Gazete Vatan Logo

Esad niçin susuyor?

Türkiye'nin İsrail krizinde olduğu gibi 'sağduyulu' tepkilerle yetineceğini mi düşünüyor?

Suriye'nin Türk keşif jetini düşürmesinin ardından geçen 4 günde Türk tarafından Dışişleri Bakanı, Başbakan Yardımcısı, Başbakan, Cumhurbaşkanı açıklama üstüne açıklama yaptı. Ancak şu ana kadar Suriye'den üst düzey hiçbir açıklama gelmedi. Türkiye'nin üst düzey çıkışlarına tek yanıt dün Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdisi'den geldi. O da kısa bir açıklamaydı, hiçbir özür ya da geri adım sinyali vermediği gibi Türkiye'yi yalancılıkla suçladı.
Esad niçin susuyor? Neden şu ana kadar hiçbir açıklama yapmadı?

Suriye'nin bu pervasız sessizliği nasıl yorumlamak gerek? Esad Türkiye'yi hafife mi alıyor, meydan mı okuyor?

Suriye'nin kendi içinde tek sesli bir yapı olmadığı biliniyor. Esan'ın ordusunun bir kısmı
Rusya’ya, bir kısmı İsrail'e yakın... Ortak bir irade oluşturmak ülkenin şu anki koşulllarında zor görünüyor.
Esad bir sonraki adımını belirlemek için Türkiye'nin tavrının netleşmesini bekliyor olabilir. Türkiye ise diplomatik yolları kullanıyor, konuyu bugün NATO'ya taşıdı.
Esad, Türkiye'nin İsrail krizinde olduğu gibi 'sağduyulu' tepkilerle yetineceğini mi düşünüyor?
Bazı yorumcular Türkiye'nin İsrail krizinde olduğu gibi yine esip gürlediğini ama dişe dokunur bir hamlede bulunmadığını önü sürüyor.
Radikal yazarı Cengiz Çandar, Türkiye'nin Suriye politikasını değerlendirdiği yazısında "yağmayan ama gürleyen bir ülkeyiz" diyor:

"Kulaklara hoş gelen bir laf var: Türkiye kabile devleti değildir!
Ne demek bu? Niçin sık sık telaffuz ediliyor? Türkiye’nin “ciddi” bir devlet olduğunu anlatmak için.
Türkiye’nin “ciddi” bir devlet olduğunu anlatma ihtiyacı şu anda nereden kaynaklanıyor? Suriye’ye karşı bir “misilleme”ye geçmeyeceğini, “intikamcı” davranmayacağını göstermek için. “Türkiye kabile devleti değildir” sloganından çıkarılacak, çıkarılması gereken sonuç, “Suriye’ye girmeyecek olduğumuzdur.

İSRAİL VE ABD KABİLE DEVLETİ Mİ?

Slogan ve aktarmak istediği mesaj, gerçi “hoş” da, tek başına bir “doğruluk” ifade etmiyor. Benzeri bir durumda “misilleme”de bulunacak ülkeler, “kabile devleti” midir? Aklınıza İsrail’i getirin bir an için… İsrail’i sevmeyebilirsiniz ama İsrail bir “kabile devleti” değildir. Şayet. Suriye hava sahasını birkaç dakika ihlal etmiş olan bir İsrail savaş uçağı düşürülmüş olsaydı, İsrail’in “misilleme” yapacağından herhalde emin olurdunuz. Aksi düşünülemezdi.
“Misilleme”, bir “kabile devleti” davranışı değildir yani.
Kimi zaman bir “süpergüç” ya da “bölge gücü” olmanın “raconu”dur da. ABD, 11 Eylül’e hedef olduğunda, NATO’nun 4. değil, 5. maddesini işletmiş ve Afganistan’ın başına çökmüştü. Taliban’ı devirerek rejim değişikliğine gidecek kadar…
ABD, bir “kabile devleti” miydi?
Tabii ki, değildi; bir “süpergüç” olmanın raconunu yerine getiriyordu.
Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin karizmasının çizilmesi ikinci kez oluyor. İlki Mavi Marmara olayı idi. Uluslararası sularda sivil vatandaşları, İsrail’in askeri tecavüzüne ve orantısız güç kullanımına maruz kalarak hayatlarını kaybettiler.

SURİYE İSRAİL'DEN ÇOK DAHA KOLAY LOKMA AMA DURUM AYNI

İsrail’den üç senedir, ne “özür”, ne “tazminat”.
Bu kez, İsrail’den çok daha kolay bir lokma olan Suriye, Türkiye’nin bir savaş uçağını düşürüyor; üstelik Türkiye’nin iddiası savaş uçağının ”uluslararası sular”ın üzerinde, “uluslararası hava sahası”nda vurulduğu ve Türkiye “misilleme yapmamak amacıyla”, NATO’nun 4. Maddesi’ni çalıştırarak NATO’nun kapısını çalıyor.
Doğu Akdeniz’de üç yıl arayla ikinci vukuat ve birinde Türkiye’nin sivil unsurları askeri harekata, ikincisinde askeri personeli yine bir askeri karşı koyuşa hedef oluyor ve her ikisi, iddiaya göre, uluslararası sular ya da hava sahasında gerçekleşiyor.
TÜRKİYE SÜREKLİ GÜRLEYEN AMA YAĞMAYAN BİR ÜLKE
Yani, bizlere sürekli anlatılan “hukuk”un Türkiye’den yana olduğu ve Türkiye’nin “hukuk”un yanında durduğu, “hukuk”tan güç aldığı. Olabilir. Ama şöyle de bir gerçek söz konusu:
Türkiye’nin bölgesel ve uluslararası profili o ki, Türkiye sürekli “gürleyen ama yağamayan” bir ülke.

Haberin Devamı