Hafta sonu-hafta içi sokağa çıkma yasağıyla ilgili flaş açıklama! Ve belli oldu, 12, 13, 14, 15, 16 Mayıs...
Hafta sonu-hafta içi sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili kritik gelişme. Koronavirüs salgınında son durum ve alınacak yeni kararlar için gözler bir kez daha kabine toplantısına çevrildi. Kısmi kapanmada verilen sürenin dolması ve yaklaşan Ramazan Bayramı ile birlikte yeni yol haritası kabine toplantısının ardından vatandaşlar ile paylaşılacak. 12, 13, 14, 15, 16 Mayıs tarihlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi bekleniyor. Böylece Ramazan Bayramı'nda sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş olacak. İşte sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili tüm detaylar...

Türkiye'nin günlük koronavirüs tablosu belli oldu. Türkiye'de son 24 saatte 260 bin 280 Kovid-19 testi yapıldı, 38 bin 553 kişinin testi pozitif çıktı, 347 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan gözler Ramazan bayramına ve alınacak yeni tedbirlere çevrilmeye başladı. 14 Nisan'da başlayan kısmi kapanma uygulamasının süresi yeni haftada bitiyor. Tüm gözler Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'ne çevrildi. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, bugün Beştepe'de toplanacak. Kabine'nin 3 yeni ismi ilk kez toplantıya katılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığındaki toplantının öncelikli gündemi yine koronavirüs ile mücadele olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında bugün yapılacak kabine toplantısında koronavirüs tedbirleri kapsamında alınacak yeni kararlar da masada olacak. Kısmi kapanmanın ay sonuna kadar uzatılmasının beklenirken, sokağa çıkma kısıtlamalarının arife günü dahil Ramazan Bayramı’nda da devam ettirilmesi ele alınacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bir önceki Kabine'de vaka sayısında düşüş olmadığı takdirde daha sert tedbirlerin alınabileceği sinyalini vermişti. Bugünkü toplantıda Ramazan ayının ilk iki haftasında uygulanan tedbirlerin sonuçları değerlendirilecek.

RAMAZAN BAYRAMI'NDA NE OLACAK?
Vaka sayılarında istenilen düşüşün yaşanmaması nedeniyle, kısmi kapanma tedbirlerinin ramazan boyunca devam etmesi kararının verilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Böylece hafta sonu sokağa çıkma sınırlamasıyla birlikte, hafta içi sokağa çıkma sınırlamasının akşam saat 19.00’dan sabah saat 05.00’e kadar uygulanması, zorunlu haller dışında şehirlerarası seyahatlere izin verilmemesi ve diğer kısmi kapanma tedbirleri ay sonuna kadar devam edecek.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca vaka sayıları, mutant virüsün yayılışı, hastanelerdeki doluluk oranı, aşı tedariki ve aşılama çalışmaları hakkında kabineye bilgi verecek. Bilim Kurulu’nun aldığı tavsiye kararlarını da değerlendirecek kabine, yeni tedbirleri karara bağlayacak.

TARİHLER BELLİ OLDU
Bu kapsamda arife gününden Ramazan Bayramı’nın son gününe kadar, yani 12, 13, 14, 15 ve 16 Mayıs tarihlerinde 81 ilin tamamında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanması kararının alınması bekleniyor.

Türkiye'nin Risk Haritası Sağlık Bakanlığı tarafından her hafta yayınlanıyor ve vaka sayılarına göre düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli iller olarak ayrılıyor. Tedbirler de bu haritaya göre şekilleniyor.Düşük Risk Grubunda Yer Alan İller; Şırnak. Orta Risk Grubunda Yer Alan İller; Batman, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Uşak, Van.

Yüksek Risk Grubunda Yer Alan İller; Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Bingöl, Burdur, Denizli, Hatay, Kahramanmaraş, Kars, Kırşehir, Manisa, Tunceli.

Çok Yüksek Risk Grubunda Yer Alan İller; Adıyaman, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, İstanbul, İzmir, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kilis, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mersin, Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Yalova, Yozgat, Zonguldak,

3 BAKAN İLK KEZ KATILACAK
Öte yandan mini revizyonun ardından göreve başlayan üç yeni bakan da ilk defa kabine toplantısına katılacak. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Ticaret Bakanı Mehmet Muş, kabine fotoğrafına ilk kez girecek.

ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarıyla ilgili “soykırım” ifadesine yer vermesi ve Türkiye’nin bu karara vereceği tepkiler de kabinenin gündeminde olacak. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak’ın kuzeyindeki Metina ve Avaşin-Basyan bölgelerinde başlattığı “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” harekâtı hakkında kabineye bilgi verecek.

BAKAN YANIK SUNUM YAPACAK
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, önemli dış gelişmeler ile 27-29 Nisan’da BM öncülüğünde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de katılımıyla düzenlenecek 5 artı 1 formatındaki gayriresmi Kıbrıs konulu konferans öncesinde bilgilendirme yapacak. Yeni Bakan Derya Yanık’ın da toplantıda bir sunum yapması bekleniyor.



