Bizim darbeden sonraki sürecimiz çok önemli. Halkım şunu söylüyor, bir referanduma gitsek desek ki ‘Kim yaptı?’, FETÖ. FETÖ nerede ABD’de, kaç yıldır burada, 13 yıldır. Ben 1-1,5 yıl önce böyle birisi olduğunu, terör örgütü başı olduğunu, bize verin demişim. 17-25 Aralık süreci öncesinde yargı-polis darbesidir. Biz tabii ilgi ağımızı ilerleterek 85 koli olarak ABD’nin yetkili mercilerine gönderdik. Bu adam burada, Green Card verilmiş burada tutuluyor. Bu iptal edilemiyor mu?”

‘Kararını biz verelim’

Türkiye’nin müttefikinin Türkiye’ye karşı davranışı mı?

“Bugüne kadar yaptınız. Bütün belgeler, ifadeler veriliyor. Bu işin başının burada olduğunu Genel Kurmay Başkanımız söylüyor. General isterseniz görüştürelim diyor. Biz gönderdik belgeleri, gönderiyoruz. ABD dedi ki, ‘10 teröristi yakalayın gönderin’, biz 9’unu yakaladık, teslim ettik. Aynı şey. Böyle bir örgütün başını biz istiyoruz. Stratejik ortağız, NATO’dan beraberiz, ama mahkeme karar verecek deniyor. Biz bekleyemeyiz. Suç bizde işlendi, bunun kararını biz verelim.”

Haberin Devamı

Bir B Planı gerekirse, siz gerçekten çok zekisiniz. Bir B Planı düşünebilir misiniz?

“Hiçbir ülkenin alternatifsiz planları olmaz. A varsa B de olur, C de. Alternatifsiz olmaz. Türkiye gibi bir ülkenin alternatifsizlik yaşaması mümkün değildir. Siyasi ortağımıza güveniyoruz. Karşılığını görmek istiyoruz.”

Teröre destek veren yazarlar var

Yabancı yatırımcılar bilhassa Türkiye’de yapılan darbe girişimiyle ilgili endişeli. Basın özgürlüğü konusunda 120 gazeteci hapiste, bu konuyu nasıl yorumlarsınız? Terörist mi, yoksa basın özgürlüğü konusunda sorun mu var?

“Bu rakamlar doğru rakamlar değil. Amerika’da medya mensubu içeri alınınca Amerika’nın yargı sistemini suçlamam. Medya mensuplarının suç işlemez diye bir özelliği var mı? Onlar da suç işliyor. Darbe sistemini yazdığı yazılarla destekliyorsa bu suçtur. Siyasetçi suçta bedel ödüyor, medya mensubu neden ödemesin. Cezayı ben değil yargı veriyor. Silahlı terör örgütlerine destek veren köşe yazarları var, silahlı yakalanan gazeteciler var. Bunlar bedel ödemeyecek mi?”

Haberin Devamı

Trump kazanırsa...

Donald Trump kazanırsa, binası kalmaya devam edecek mi?

“O firma Trump’la görüşmelerini yaptı, sözleşmeyi pek doğru yapmadılar. Karşılıklı anlaşmayla çözmeye çalışıyorlar. 14 yıl görev yaptım. Ben Cumhuriyetçilerle de, Demokratlarla da çalıştım. Sayın Bush ve Obama’yla çalıştım. Amerika’yla bizim kopmamız söz konusu olamaz.”

‘Konvoyu Suriye rejimi vurdu’

Rusya ve ABD ile ilgili hangi tarafı suçluyorsunuz?

“BM konvoyunu bombalayanların rejim olduğunu düşünüyorum. Amerika, Rusya bir şeyler söyleniyor. Rejimin Birleşmiş Milletler konvoyunu bombaladığını biliyoruz.”

‘PYD ve YPG, PKK’nın düşük çocuklarıdır’

Haberin Devamı

Türk ordusu Suriye’ye girdi, bir tampon bölge oluşturdu. Amerika ve Rusya barış planını destekliyorsunuz. Bu planın bozulmasında kimi suçlu buluyorsunuz?

Şu anda Suriye’ye ne Amerika, ne Rusya bizim kadar yakındır. Bizim Suriye ile sınırımız 911 kilometre. Bizim özellikle sınır boylarında yaşayan vatandaşlarımızın Suriye halkıyla akrabalık bağları var. Sadece Suriye değil Irak da karışık durumda. Söylenen ne DEAŞ terör örgütünü çökertmek. Amerika’ya diyoruz ki PYD ve YPG ile çözülmez. Terör terörle çözülmez.

ABD Savunma Bakanı YPG’ye yönelik destekten bahsediyordu, endişe kaynağı mı?

Evet, endişe kaynağı. Amerika silah indirdi, Kobani’ye. YPG ve PYD’ye. DEAŞ’la savaşanlar terörist değilse o zaman El Nusra da terör örgütü değil. PYD ve YPG, PKK’nın düşük çocuklarıdır. Türkiye’ye kötülük yapmış olursunuz. Bunlar bizim ülkemiz için tehdit oluşturuyorlar. Silah vererek, bizim geleceğimize yönelik bu tehdit unsurlarını güçlendiriyorsunuz. Adım atalım dendiğinde adım atılmıyor. Burada konutlar yapalım, sosyal donatı alanları yapalım. Suriye halkı artık dışarı çıkmasın. Gaziantep’te 56 vatandaşımız DAEŞ tarafından öldürülünce biz tamam bitti bu iş dedik. Cerablus’la girdik, Rai’ye girdik. El Bab giriyoruz. Suriye halkıyla adım attık devam ediyoruz. Bizim sınırlarımızda da sıkıntı var. Halledeceğiz.

Haberin Devamı

Bu argümanlar aslında saldırılarla ilgili, sizde eleştirilerle iyi başa çıkan bir lidersiniz. Terörizmle ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Biz eleştiriye hep açık olduk. Ama hakarete evet diyebilir misiniz? Bir gazeteci Bir bakana, ailesine, Cumhurbaşkanına, Başbakana hareket ediyorsa bunun bir bedeli olmalı. Özgürlük bir başka kişinin özgürlük alanına kadardır. Özgürlüğe tecaviz ederseniz yasalar bedelini ödetir.

Güçlerinizi artırmayı planlıyor musunuz?

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı olarak birkaç yıl kaldı, güçlerinizi artırmayı planlıyor musunuz?

3 yıl var, neler olur neler olmaz belli değil. Bu teröristler 15 Temmuz’da beni öldürmüş olabilirlerdi. Sizin karşınızda olmayabilirdim. Zaman erken, hükümetimizle hizmete devam edeceğiz.

Bundan sonra Cumhurbaşkanlığınızı sürdürür müsünüz?

İnsanlar kalıcı değil, umarım tekrar program yaparız, sizinle görüşmeyi dört gözle bekliyorum.